GeriSeyahat Tarihin, kültürün ve doğanın bütünleştiği şehir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tarihin, kültürün ve doğanın bütünleştiği şehir

Tarihin, kültürün ve doğanın bütünleştiği şehir

Ülkemizin tarihi, kültürü, ve doğası ile bir bütün içinde yaşayan şehirlerinden Kars... Daha önce gitmediyseniz veya gitmek istiyorsanız bu haber tam size göre. İşte üç günlük Kars gezisi…

Ülkemizde bulunan film gibi şehir diyebileceğimiz şehirlerden Kars. Doğu Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olması sebebiyle sokakları tarih kokuyor. Elbette bu bölgede 40 yıl hüküm süren Ruslara ait Baltık mimarisinin etkisi büyük. Tabi bir de mülk sahiplerinin duyarlı duruşları bu dokunun korunmasındaki en büyük etken.

Tarihin, kültürün ve doğanın bütünleştiği şehir

Gürcistan-Ermenistan ile sınır komşusu olan Kars, Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden biri. Yılın çoğu zamanı bembeyaz karlarla kaplı. Beyazın ve Baltık mimarisinin harmanlandığı sokaklar, haliyle kendinizi bir Avrupa şehrindeymişsiniz gibi hissettiriyor…Kars’ın turizm potansiyelini fark etmek 2014-2015 yıllarında Doğu Ekspresi’nin dikkat çekmesiyle başlıyor. Zira Kars’ın tarihi dokusuyla birlikte, bir de dünyada kristal karın yağdığı 2. bölge olan Sarıkamış Kayak Merkezi’ne ev sahipliği yapıyor oluşu da henüz yeni öğrenilen bir bilgi…

Kars kaç günde gezilir?


Eğer Kars’a Doğu Ekspresi ile gitmeyi düşünüyorsanız, fazladan bir güne daha ihtiyacınız olacak. Bununla birlikte gezinize Sarıkamış Kayak Merkezi’ni de dâhil etmeyi planlıyorsanız bir gün de burası için ekleyin. Kars’ın şehir merkezi ve etrafı için iki gün yeterli olacaktır. Bu haliyle dört gününüzü bu belgesel tadındaki şehre adayabilirsiniz.

Tarihin, kültürün ve doğanın bütünleştiği şehir

Kars’a nasıl gidilir?


İstanbul ve Ankara’ olarak iki seçenek ortaya çıkıyor. Tabi ki ilk akla gelen ve gönlün istediği Doğu Ekspresi. Ancak şu sıralar bilet bulmak çok zor. Yine de Doğru Ekspresi ile ilgili birkaç bilgi paylaşmadan geçmeyelim. Doğu Ekspresi Ankara’dan hareket ediyor ve 24,5 saatlik yolculuğun sonunda Kars’a varıyor. Bilet fiyatları ise 2019 için pulman 47 TL, örtülü kuşetli 63,50 TL ve yataklı 117 TL. Doğu Ekspresi’ne bilet bulamazsanız eğer Kars’a uçakla gidebilirsiniz. Türk Hava Yolları’nın İstanbul ve Ankara’dan Kars seferleri mevcut. İstanbul-Kars arası yaklaşık 2, Ankara-Kars arası ise yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları ise gideceğiniz tarihe göre değişkenlik gösterdiğinden sabit bir fiyat bulunmuyor.

Kars gezilecek yerler – 1. Gün


Öncelikle, Kars’ın çevresini rahat rahat gezmek için bir araba kiralayabilirsiniz. Bu konuda konakladığınız otelden bilgi alabilir ya da direkt havalimanındaki büyük araba kiralama firmalarını tercih edebilirsiniz. İlk gün sabah erken kalkıp ve Ani Harabeleri’ne doğru yola çıkın. Ani Harabeleri, Kars’ın şehir merkezine 48 km uzaklıkta yer alıyor. Burası Ermenistan ile doğal bir sınır oluşturuyor. Sınırı oluşturan şey ise Arapçay. Arapçay’ın diğer tarafından gördüğünüz yer Ermenistan toprakları oluyor. Ani Harabeleri bir zamanlar bölgenin en önemli merkezi olarak nitelendiriliyormuş. Şimdiye kadar burada 40 kilise, şapel ve anıt mezar tespit edilmiş. Ermeni Bagratuni Hanedanlığı döneminde önemli bir güç ve kültür merkezi olan Ani Harabeleri, sayısız deprem ve savaş görmüş. Bir hayli harap edilmiş ve terk edilmiş. 78 hektarlık bir alana yayılan Ani Harabeleri’ni keşfetmek çok farklı bir deneyim olacak.

Ani’den sonra ikinci durak Çıldır Gölü… Ancak göle giderken yolun sol tarafında kalan Aygır Gölü’ne de uğrayabilirsiniz. Gölden sonra karşınıza çıkacak olan Boğatepe Köyü’ne uğrayıp burada bulunan Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesini görebilirsiniz.
Çıldır Gölü, Ardahan il sınırları içerisinde yer alıyor. Kışın giderseniz gölün buz tutmuş hali ile vakit geçirmek oldukça keyifli bir hal alıyor. Buzda balık tutarak balıkçılık deneyiminizi gösterebilirsiniz.

Tarihin, kültürün ve doğanın bütünleştiği şehir

Kars gezilecek yerler – 2. Gün
Bugününüzü Kars’ın şehir merkezine ve mutfağına ayırabilirsiniz. Yürüyerek bu güzel şehri keşfetmek daha da güzel olabilir. Şehrin sahip olduğu Baltık mimarisini devlet kurumlarının yapılarında hizmet verdiğini görüyoruz. Defterdarlık Binası, Valilik Binası, Fethiye Cami, Mazlum Ağa Hamamı gibi binaların ve sokakların güzelliğini görmelisiniz. Ayrıca şehre gelmişken mutlaka Kars Müzesi ve Kars Kalesi’ni görmek harika olacak. Kars, çok sayıda uygarlığa beşiklik etmiş bir yer olduğu için bu müzeyi gezerek tarihine tanıklık edebilirsiniz. Şehir merkezinde mutlaka görmeniz gereken en önemli yerlerden biri de Kars Kalesi. Tarihi 1153 yılına dayanan Kars Kalesi, sağlam kalmayı başarabilmiş en ihtişamlı kalelerden biri. Kaleye çıkmak için iki ayrı yol var; yaya ve araç yolu. Her kalede olduğu gibi Kars Kalesi’ne de çıkış biraz zahmetli… Kalenin içini de gezebiliyorsunuz. Kars’a şöyle bir de tepeden bakmak isterseniz Kars Kalesi’ne çıkmalısınız.

Tarihin, kültürün ve doğanın bütünleştiği şehir

Kars gezilecek yerler – 3. Gün
Gezinin son günü için Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kayak yapmadan dönmeyin. Günün sonunda buradaki otellerden birinde konaklayıp, ertesi gün dönüş yoluna çıkabilirsiniz. Kars Havalimanı, buraya yaklaşık 40 dakika mesafede ve otellerin shuttle servisleri mevcut. Sarıkamış Kayak Merkezi, dünya üzerinde sadece Alpler’de görülen kristal kar özelliği ile ülkemiz hazinelerinden… Bununla birlikte kayak sporuna yeni başlayanlar için de biçilmiş kaftan. Harika bir kayak deneyimi için son gününüzü burada geçirebilirsiniz.

Tarihin, kültürün ve doğanın bütünleştiği şehir

Kars’ta nerede ne yenir? Kars hangi lezzetler ile ünlenmiş?


Kars’ın gravyer peyniri, kaşar peyniri ve balı oldukça meşhur… Bunlarla beraber Kaz Eti, Hangel, Revan Köfte ve Piti’yi mutlaka tatmalısınız. Tüm bunların yanı sıra son dönemlerde açılan milkbar ve 3. dalga kahvecileri de ziyaret edebilirsiniz. Bu noktada kendinizi ciddi ciddi bir Avrupa ülkesinde hissetmeniz olası. Özellikle şehir merkezini turlarken soluklanmak için güzel alternatifler.

Kaynak: neredekal.com

False