GeriSeyahat Renklerin festivaline geri sayım : Holi / Hindistan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Renklerin festivaline geri sayım : Holi / Hindistan

Renklerin festivaline geri sayım : Holi / Hindistan

Bahar gelir de kutlanmaz mı? Hintliler bu soruya “tabii ki kutlanır” cevabını vermiş olacaklar ki baharın gelişini Holi Festivali, diğer adıyla Renklerin Festivali’yle kutluyorlar. Festival adına yaraşır bir şekilde gerçekleşiyor. Hint halkı rengârenk toprak boyaları, önce yüzlerine sürüyor daha sonra ise birbirlerinin vücutlarına atıyorlar. İnsanların üzerine dökülen, etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgeliyor. Festival bu yıl 13 Mart tarihinde başlayacak.

Festivalin tarihi, efsanelere ve mitolojilere dayanıyor. Hint mitolojisine göre kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, ‘Hindu Tanrısı Brahma’ tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder. Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır. En sonunda Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlunu getirir.

Renklerin festivaline geri sayım : Holi / Hindistan


İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen Holika’dan esinlenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde dolunay zamanı kutlanır. Özellikle Holika’nın kül hâline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmak adına her yıl gerçekleştirilir. Festivalin başlamasından önce insanlar yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar. Bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağızdan “Holi-hai!” bağırışları yükselir. Holi’nin son gününde insanlar, yakılan ateşten biraz alıp evlerine götürürler. Böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanırlar.


Renklerin günü


Festivalin ikinci yani son günü, renklerin günüdür. Günler önceden marketler ve sokaklar, farklı renk boyalarla dolmaya başlar. Bu günlerde kırmızı, sarı, mor, yeşil, mavi gibi birçok rengi sokaklarda görmeniz mümkündür. Bu, hem insanlara enerji verir hem de onları günler öncesinden festivale hazırlar. Festival dönemi, toprak boyaları marketlerde bulmanız mümkündür ancak bazıları renkleri kendi kendilerine tesu ve palash adı verilen bitkilerden yaparlar. 

Renklerin festivaline geri sayım : Holi / Hindistan

Bu konuda tercihinizin ne olduğu çok da önemli değildir çünkü bu festivalde herkesin amacı eğlenmek ve baharın gelişini kutlamaktır. Şarkılar söylenir, danslar edilir, insanlar birbirilerine boya fırlatırlar ve bahar tüm renklerini sokaklara, insanlara taşımış olur. Festivalin bu geleneği ise yine tanrılar arasında geçen bir mitolojiye dayanır.

Mitolojiye göre, Hint tanrısı Lord Krishna arkadaşı Radha’yı kıskanır çünkü kendisi karanlık bir tene sahipken Radha’nın teni rengârenktir. Küçük Krishna, doğanın bu adaletsizliği karşısında annesi Yashoda’ya dert yanar. Annesi oğlu Krishna’nın gönlünü almak için yüzünü Radha’nınki gibi kendi seçtiği renklerde boyamayı teklif eder. Krishna bu teklifi seve seve kabul eder ve yüzünü boyar. Daha sonra bu oyun popülerlik kazanır ve zamanla bir festivale dönüşür

RENKLER VE ANLAMLARI:

Kırmızı: Masumiyet
Yeşil: Canlılık, enerji
Mavİ: Sakinlik ve ağrıbaşlılık
Sarı: Dindarlık

Renklerin festivaline geri sayım : Holi / Hindistan

İki gün süren bu kısa festivalde, eğlence üst seviyelerdedir. İlk gün yakılan ateşle kötü ruhlardan arınan ve iyiliği kutlayan halk, ikinci gün baharı tüm renkleriyle karşılar. Hayatınıza renk katmak için Hindistan’daki bu çoşkulu festivale bir mart ayında mutlaka gidin ve sadece eğlencenin tadını çıkarın. Yanınıza eski bir tişörtünüzü ve boyalarınızı da almayı unutmayın.

Holi nerede nasıl kutlanır:

Her yılın Mart ayının ilk dolunayında Holi kutlanıyor. Şunu özellikle belirtmeliyim ki Holi Hindistan’ın neresinde olursa olsun büyük bir keyifle ve mutluluk ile kutlanıyor. Ama bana, “En çok nerede keyif alırız, en çok Holi’yi nerede yaşarız, en çok Holi ve Hindistan ile nerede bütünleşiriz” diye sorarsanız kesinlikle ve kesinlikle Delhi’ye iki saat mesafede bulunan Mathura’nın Vrindavan  şehrinde kutlanır. Çünkü ben hem Rajasthan’da, hem Jaipur’da hem Agra’da ve daha bir çok yerde  Holi’ye tanıklık etmeme rağmen  Mathuro’da ki ve Vrindavan’da ki kadar halkın yoğun bir şekilde  Holi kutlamasına şahit  olmadım.

Renklerin festivaline geri sayım : Holi / Hindistan


Holi zaten büyük bir coşku, ama bu dediğim yerlerde bambaşka bir coşku. İnsanlar adeta kendilerinden geçiyorlar ve dünyalarını Holi ile renklendiriyorlar. En küçük çocuklarından en yaşlı bireylerine kadar.  Zaten çok dar sokaklardan oluşan bu şehirde çocuklar ve gençler yol kenarlarına mevzileniyor ve gelene geçene boya atıyorlar. Hızını alamayanlar ise evlerin çatılarından kovalara hazırladıkları sulu boyaları geçenlerin üzerine döküyorlar. Yamuna Irmağı’nın kenarındaki Vrindavan’da öğleden sonra sokaklar ve Yamuna Irmağı adeta gökkuşağı rengine boyanıyor. Renkarenk boyaları yol kenarlarından  bir kaç dolar vererek alın ve önünüze çıkanı boyamaya başlayın. Unutmayın sizi boyamaya kalkanlara sakın sert davranmayın. Çünkü Holi’de boyanmaya itiraz etmek biz de sizinle bayramlaşmaya kalkan insanla bayramlaşmamak kadar ayıp.


Hindistan’da güvenlik:

Bu konuyu özellikle belirtmek de fayda var. Bana kalırsa Hindistan dünyanın en güvenli yerlerinden birisi. Hindistan’da yüzbinlerce yalnız başına gezen turist var. Bazıları sokaklarda sabahlara kadar oturuyor. Daha bu güne kadar rahatsız edildiklerini görmedim. Özellikle Varanasi’de Ganj Nehri’nin kıyısında sabahlara kadar turistler oturarak eğlenceler yapıyor ve kimse onları rahatsız etmiyor. Hindistan’da 750 dolarlık telefonumu 50 cente beni 5 kilometre uzaktaki otelime götüren Rikşa’da unuttum. Rikşa’nın Sikh şoförü telefonumu otelime kadar tekrar getirdi ve bahşiş vermeye kalktığım zaman da, “Bahşiş önemli değil. Sen mutlu musun” diye sordu. Bu anımı da dip not olarak paylaşmam gerektiğine inanıyorum.

False