GeriSeyahat Pasaport alırken dikkat edilmesi gerekenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Pasaport alırken dikkat edilmesi gerekenler

Pasaport alırken dikkat edilmesi gerekenler

Yurt dışı seyahatleri için olmazsa olmazlardan biride Pasaport. Peki, pasaport nasıl alınır? Pasaport için gerekli belgeler neler? 2017 güncel pasaport ücretleri ne kadar? İşte tüm detaylar haberimizde...

Pasaport, başka bir ülkeye iş, turistik veya sağlık amaçlı gitmek isteyenlerin kimliklerini ibraz etmelerini imkânı sunan, İngilizce veya başka dilde derlenmiş durumda olan ve sahibinin kimlik bilgilerini barındıran kimlik belgesi.

Pasaport alırken dikkat edilmesi gerekenler

Bordo pasaport (umumi pasaport) çıkarmak için gereken belgeler neler?

Nüfus cüzdanının aslı: (Fotokopisini de bulundurmakta yarar var)

İki adet biyometrik fotoğraf:  Vesikalık fotoğraf olmaz, biyometrik fotoğraf olması şart. (Biyometrik fotoğraf baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle ağzı kapalı olarak çekilecek, beyaz ve desensiz fon kullanılacak ve  50×50 veya 50×60 mm ebatlarında olacak.)

 

 

Eski pasaportlar: Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı.

Pasaport harcı ve pasaport bedeli dekontları: Talep edilen sürelerine göre alınacak defter ve harç bedellerinin ödendiğini belgelemek için dekontlar

Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan ya da engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakatname gerekiyor.

Pasaport alırken dikkat edilmesi gerekenler

2017 GÜNCEL PASAPORT ÜCRETLERİ

Bordo pasaport sahipleri için toplam pasaport ücreti = pasaport harcı + defter ücreti olarak belirleniyor. İkisini de aynı anda aynı kuruma ödeyebiliyorsunuz.

2017 pasaport harç ve defter bedelleri

Pasaport alırken dikkat edilmesi gerekenler

1. Pasaport defter bedeli (Cüzdan Bedeli)

94 TL defter (cüzdan) bedeli ödenmesi gerekiyor. İster 6 aylık ister 10 yıllık pasaport çıkartın bu fiyat sabit kalıyor.

2. Pasaport harç bedeli

Ödenmesi gereken bir diğer miktar da pasaport harç bedeli. Pasaportların geçerlilik süresi en az 6 ay, en fazla 10 yıl olabiliyor ve pasaportunuzun geçerlilik süresine göre de ödemeniz gereken miktar belirleniyor.

Pasaport alırken dikkat edilmesi gerekenler

Harç bedeli ne kadar?

Yukarıdaki tablodan göreceğiniz üzere 2017’da altı aylık harç bedeli 120,1 TL olarak, 1 yıllık 175,5 TL, 2 yıllık 286,4 TL, 3 yıllık 406,7 TL olarak belirlenmiş. Fark edeceğiniz üzere 4 yıldan sonra süre uzasa da ödenecek harç artmıyor. İster 4, ister 5, 6, 7, 8, 9 ya da 10 yıl olsun ödemeniz gereken tutar 573,1 TL.

 

 

PASAPORT RANDEVUSU

Pasaport için gerekli evrakları tamamladıktan sonra ilçe ve il emniyet müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabilirsiniz. Randevu epasaport.gov.tr adresinden alınıyor. Aynı zamanda 09.00 - 18.00 saatleri arasında 0312 462 91 46 ve 47’yi Acil Pasaport hattını arayarak da yapabilirsiniz.

Pasaport alırken dikkat edilmesi gerekenler

False