GeriSeyahat Müziğin büyüsüyle adım adım Viyana
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Müziğin büyüsüyle adım adım Viyana

Müziğin büyüsüyle adım adım Viyana

Bu yaz yolunuzu Viyana’ya düşürün. Kahvesi, tatlısıyla, tarihi, kültürü ve başta klasik müzik olmak üzere her türlü müziğin başkenti Viyana’ya ve müzik kokan sokaklarına buyurun...

Avusturya’nın başkenti Viyana, aslında 2.5 milyon nüfüsu ile ülkenin en kalabalık şehri. Tuna nehrinin ikiye ayırdığı şehir, yemyeşil ve tarihi dokusunu korumuş. Nüfusu yaklaşık 2.5 milyon. Dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biri kesinlikle. Köklü bir müzik geleneğine sahip. Mozart, Chopin ve Beethoven gibi önemli müzisyenlere kucak açmış. Zengin bir müzik mirası ve gelişen çağdaş müzik sahnesi ile müziği her türden ve her çağdan kucaklayan bir şehir. Viyana’da müzik günlük hayatın olduğu kadar turizmin de önemli bir parçası. Özellikle hediyelik eşyalarda müziğe dair temalara rastlamak mümkün.

Müziğin büyüsüyle adım adım Viyana



Viyana’da hemen her gece bir opera ya da klasik müzik konseri düzenleniyor. Bu şehirde tarihi operaların ipek perdeler ve tablolarla süslü muhteşem salonlarında gezinebilirsiniz. Bence bu yaz yolunuzu bu büyüleyici şehire muhakkak düşürün. Kahvesi, tatlısıyla, tarihi, kültürü ve aslında başta klasik müzik olmak üzere her türlü müziğin başkentine ve müzik kokan sokaklarına buyurun... Yemyeşil parklarla çevrili şehirde, bu yaz kendi müzik zevkinize uygun bir etkinliği seçin ve şehrin ve tarihin tadını çıkarın derim.

Müziğin büyüsüyle adım adım Viyana



Viyana Caz Festivali

Her yıl yerel ve ulusal caz sanatçılarını bir araya getiren festivalin programına muhakkak göz atın. Festival kapsamında 4 Temmuz akşamı Herbie Hancock, ardından da sırasıyla Dee Dee Bridgewater Madeleine Peyroux, George Benson ve Jan Garbarek gibi isimler sahne alıyor. (www.viennajazz.org)


Music Film Festivali/Rathausplatz

1 Temmuz - 3 Eylül tarihleri arasında devam eden festival boyunca her akşam operadan, pop müziğe her tarzdaki önemli müzik temalı filmleri izleyebilirsiniz. Üstelik dünyanın farkı bölgelerinden mutfaklardan lezzetler eşliğinde. Girişlerin ücretsiz olduğu festivalin programı için bu adrese bir bakın derim. (www.filmfestival-rathausplatz.at)

Müziğin büyüsüyle adım adım Viyana



Paul Weller

Hâlâ karizmasından birşey kaybetmeyen Paul Weller, yeni albümünün turnesi kapsamında -7 Eylül gecesi MuseumsQuartier Wien’de sahnede.

Neil Diamond

Wiener Stadthalle’de ise usta yorumcu Neil Diamond 19 Eylül gecesi sahne alıyor.

Waves Vienna

28-30 eylül tarihlerinde gerçekleşecek bu etkinlikte 100’den fazla uluslararası sanatçı şehrin farklı mekânlarında, alternatif müzikten, elektronik müziğe uzanan bir seçkide sahne alacak. Bu festival konferansları, workshopları da içeriyor. (www.wavesvienna.com)


Ne yenir, nereye gidilir?

* Viyana’nın geleneksel yemeklerini, yerel müzik eşliğinde ve kendi ürettikleri şaraplarla servis eden, muhteşem bir bahçeye sahip Heuriger Mayer am Pfarplatz’da muhakkak bişeyler tadın.

* Öğle yemeği için tavsiyem ‘Motto am Fluss’ olabilir. Schwedenplatz’daki Danube Kanalı’nda bir gemi içinde bulunan restaurant, hem mimari hem de gastronomik olarak da oldukça etkileyici,

Müziğin büyüsüyle adım adım Viyana



* Detaylara önem veriyorsanız size harika bir otel tavsiyem olacak. Hem Leopold ve Mumok müzelerinin de içinde bulunluğu MuseumsQuartier’a yürüme mesafesinde olan 25 Hours People otelde kalın. Kalmasanız bile nefis bir öğle yemeği veya son dönemin en popüler mekanlarından biri olan terasındaki bara bir içki için uğrayın derim. Pişman olmazsınız.


* Madem müzik dolu bir seyahat planladık, müzik ile dopdolu bir müze olan House der Musik’i şiddetle öneriyorum. Adı üzerinde burası her katında ayrı bir etkinlik olan eşsiz bir müzik müzesi. Mozart, Beethoven, Johann Strauss gibi önemli kompozitörlerin izinde keyifli bir gezi. Benim için en ilginç kısmı Viyana Filarmoni Orkestrası’nı yönetmek için orkestra şefliği yapabildiğiniz alan oldu. Bu eşsiz deneyimi muhakkak yaşamalısınız. Tabi orkestra üyelerinden gelecek olan acımasız eleştirileri kaldırabilecekseni


Rakamlarla Viyana

- Viyana’da her gece 10 binden fazla kişi klasik müzik konserine gidiyor.

- Her gece aklınıza gelebilecek her tarzdan farklı müzik içeren 15 binden fazla etkinlik gerçekleşiyor.

- Şehirde 120 adet konser ve tiyatro salonu bulunuyor.

- Dans klüplerinin ve barların sayısı 750 civarında.

- Viyana Filarmoni Orkestrası’nın Yeni Yıl konserini dünya çapında 90 farklı ülkede 50 milyondan fazla kişi televizyondan izliyor.

- Dünyanın en eski erkek boy band’i The Vienna Boys’ Choir, 1498 yılında bu şehirde kurulmuş.

- En başarılı Almanca müzikali Elisabeth, 11 farklı ülkede 10 milyondan fazla izleyiciye ulaşmış durumda.

- Danube Island Festival, Avrupa’nın en geniş açıkhava partisine evsahipliği yaptı. 2016 yılında 3.1 milyon izleyici ile...

- Bu kadar klasik müzik kompozitörü yetiştirmiş başka şehir yok. Listeye bir bakın; Gustav Mahler, Joseph Haydn, Beethoven, Strauss Family, Franz Schubert ve fazlası...

False