GeriSeyahat Marco Polo’ya göre ‘En güzel ada’
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Marco Polo’ya göre ‘En güzel ada’

Marco Polo’ya göre ‘En güzel ada’

Bazı ülkeler vardır, adını duymuşsunuzdur. Güzel olduğunu tahmin edersiniz ama kendi gözlerinizle görene dek sizi ne kadar etkileyeceğini bilemezsiniz. İşte Sri Lanka benim için böyle ülkelerden biri. Yaptığım aktivitelerden bedenim yorgun düştü ama ruhum her saniye beslendi. Dünyanın başka hangi ülkesinde sabah leoparları görebilir, öğlen okyanusta yüzebilir, akşam dağlarda çay tarlalarının arasında huzurla konaklayabilirsiniz ki!

Sri Lanka benim için ‘en’lerle dolu, büyülü bir ülke. Güzelliğini 13’üncü yüzyılda keşfeden Marco Polo “Şüphesiz kendi boyutuna göre dünyadaki en güzel ada” demiş onun için. Haksız da değil. Milli parklarında yaban hayatını gözlemleyebilirsiniz, kuzeybatı ve doğu kıyılarında yunus ve balina görebilirsiniz, benim gibi sualtı tutkunuysanız batıklarda veya mercan kayalıklarında tüplü dalış yapabilirsiniz. Ayurvedik terapilere meraklıysanız terapi merkezlerine gidebilir, tarihi koklamak için antik yerleşimleri ziyaret edebilirsiniz. Dağların eteklerindeki tarlalardan kendi ellerinizle çay toplayabilirsiniz. Sanırım bu kadar çok macerayı birleştiren, bu boyutta başka bir ülke de yoktur.

İÇİNİZ RAHAT GİDEBİLİRSİNİZ

Ülke verimli toprakları sebebiyle her zaman göz önünde olmuş. Önce Arap tüccarlar tarafından keşfedilmiş. 1505 yılında Portekiz, 1638’de Hollanda, 1796’da İngiltere sömürgesi altına girmiş. 4 Şubat 1948’den beri de bağımsız bir ülke. Ne yazık ki Sri Lanka’nın yakın tarihinde kanlı bir iç savaş var. 1983’te Tamil Kaplanları’nın başlattığı ayaklanmalar tam 26 yıl sürdü. 2009 yılında Sri Lanka Ordusu, Tamil Kaplanları’nı yenince savaş sona erdi. Günümüzde ülkenin hiçbir güvenlik problemi yok. İçiniz rahat gidebilirsiniz.

Sri Lanka’ya B2B Luxury Connect turizm fuarının davetlisi olarak gittim. Etkinliğin ardından katıldığım ülke tanıtım gezisini yerel acente Resfeber Holidays organize etti. 18 gün boyunca ülkenin doğusundan batısına dolaştım. Sri Lanka’nın bilinmesi gereken özelliklerini yansayfada listeledim...

TREN YOLCULUĞU YAPIN

Yemyeşil bir doğa içinde pirinç tarlalarını izleyerek yaklaşık 7 saatlik bir tren yolculuğu yapmak istiyorsanız demiryolu ağında en güzel manzaralar Kandy-Ella arasında görülebilir.

BALİNA SEYİR TURU

Ülkenin güney kıyısındaki Mirissa, mavi balina gözlemlemek için en iyi yer. Mavi balina bize yüzünü göstermedi ama onun yerine oluklu balina ve çok sayıda yunus gördük.

MERCAN KAYALIKLARI

Marco Polo’ya göre ‘En güzel ada’

Sri Lanka’nın güney kıyılarında, mercan kayalıklarında; batı, doğu, güneyde de gemi batıklarında dalış yapılıyor. Rengârenk tropik balıklar ve şanslıysanız da büyük predatörler (avcı) size eşlik ediyor. Bu kıyılar sörf meraklıları için de ideal.

Ülkenin kuzeybatı ve doğu kıyılarında yunus ve balina görebilirsiniz. Batıklarda veya mercan kayalıklarında tüplü dalış yapabilir, rengârenk balıklarla yüzebilirsiniz.

YEMEKLER BOL ACILI

Öncelikle zengin bir mutfakla tanışmaya hazır olun ama şunu da bilin ki burada yemekler bol acılı ve baharatlı. Meyve suları da çok şekerli. En çok tercih edilen yemek pirinç ve köri. Pirincin yanında tavuk, balık, et ve sebze servis ediliyor. Bunları tüm parmaklarınızla güzelce karıştırıp sonra afiyetle yiyorsunuz. Evet, Sri Lanka’da geleneksel yemekler hep elle yeniyor. Ülkede tropik meyveye doyabilirsiniz. Tatlı olarak da en çok bufalo yoğurdu ve pekmez tercih ediliyor.

HARİKALAR DİYARI

Marco Polo’ya göre ‘En güzel ada’

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Sigiriya için Sri Lankalılar ‘dünyanın 8’inci harikası’ diyor ve bence de haklılar. Burası devasa bir kaya. Kral Kashyapa I, 5’inci yüzyılda bölgeyi başkent seçmiş. Sarayını da bu kayanın üzerine inşa ettirmiş. Tırmanıp olağanüstü bir gündoğumu izleyebiliyorsunuz. Dambulla Kraliyet Mağara Tapınağı da ülkenin en büyük ve en iyi korunmuş kompleksi. O da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Ayrıca Anuradhapura ve Polonnaruwa antik başkentlerini de görmenizi öneririm. Tabii ki ikisi de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

BOTLARLA SAFARİ

Marco Polo’ya göre ‘En güzel ada’

Sri Lanka’nın tam 12 milli parkı var ve hepsinde farklı farklı yaban hayatı gözlemi yapılabiliyor. Yala Milli Parkı ve Wilpattu Milli Parkı’nda yoğun bir leopar popülasyonu var. Biz bir leoparı tam 1,5 saat gözlemledik. O kadar özgür ruhlu, başına buyruk ve etkileyiciydi ki nasıl nefes aldığımı bile hatırlayamıyorum. Minneriya Milli Parkı, Udawalawe Milli Parkı ve Gal Oya Vadisi Milli Parkı’nda Asya fillerini görebiliyorsunuz. Hatta Gal Oya Milli Parkı ülkede botla safari yapabileceğiniz tek yer. Filleri suda banyo yaparken izlemenin zevkine doyum olmuyor.

AYURVEDA MERKEZLERİ

Sri Lanka’nın yerli tıbbına ‘helawedakama’ deniyor. Bu teknikler nesilden nesile aktarılan, bir dizi eski tıp literatürü aslında. Ayurvedik terapi merkezlerinde bu yöntemi siz de deneyebilirsiniz. Üç hayati güç olan vata (rüzgâr), pita (ateş), kapha (dünya) uyum ve dengesini yakalayabilirsiniz.

FESTİVAL CENNETİ

Budist, Hindu, Müslüman ve Hıristiyan kültürlerinin iç içe geçtiği ülkede çok sayıda festival düzenleniyor. Sinhalese etnik grubunun Sinhalese Yeni Yılı (Aluth Avurudda) 13 veya 14 Nisan’da kutlanıyor. Hinduların Diwali (Dewali, Divali, Deepavali) Işık Festivali, Hindu takviminin Ashvin ayının 13’üncü gününde, karanlık 2 haftanın başlangıcında, 5 gün boyunca kutlanıyor.

ARABA KİRALAMANIZI TAVSİYE ETMEM

Yol koşullarıyla ilgili bir uyarı yapmam gerek. Anayollar asfalt ama ara yollar değil ve çok dar. Çoğu yerde yönlendirme tabelası yok. O nedenle araba kiralamanızı tavsiye etmiyorum. Bireysel gitmeyi düşünüyorsanız şoförlü araç kiralayabilir ya da şehirlerarası yollarda otobüse binip şehir içinde tuktuk’la ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

SEYLAN ÇAYI TARLALARI

Marco Polo’ya göre ‘En güzel ada’


Sömürge döneminde İngilizler Sri Lanka’da pek çok yere çay ekmiş. Günümüzde dünyaca ünlü Seylan çayı bu tarlalarda yetiştiriliyor. ‘Camellia sinensis’ isimli çay bitkisinin kurutulmuş ve işlenmiş yapraklarından yapılan Seylan çayını eğer isterseniz siz de yerinde, kendi ellerinizle toplayabilirsiniz.

False