GeriSeyahat Kışın kayak, baharda trekking, yazın yayla
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kışın kayak, baharda trekking, yazın yayla

Kışın kayak, baharda trekking, yazın yayla

Niğde Ulukışla sınırları içerisinde yer alan Darboğaz kasabası, sahip olduğu coğrafi konumun avantajlarıyla dört mevsim ziyaret edilebilecek bir yer. Bolkar Dağları’nın doğal zenginlikleri sayesinde bölgede dağcılık, kar sörfü, trekking, kampçılık ve avcılık yapılabiliyor.

Yazın özellikle Adana ve Mersin’in sıcağından kaçıp, yaylalarına sığınmak mümkün. Kasabanın bir başka özelliği ise bölgede yetişen ve büyük çoğunluğu ihraç edilen Napolyon kirazı. Her yıl bölgede bir kiraz festivali düzenleniyor.

Darboğaz Kasabası, Orta Toroslar’ın kuzeyinde, Bolkar Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Niğde il merkezine 60, Ulukışla ilçe merkezine 15, Çiftehan Kaplıcaları’na ise 20 km uzaklıkta. Bu konum, kasabaya turistik açıdan çok büyük bir avantaj sağlıyor. Özellikle de doğa sporlarına meraklı olanlar için. Bölgede kayak, trekking, kampçılık, mağaracılık, avcılık, yamaç paraşütü, kar sörfü yapmak mümkün. Ancak herhangi bir tesis bulunmadığından, günübirlik gitmek veya yakınlardaki yerleşim merkezleri ile Çiftehan Kaplıcaları’nda konaklamak gerekiyor.
/images/100/0x0/55ea94ecf018fbb8f8895a04


DOĞAL PİST 7 KM

Kasaba, Toroslar’ın kuzey yamacında. Bu nedenle kar hem çok yağıyor, hem de uzun süre yerden kalkmıyor. Temmuz ayında bile kayak yapmak mümkün. Ancak herhangi bir tesis, teleferik sistemi veya gidenlere rehberlik yapacak bir birim yok. 7 km’lik bir doğal kayak pisti var. Toros sediri, karaçam, köknar ve ardıç ağırlık olmak üzere sık ormanlarla kaplı olan Bolkarlar’ın 3 bin 524 metre yükseklik ile zirvesi olan Medetsiz Tepesi de dağcılar için önemli.

Darboğaz çevresinde, çengel boynuzlu dağ keçisi, domuz, kurt, vaşak, ur kekliği, ala keklik, çil kekliği, bıldırcın ve üveyik gibi yaban hayvanları yaşıyor. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olmayan bazılarını avlamak mümkün. Elbette av sezonunda ve izin dahilinde. Öte yandan Bolkarlar üzerindeki doğal mağaralar, yine dağların zirvesindeki Karagöl, Çinigöl, Kapıgölü, Alagöl gibi irili ufaklı göller bölge için önemli bir doğal zenginlik.

Bolkarlar’ın yaklaşık 2 bin metre yüksekliğindeki Meydan Yaylası ise, bölgenin en önemli turizm merkezi. Yerli ve yabancı turistlerin sıkça uğradığı Meydan Yaylası’nda 1992’de temeli atılan kayakevi inşaatı özel bir şirket tarafından yap-işlet-devret modeli yapılıyor. Şimdileri çadırlarda konaklanabilen Meydan Yaylası, doğayla iç içe birkaç gün geçirmek isteyenler için ideal.

ŞİFALI BİTKİLER AÇISINDAN ZENGİN

Burada çok çeşitli bitki türleri yetişiyor. Yurtdışından araştırma yapmak üzere gelen üniversite öğrencileri var. Sarı zambak ve gelincik çeşitleri, kardelen, yabani buğday, yabani nohut ve yayla çiçeği bölgeye has renklerden. Birçok şifalı bitki türüyle de karşılaşmak mümkün. Adaçayı, ada soğanı, alıç, anason, ardıç, at kuyruğu, ayrık otu, baldıran, ballıbaba, banotu, beş parmak otu, beyaz çöpleme, bit otu, civan perçemi, çakşır otu, çoban çantası, eşek hıyarı, gıvışkan otu, güvey feneri, hintkeneviri, hüsnüyusuf, ısırgan, kadın tuzluğu, kantaron, kara kafes otu, karnıyarık otu, keklik gözü, kenger, kısa Mahmut, koyun otu, köpek dili, köpek üzümü, kurt pençesi, kuzu kulağı, madımak, mürver, nane, ölmez çiçek, öksürük otu, sütleğen, sığır dili, yarpuz, yer mücveri, yer somunu, yoğurt otu, eşek kerdemesi bölgede bahsi geçen şifalı otlardan sadece bazıları. Yöre halkı ise, ziyaret amacıyla bölgeye gelenlerin, nadir çiçek ve bitkileri kökleriyle sökerek götürmeye çalışmalarından şikayetçi.

RANA HOLTZİ’NİN EVİ KARAGÖL

Rana Holtzi, Karagöl’de yaşayan bir tür kurbağa. Dünyanın başka hiçbir yerinde rastlanmayan bu kurbağa öterken diğer kurbağalar gibi göğsünde hava kesesi oluşmuyor. Zehirli sıtma mikrobunu taşıyan dişi sivrisinek türünün larvası ile besleniyor. İlk defa, 1800’lü yılların sonunda yöreyi gezen bir Alman biyolog tarafından keşfedilmiş. Son yıllarda koruma altına alınmış. Rana Holtzi adlı kurbağanın yaşadığı Karagöl’de sazan avlanabiliyor.

Özellikle Adana, Mersin ve Ankara’dan yaz tatili için gelenlerin villa tipi yazlık evler yaptığı Bolkarlar’ın eteğindeki Darboğaz Beldesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Kuzun, Bolkarlar’ın koruma altında olduğunu, buralara tatil ve dinlenme için gelenlere belli bölgelerde konaklama izni verildiğini söylüyor. Bitki örtüsü ve yaban hayvan hayatını korumaya çalışıyorlar. Darboğaz Beldesi’ne gelenler, belediyenin gösterdiği alanlarda çadır kurup konaklamanın yanı sıra 15 kilometre uzaklıktaki Ulukışla İlçesi’ndeki Emrah Otel ile termal kaplıcalarıyla ünlü 28 kilometre uzaklıktaki Çiftehan Beldesi’ndeki onlarca otelin birinden de yararlanabilir.

ÇİFTEHAN KAPLICALARI

Yine Niğde sınırları içinde, Darboğaz’a 20 km. mesafede bulunuyor. Çiftehan adını, kasaba girişindeki iki handan aldığı söyleniyor. Çiftehan, sıcak su kaynakları nedeniyle ilk çağlardan itibaren dikkat çekmeye başlamış. Bölge; Eti, Frig ve Roma dönemlerine yerleşim yeri haline gelmiş. Mısır kraliçesi Kleopatra’nın, Tarsus’ta yaşadığı zamanlarda sık sık bu kaplıcaya gelerek uzun süre kaldığı ve suyun gençleştirici, güzelleştirici ve dinlendirici özelliklerinden faydalandığı söyleniyor. Bugün Çiftehan kaplıcalarının, eski havuzunun temel kısmı Roma dönemine ait. Hálá ayakta olan ve kullanılan havuzlu banyolar ise Selçuklular zamanında yapılmış. Bizans döneminde, Sasani ve Arap akınlarına maruz kalmış. Osmanlılar zamanında Bağdat demiryolu buradan geçtiği için, 1910 yılında tren istasyonu kurulmuş.

Çiftehan kaplıcalarının suyu, sodyum sülfatlı bir su. Kadın ve erkeklere mahsus iki bölümü var. Erkekler kısmında 85, kadınlar kısmında 26 metrekare büyüklüğünde birer havuz bulunuyor.

Darboğaz’ın özellikle kirazı çok ünlü. Hatta kasabada, kiraza ithafen her yıl Darboğaz Kiraz Kültür ve Sanat Festivali adlı bir festival de düzenleniyor. Arıcılık sektörünün epey geliştiği Darboğaz’a gitmişken kasabanın meşhur balının tadına bakmadan dönmeyin.

GEREKLİ TELEFONLAR

Darboğaz Belediye Başkanlığı: (388) 522 40 62

Emrah Otel: (388) 511 31 14

Çiftehan Çelik Palas Otel: (388) 531 22 41- 42
False