GeriSeyahat Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları

Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları

Kışın, karla kaplı dağların birçok kişi için başka bir anlamı vardır. Hele de kayak sporuna gönül verenler için... Özgürlüktür bir dağın zirvesinden hızla inerken beyaza bürünmüş doğanın hızla yanınızdan gelip geçmesi. Huzurdur kayan için rüzgârın sesi, yükseklerin görüntüsü. Nihayet zirveler beyaza büründü ve o günler geldi. Birçok kayak merkezi erken yağan karla misafirlerini ağırlamaya başladı. Peki nereye gitmeli? Kar kalınlıkları, sezon açılışları, yenilikler, fiyatlar... Hepsi bu dosyada...

Uluslararası organizasyonların sahnesi

Palandöken / Erzurum

Erzurum, kış aylarının popüler rotaları arasında. Özellikle son yıllarda ev sahipliği yaptığı uluslararası spor organizasyonlarıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası... Sadece Türkiye için değil uluslararası arenada da kış turizminin yükselen değerlerinden olan Palandöken, dünyanın en uzun ve en dik pistlerine sahip. Zaten 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nin de ev sahibi. Kasım-mayıs arası tam 6 ay kayak yapılabildiği, kar kalitesi ‘toz kar’ şeklinde olduğu, uçakla veya otobüsle Erzurum’a ulaştıktan 20 dakika sonra pistlere çıkılabildiği için dünya çapında bir şöhrete sahip. Erzurum havaalanı tesislere sadece 15 km. uzakta, otobüs terminali ise 10 dakika uzaklıkta bulunuyor.

Palandöken’deki zirve 3185 metrede. En uzunu 12 km. olmak üzere toplam 28 km. uzunluğunda, 30 pist var. Slalom ve büyük slalom için iki ayrı pistin olduğu dağda, kayakseverleri zirveye taşımak için 9 adet mekanik tesis var. Ejder telesiyejiyle zirveye çıkıp, sıcak şarap eşliğinde sucuk ekmek yemenin keyfi ise apayrı...

Gelelim Palandöken’deki diğer adıyla EJDER3200 Kayak Merkezi’nde bu yıl yapılan yeniliklere: Tüm kar yapma makineleri tam kapasite hazır. Bu nedenle karın yağmasını beklemeden sezon açılışı 1 Aralık olarak günler öncesinden belirlenmiş durumda. Bu yılki en büyük yeniliklerden biri ise geçen yıldan başlayan gece aydınlatma sisteminin tam olarak devreye girmiş olması. Aydınlatma sayesinde kayakseverler gece 20.30’a kadar pistlerde kalabilecek. Merkezin en gözde otellerinden Polat Erzurum Resort Hotel ve Snow Dora Hotel de bu yıl yenilenmiş yüzleriyle konuklarını ağırlayacak. ‘Ski Pass Kartlar’ geçen yıl olduğu gibi bu sezon da pistlerinin tamamında geçerli. Kart ücreti ise 75 lira.

Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları

İlk göz ağrısı, eskimeyen nostalji

UludaÄŸ / Bursa

Türkiye’de kayak denilince ilk akla gelen en eski kayak merkezlerinden Uludağ, şehir merkezine 36 km mesafede. Dağda kayak tesisleri 1800 metreden başlıyor ve  2200 rakıma kadar çıkıyor. Merkezde buz pateni, kar motoru safarisi, kayak, snowboard, dağ tırmanışı gibi aktiviteler yapabilirsiniz. 3 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip olan dağda 23 özel turistik tesisin dışında kamuya ait 16 dinlenme ve konaklama tesisi bulunuyor. Oteller bölgesinde 11 pist, 7 telesiyej ve 6 teleski tesisi ile kayak, snowboard ve diğer kış sporları malzemelerini kiralayabileceğiniz ya da satın alabileceğiniz mağazalar, eğlence merkezleri ve kayak eğitim merkezleri yer alıyor.

Uludağ Kayak Merkezi’nde günlük skipas kayak biletleri 150 lira. Tek çıkışlık biletler sadece alındığı lift’te geçerli. Tek çıkış haricindeki tüm diğer bilet tiplerini, biletinizi aldığınız gişeden bağımsız olarak Uludağ’ın tamamındaki liftler için kullanabiliyorsunuz. 14-16 Aralık tarihlerinde 2 gece 3 gün boyunca, farklı parti konseptleri, birbirinden eğlenceli aktiviteleri ile Türkiye’nin önde gelen marka ve sanatçıları ile gençlere kışın ortasında yazı yaşatan ‘Snow Weekend 2018 Kış Festivali’nin de düzenleneceği aklınızda bulunsun.

Â

Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları

Şöhreti her yıl biraz daha artıyor

Erciyes / Kayseri

Her geçen yıl yıldızı biraz daha parlayan Erciyes Kayak Merkezi bu yıl da iddialı. İstanbul’dan da Kayseri’ye her gün 15 tarifeli uçuşla oldukça ekonomik ve yüksek konforda merkeze ulaşılabiliyor. Diğer yandan, Kayseri Havalimanı’na 25 dakika, Kayseri şehir merkezine 20 dakika ve Kapadokya’ya 60 dakika uzaklıkta bulunuyor. Kayseri de bunların avantajını ekonomik kayak tatiliyle destekleyerek sonuna kadar kullanıyor. Kayak merkezinin şehre yakınlığı şehirde konaklamaya da olanak sağlayan bir avantaja sahip. Şöyle düşünün: Yolunuz Kayseri’ye, aklınıza da kayak düştü. Hiçbir hazırlığınız olmamasına karşın merkeze çıkıp baştan ayağa uygun fiyata malzeme kiralayıp bütün gün kayak yapabilirsiniz.

Dağda çeşitli zorluk derecesine sahip 34 pist bulunuyor. Pistlerin toplam uzunluğu 102 kilometre. Buna snowkite pistleri de dahil. Merkezde 154 suni kar yapma makinesi bulunuyor ve pistlerin yüzde 70’inde kullanılabiliyor suni kar. Merkezin kapasitesi de bu yıl biraz daha artmış durumda. Geçen yıl  1150 olan yatak kapasitesi bu yıl 1450. Bilet fiyatlarında da bu yılın en hesaplılarından biri yine Erciyes. Bütün gün kayak yapmak isteyen, günlük bileti tam 70, öğrenci 55 liradan alabilecek.

Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları

En yeni, en modern, en yakın

Kartepe / Kocaeli

Türkiye’nin en yeni ve dolayısıyla en modern kayak merkezlerinden olan Kartepe, ormanları ve Sapanca Gölü manzarası ile doğasının güzelliğiyle de öne çıkıyor. Üstelik İstanbul’a bir saatlik uzaklıkta.

Kartaltepe’de kar kalınlığı 50 santimi bulmuş durumda. Neredeyse tüm pistler açık. Kışın gerek profesyonel kayakçılara gerekse de kayağı yeni öğrenen amatörlere hitap eden farklı zorluk derecelerindeki pistlerinin toplam uzunluğu 42 kilometre. Merkezde dört lift bulunuyor. Bunların üçü telesiyej yani ayaktayken karın üzerinde sizi götüren.

İstanbul için günübirlik ve hafta sonu kayak kaçamağı olanağı sunan merkezde skipass fiyatları da değişken. Hafta içi 80 lira olan sınırsız bilet, hafta sonu 120 liraya çıkıyor. Hafta içi 20 lira olan kısa tur hafta sonu da 20 lira. 35 lira olan uzun tur ise 35 liradan 45 liraya çıkıyor. Hafta sonu yarım günlük bilet ise 100 lira.

Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları

Kristal kar, sarıçam ormanı

Sarıkamış / Kars

Kış sporları ve kış turizmi için Türkiye’nin 1. derece öncelikli beş merkezinden biri olarak belirlenen Kars-Sarıkamış Kayak Merkezi’nin çevresi sarıçam ormanlarıyla kaplı ve 2 bin 200-2 bin 900 metredeki bir plato üzerinde yer alıyor. Kars’a 54 km, Erzurum’a 153 km. uzaklıktaki kayak merkezi Kars Havaalanı’na 40 dakika mesafede. Sarıkamış’ı diğer merkezlerden ayıran en önemli özelliği, Alpler’de olan toz kristal karın Türkiye’de sadece Sarıkamış’ta olması. Normal kış koşullarında yılda ortalama 4 ay, 8 ile 120 cm kalınlığında karla kaplı olan Sarıkamış’ta en uygun kayak mevsimi 10 Aralık - 10 Nisan tarihleri arası.

Turizm Bakanlığı’nca hazırlanan plana göre Sarıkamış Kayak Merkezi günlük toplam 15 bin kayakçıya hizmet sunacak kapasiteye sahip. Kayak alanında iki adet telesiyej tesisi (birinci 1437 mt. ikincisi 1807 mt. uzunlukta) ve toplam uzunluğu 25 kilometre olan dokuz pist bulunuyor. 15 tesisin yer aldığı bölge 1037 yatak kapasitesine sahip.

Sarıkamış çevresi özellikle ‘Alp ve Kuzey Disiplini’ kayak uygulamaları ile ‘kayak safari’ ve ‘kızaklı geziler’ için çok uygun. Snowboard’un kısmen yapılabildiği bölgede ‘Büyük Slalom’ ve ‘Süper-C’ kayak türlerini yapmak mümkün. 

Bu yılın en büyük yeniliği ise 1610 metre uzunluğundaki Karanlıkdere telesiyejinin üçüncü olarak sezona yetiştirilecek olması. Telesiyej saatte ortalama 3 bin kişi taşıma kapasitesine sahip olacak. Mekanik tesisler de bu yıl yenilmiş durumda. Merkezde kar kalınlığı 50 cm’ye yaklaşmış. Tüm pistler açık. Bu yılki skipass ücretleri ise hafta içi günlük sınırsız 30, hafta sonu günlük sınırsız 45 lira olarak belirlenmiş durumda.

Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları

Yediden yetmiÅŸe herkese

Kartalkaya/Bolu

Kartalkaya Kayak Merkezi, ‘Bolu - Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ içinde yer alıyor. Bolu’ya 38 kilometre uzaklıkta olan kayak merkezi Ankara ve İstanbul’un neredeyse ortak buluşma noktası. İstanbul’dan 280 kilometrelik bir yolculukla kayak merkezine varabiliyorsunuz.

Kartalkaya otelleri bünyesinde iki ana kayak alanı içerisinde toplam 18 adet mekanik tesis ile çeşitli eğim ve zorluk derecelerinde toplam 25 adet pist bulunuyor. Pistlerin toplam uzunluğu 40 km. Avrupa standartlarında Türkiye’nin en büyük ‘snowpark’ları Kartalkaya’da. Mekanik tesislerin toplam kapasitesi saatte 8 bin kişi. Tesislerde deneyimli kayak ve snowboard öğretmenleri bulunuyor. Her otel kendi bünyesinde ilkyardım ve sağlık hizmeti veriyor. Tesislerden her türlü kayak malzemesi kiralanabiliyor.

Kayak merkezinde 5 otel faaliyet gösteriyor. Suni kar yatırımları devam etse de bu yıl en büyük yeniliği yatak kapasitesinde. Yeni ilavelerle birlikte geçen yıl 1460 olan yatak kapasitesi bu yıl 1600. Merkezdeki birçok otel 15 Aralık’tan itibaren sezonu açıyor. Bu tarihlerde beklenen kar kalınlığı ise yaklaşık bir buçuk metre.

Karlı dağlarımızın sıcak yuvaları

False