GeriSeyahat İşte İstanbul’un simgesi AYASOFYA
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İşte İstanbul’un simgesi AYASOFYA

İşte İstanbul’un simgesi AYASOFYA

New York’un Özgürlük Heykeli, Paris’in Eyfel Kulesi, Sidney’in Opera Binası var. Şehrin adı anıldığında hemen bu semboller akla geliyor, bütün tanıtımlar, logolar, reklamlar onlara göre hazırlanıyor.

 Peki İstanbul denilince akla ne geliyor? Turist rehber kitaplarında Ayasofya var. ABD Başkanı George Bush, NATO zirvesi için İstanbul’a geldiğinde dünya basınına poz vermek için fonda Ortaköy Camii ve Boğaziçi Köprüsü’nü seçmişti. İstanbul Belediyesi’nin amblemi cami ama Beyoğlu Belediyesi’ninki Galata Kulesi. Yoksa Kızkulesi mi, Sultanahmet Camii mi ya da Kapalıçarşı mı olmalı İstanbul’un simgesi? Belli ki İstanbul’un sembolü deyince uluslararası bir kafa karışıklığı söz konusu. Alanında en saygın isimlerden oluşan büyük bir jüri kurduk ve “Sizce İstanbul’un sembolü neresi olmalı” diye sorduk. Sonuç açık ara Ayasofya çıktı. Peki size göre hangisi? Oyunuzu vermek için hurriyet.com.tr’ye girin, halkın tercihinin belirlenmesine katkıda bulunun

NASIL SEÇİLDİ?
Jüri üyelerinin her biri İstanbul’u en iyi temsil ettiğini düşündüğü 7 yapıyı kendi tercihine göre sıraladı. İlk sıradaki yapı 7, sırayla azalarak en sondaki 1 puan aldı. Sonra her yapının puanları tek tek toplanarak o simgenin toplam puanı ortaya çıktı.

Hem Bizans’ın hem fethin sembolü
Yunanca kutsal bilgelik anlamına gelen Ayasofya, Bizans’a tanıklık etti, Osmanlı’yı yaşadı. Dünya mimarlık tarihinin eşsiz eseri olarak tam 1.472 yıldır ayakta. İmparator Jüstinyen zamanında, günde bin usta ve on bin amelenin alın teriyle yapıldı; İstanbul’un fethiyle birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürüldü. Vakıfnamede Fethiye Camii olarak geçiyor. 916 yıl kilise, 481 yıl cami olan yapı, 1935 yılından bu yana müze olarak kullanılıyor.

Mavi, yeşil ve beyazın cümbüşü
Türkiye’nin 6 minareli ilk camisi olarak dikkat çeken Ayasofya’nın karşısında 1.Sultan Ahmet tarafından Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırıldı. Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği, kubbelerinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılarca “Mavi Cami-Blue Mosque” olarak adlandırılıyor.

Efsane ve rivayetlerin kulesi
Kimine göre, kralın yılan tarafından sokulunca öleceği kehanetiyle çok sevdiği kızını kapattığı kule, kimine göre Afrodit’in rahibelerinden Hero ile Leandros’un aşklarını kutsadığı mekân. Avrupalı tarihçiler Leandros Kulesi diyor. Boğaz’dan geçen gemilerden vergi alınması için kullanılan kule, 2000’de geçirdiği restorasyon sonrası çatal-bıçak seslerinin duyulduğu mekân haline dönüştürüldü.

GALATA KULESİ (212 PUAN)

Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kollarına taktığı tahta kanatlarla tarihteki ilk uçuş için seçtiği yer. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528’de Fener Kulesi olarak inşa ettirilen kule, dünyanın en eski kulelerinden biri. 4. Haçlı Seferi’nde tahrip edilince, Cenevizliler yığma taşlar kullanarak “İsa Kulesi” adıyla yeniden inşa etti. 15. yüzyılda zindan, 16. yüzyılda yangın kulesi ve rasathane olarak kullanıldı. 1967’de turistik tesis oldu.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ (172 PUAN)
Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerindeki iki asma köprüden ilki. 30 Ekim 1973’te hizmete sokulduğunda dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsüydü. Şimdi 16. sırada. Hizmete girdiğinde yayalara açıktı. Köprüden atlayanların sayısı artınca yaya geçişine kapatıldı.

KAPALIÇARŞI (149 PUAN)
66 sokağı, 4 bin kadar dükkânıyla şehir içinde şehir... Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bu dev labirentte 5 cami, 1 okul, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 akarsu, 1 sebil, 1 şadırvan, 21 kapı, 17 han vardı. 15. yüzyıldan kalan kubbeyle örtülü eski iki yapının etrafı, sokakların üzerleri örtülerek alışveriş merkezi haline getirildi.

ORTAKÖY CAMİİ (147 PUAN)
Zarif minareleriyle tanınan cami, Büyük Mecidiye Camii olarak da biliniyor. Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılan camii, neo-barok tarzda. Yapının tek şerefeli iki minaresi var. Duvarları beyaz kesme taştan. Tek kubbenin duvarları ise pembe mozaikten ince bir işçilik ürünü.

False