GeriSeyahat Her bütçeye uygun bir uçuş seçeneği var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Her bütçeye uygun bir uçuş seçeneği var

Her bütçeye uygun bir uçuş seçeneği var

Seyahat etmeyi hepimiz çok seviyoruz ancak kaçımız fırsat bulup yollara düşebiliyoruz? Özellikle bilmediğimiz bir ülkeye gitmek söz konusu olduğunda daha çekingen davranıyoruz. Zihnimizde de hep ‘Çok mu pahalı olur acaba’ sorusu canlanıyor. Oysa birkaç püf noktasıyla ucuza bilet bulmak mümkün.

Bazen iş yoğunluğu ve yetersiz zaman, çoğu zaman da ekonomik sebepler yüzünden seyahat etme hayallerimizi erteliyoruz. Ancak bunu gerçekten yapmak isteyenler, bir bahane arkasına saklanmadan bütçesine göre alternatifler bulabilir. Bu cümlemi iddialı bulabilirsiniz ancak yıllardır böyle gezen biri olarak bana güvenin. Ucuza alacağımız bir uçak bileti daha çok seyahat edebilmek için ilk kapıyı açıyor. Uçak bileti için en çok kullandığım internet sayfası Skyscanner. Sade ve kullanışlı bir arayüzü var, kullanımı çok pratik. ‘En iyi fırsatları keşfet’ bölümü en uygun uçuş alternatiflerini gösteriyor. Ayrıca seçtiğiniz uçuşun fiyatı düştüğünde size bilgi vermesi için alarm kurabiliyorsunuz. Biletimi diğer arama motorlarından da mutlaka kontrol ediyorum. Expedia, Turna, eDreams, Momondo, En Uygun ve Kayak en sık kullandıklarım.

Tarihleri esnek tutarsanız uygun bilet bulma şansınız artıyor. Bir gün bile yüzde 50 tasarruf sağlayabiliyor.

 

AKTARMADAN KORKMAYIN

Skyscanner’ın gösterdiği bir uçuş Momonda’da karşınıza çıkmayabiliyor. Arama motorları genellikle havayolu firmasının sayfasından daha uygun ama bazen direkt havayolu firmasının sayfasına bakarak da ucuza bilet yakalayabiliyorsunuz. Bilet ararken bilgisayarınızdaki çerezleri ve önbelleğinizi temizleyin. Aynı tarayıcıdan aynı uçuşa birkaç kez baktığınızda, uçuş fiyatı artmamış olsa da size fazla fiyat gösterebiliyor.  

Seyahat ederken aktarma yapmaktan korkmayın. Bir New York gezimi bu yöntemle çok ucuza getirmiştim.İstanbul’dan Moskova’ya uçmak ve sonra Moskova’dan İstanbul aktarmalı New York’a seyahat etmek normal bilet fiyatının tam yarısına geldi. Hemen Antalya’dan Moskova’ya bir ucuz bilet buldum. Şehri biraz dolaştıktan sonra İstanbul’a dönüp New York uçuşuma geçtim. Biraz yorucu olabiliyor ama fazla aktarma daha ucuz bilet anlamına geliyor. Tabii aktarma yapacağınız ülkelerdeki transit vize koşullarına bakmayı da ihmal etmeyin.

Her bütçeye uygun bir uçuş seçeneği var

Aynı internet tarayıcıdan aynı uçuşa birkaç kez baktığınızda, uçuş fiyatı artmasa da size daha fazla fiyat gösterebiliyor.

Bazen gideceğim yer çok önemli olmuyor, sadece bir fırsat yakalayıp seyahat etmek istiyorum. Böyle durumlarda Skyscanner’ı açıp gidiş noktamı seçerek, varış yerine ‘her yere’ seçeneğini işaretliyorum. En uygun uçuşlar listeleniyor. Bilet bakarken tarihleri esnek tutarsanız uygun bilet bulma şansınız artıyor. Gidiş ve dönüş tarihine ‘tüm ay’ı seçerek o ayki tüm uçuş fiyatlarını görebilirsiniz. Bir gün arayla bile alacağınız bilette yüzde 50 tasarruf yapabilirsiniz. Kendi aktarmamı kendim yarattığım anlar da oluyor. Örneğin Madrid’e gitmem gerekiyordu ama İspanya için yüksek sezon olduğundan Madrid uçuşları hem Antalya’dan hem İstanbul’dan pahalıydı. Antalya’dan ‘her yere’ seçeneğini tıklayıp karşıma çıkan destinasyonlara baktım. En çok ilgimi çeken Norveç-Bergen uçuşuydu. Fiyatı çok uygundu. Bergen’den Madrid’e de ucuza direkt uçuş vardı. Norveç’i gezerek gittiğim bir İspanya rotası hiç fena olmadı.

Seyahatinizi erkenden planlayıp kampanyaları takip ederseniz uygun fiyata bilet bulabileceğiniz gibi son dakika fırsatlarıyla da ucuza seyahat edebilirsiniz. Google’a ‘last minute flight deals’ yazarak eDreams, Kayak, Lastminute gibi birçok farklı siteden son dakika uçuş fırsatlarına bakabilirsiniz. Sık sık kontrol ettiğim sayfalardan biri de ucuzaucak.net. Özellikle uzak rotalar için çok avantajlı fırsatlar sunuyor.

 

ABD’YE ŞUBATTA, PARİS’E KASIMDA...

- Ülkelere göre seyahat dönemlerini takip edin. Örneğin istatistikler ABD’ye gitmek için en ucuz ayın şubat olduğunu gösteriyor. Paris için ocak, mart ve kasım aylarını tercih edebilirsiniz. Tayland’a da yoğun sezon olan yaz ayları yerine düşük sezonda gidebilirsiniz.

- Pegasus, Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet’in her yıl belirli dönemlerde büyük kampanyaları oluyor. Örneğin Pegasus Hava Yolları’nın ‘11 euro+vergiler’ bilet kampanyası çok popüler. Bu kampanyayla geçen mayıs ayında Almanya’ya bilet aldım. Gidiş-dönüş vergiler dahil 2.300 lira ödedim. Ancak biletinizi alırken bagaj hakkınızı mutlaka kontrol edin.

- Sadece gideceğiniz şehre değil, oraya yakın şehirlerin havaalanlarına da bakın. İki şehir arasındaki ulaşım kolaylığına göre karar verin. Omio ve Rome2Rio gibi uygulamalar şehirlerarası ulaşım seçeneklerini gösteriyor. Aynı şehirden olsa bile gidişe ve dönüşe ayrı bilet bakmak daha avantajlı.

- En çok kullandığım şeylerden biri uçuş millerim. Türk Hava Yolları ve Pegasus’un ‘Bolbol’ üyeliğini mutlaka yapın. Ayrıca seyahatlerimde ve alışverişlerimde mil kazanabileceğim kredi kartlarını kullanıyorum.

 

False