GeriSeyahat Dünyanın ilk ‘furma’ festivali
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın ilk ‘furma’ festivali

Dünyanın ilk ‘furma’ festivali

İzmir’den yola çıkıp Urla’yı geçtikten sonra yapımı geçen yıl tamamlanan çift şeritli Karaburun yoluna sapıyorsunuz. İlçe merkezine kadar deniz manzarası sizi büyüleyebilir ama tam 113 virajı dönmeniz gerektiğini unutmayın. Karaburun’a yaklaşık 15 kilometre kala Eğlenhoca yol levhasını görünce hemen sola dönün. Bu yıl 15 Aralık’ta dünyanın ilk furma zeytini festivali orada düzenlenecek.

Yörük köylülerinin ‘furma’ dediği ama hurma adıyla da bilinen Karaburun Yarımada’sına özgü bir tür zeytinden bahsedeceğiz size... Tamamen organik. Diktikten sonra bakım yapılmıyor, kendi kendine yetişiyor. Erkence cinsi zeytin ağaçlarının denize bakan taraflarında rüzgârın etkisiyle ve mantarlaşma sonucu dalında olgunlaşıyor. Hiçbir işleme tabi tutulmadan yenebilen çok lezzetli bir meyve.

Dünyanın ilk ‘furma’ festivali
Yarımadada çok bilinen bu zeytinin hem ulusal hem uluslararası düzeyde tanıtılması için dünyada ilk kez, bu yıl 15 Aralık’ta 1. Eğlenhoca Furma Festivali düzenlenecek. Etkinlik boyunca furma zeytininin yanı sıra bölgeye özgü gıdalar ve köy halkının evde yaptığı ürünler de sunulacak. 1505 yılında kurulduğu belirtilen Eğlenhoca Köyü bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri. Kahvehaneler, köy odası, ilköğretim okulu, sağlık ocağı, fırın, 1902 yılından kalma tarihi camisi ve de yemyeşil ortamıyla köy daha ilk bakışta içinizi ısıtıyor. Kış mevsiminin hemen hemen hiç uğramadığı bu köyde zeytincilik ve tarım dışında keçi yetiştiriciliği de yapılıyor. Bu nedenle peynirleri dillere destan. Festival için yolunuz düşerse köydeki mandıradan süt ürünlerinizi ve zeytinyağı fabrikasından da zeytinyağlarınızı alabilirsiniz.

Zeytin üretimi açısından Türkiye dünyada dördüncü sırada ancak furma zeytini üretiminde dünya birincisiyiz, rakibimiz yok. Türkiye’de sadece Karaburun’da, biraz da Urla’da üretiliyor.

Dünyanın ilk ‘furma’ festivali

Ölmez ağacının meyvesi

Bu özel zeytinin tanıtılması ve markalaşması sorumluluğunu ülke çapında Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan üstlenmiş. Meşhur furma zeytininin özelliklerini sorduğumuzda soluk bile almadan şunları anlatıyor: “Furma zeytini sadece ‘ölmez ağacı’ adı verilen bir ağaçta yetişiyor. Bu tür 20 ile 30 kilo arasında ürün veriyor ama üzerinden sadece 1 kilo kadar furma zeytini çıkıyor. Rüzgarla taşınan deniz tuzu ve ‘Phoma oleae’ mantarının sporlarıyla beraber olgunlaşan furma zeytini fermente oluyor. Herhangi bir işlem yapılmadan, aslında daha dalındayken yenilebilir bir kıvama ulaşıyor. Rengi tıpkı ramazan hurması gibi açık kahverengi. Kabuğu ve çekirdeği de diğer zeytinlere göre daha ince. Etli kısmı oldukça fazla. Antioksidan ve mineraller açısından çok yüksek besin değerlerine sahip. Yani uzun yaşam iksiri aynı zamanda.”

Siz de şimdiden seyahat takviminize 15 Aralık 1. Eğlenhoca Furma Festivali’ni işaretlemeyi unutmayın.

False