GeriSeyahat Çılgın günler: ‘Köln Karnavalı’
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çılgın günler: ‘Köln Karnavalı’

Çılgın günler: ‘Köln Karnavalı’

Almanya’nın Köln kentinde her yıl tarihler 11.11’i yani 11 Kasım’ı gösterdiğinde sokaklar renkli görüntülere sahne oluyor. Rengârenk kostüm giyenler hep bir ağızdan karnaval şarkıları söylemeye başlıyor. Noel dolayısıyla kesintiye uğrayan karnavallar yeni yılın ardından 18 Şubat’a kadar kaldığı yerden devam ediyor. Tarihleri not etmeyi unutmayın...

Köln Karnavalı’ndan haberim olduğunda ağzım bir karış açık kaldı. Ama iyi oldu. Bir önyargımdan daha kurtuldum. Yani Almanları öyle sokaklarda 10’ar, 20’şer gruplar halinde eğlenirken göreceğimi hiç düşünmemiştim.

Köln’de her yıl, 11’inci ayın 11’inde, saat gündüz 11.11’de (elften elften elf Uhr elf) karnavalın startı veriliyor. Bu sadece bir başlangıç lakin başlangıç günü gördüğüm kutlamalar asıl ‘Çılgın Günler’in de habercisi... Köln Karnavalı’na, Noel dolayısıyla bir es veriliyor, şubat ayında kutlanılacak ‘Çılgın Günler’ ile eğlence zirveye ulaşacak ve rüya gibi bir karnaval olacak.

Köln Karnavalı’nın startının verildiği gün hafta içi olması ve resmi tatil olmamasına rağmen sokaklar sabahın erken saatlerinde kostümleri ile dolaşan insanlarla hareketleniyor. O gün sadece Köln’dekiler değil, başta Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden ve Almanya genelinden gelenler de Köln Katedrali’nin çevresine akın ediyor. Almanya dışından gelenler de var tabii ki. Özellikle yabancı turistlerin Latin Avrupa ülkeleri yani İspanya, Portekiz ve İtalya’dan olması dikkati çekici. Karnavalın Latin kültürü ile özdeşleştiğindendir herhalde ellerinde İspanya, Brezilya ve Portekiz bayrakları ile eğlenen Almanlar da var.

18 NUMARALI TRAMVAY
İSTANBUL'A GİDER

Çılgın günler: ‘Köln Karnavalı’

Katedral etrafında toplanan yaklaşık 10 binlerce insan saatlerin 11:11’i göstermesinin ardından hep birlikte çığlık atarak, katedralin paralelindeki Huhe Caddesi’ne koşuyor. Eğlence artık bu caddede. Her ara sokakta ayrı bir eğlence var. Sadece Köln Festivali’ne özgü Almanca şarkılar çalınıyor. Belki de hiç bu kadar uzun süre Almanca şarkılar dinlememiştim. Söylenen şarkılardan biri de ‘18 numaralı tramvay İstanbul’a gider’... Tramvay beklerken İstanbul’a gitme hayali kuran bir Kölnlü’nün hikâyesini anlatan şarkı, bölgenin çokkültürlü yapısını yansıtan önemli bir öğe olarak da görülüyor.

ASIL ÇILGINLIK ŞUBATTA

Çılgın günler: ‘Köln Karnavalı’

11 Kasım’da başlayan karnavala, Noel’den dolayı 1 Ocak 2015’e kadar es veriliyor. Asıl kutlama Paskalya’dan önceki 42’nci gün başlıyor. Almanya’da Paskalya gelecek yıl 3 - 6 Nisan arasında kutlanacak. Karnaval haftası ise 12 Şubat 2015 Perşembe ‘Weiberfastnacht’ yani Kadınların Karnaval Günü ile başlıyor. Aralıksız 18 Şubat 2015 Çarşamba günü ‘Aschermittwoch’ yani Kül Çarşambası’na kadar devam ediyor. Eğlencenin zirveye ulaştığı ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden turistlerin kente akın ettiği bu günler; ‘Çılgın Günler’ olarak adlandırılıyor.

KÖLN KARNAVALI'NIN
'ÇILGIN GÜNLER'İ
(TOLLE TAGE)

Başlangıç
11 Kasım 2014

Yeni Yıl
1 Ocak 2015

‘Festivalin 3 Kralı’
6 Ocak 2015

‘Weiberfastnacht’ Kadınların Karnavalı
12 Şubat 2015

‘Karnevalsfreitag’ Karnaval Cuması
13 Şubat 2015

‘Karnevalssamstag’ Karnaval Cumartesisi
14 Şubat 2015

‘Karnevalssonntag’ Karnaval Pazarı
15 Şubat 2015

‘Rosenmontag’ Gül Pazartesisi
16 Şubat 2015 Pazartesi günü

‘Karnevalsdienstag’ Karnaval Salısı
17 Şubat 2015

‘Aschermittwoch’ Kül Çarşambası/Kapanış
18 Şubat 2015

False