GeriSeyahat Biraz yukarıda hayat bambaşka
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Biraz yukarıda hayat bambaşka

Biraz yukarıda hayat bambaşka

Doğayla bütünleşmek, yazın sıcağından uzak ama renkleriyle iç içe kamp yapmak, kafa dinlemek için bu mevsimde biraz yukarılara çıkmak yeterli. Sosyal mesafenin gözetildiği en güzel tatil seçeneği olarak doğayla baş başa tatiller için Türkiye’nin her köşesinden ‘yerden yüksek’ adresleri derledik.

DÜŞLER DÄ°YARINDA KARLAR HENÃœZ ERÄ°MEDİ DÜŞLER DÄ°YARINDA KARLAR HENÃœZ ERÄ°MEDÄ°Â
Avusor Yaylası - Çamlıhemşin / Rize

Yükseklerde yazı karşılamak denince aklıma önce Karadeniz yaylaları ve Avusor gelir. Aşağılarda güneş göz kırparken yukarılarda karlar tam olarak erimemiştir. Yollar yeni açılıyordur. Ayder Yaylası’ndan 1 saatlik otomobil yolculuğuyla ulaşılan yayla, zirvelerin dibinde sakin bir durak. Düzlükleri şimdilerde Kaçkarlar’ın rengârenk çiçekleriyle bezenmeye başladı. Yaylada konaklarken bir gününüzü de Altıparmaklar’ın kuzey yüzündeki muhteşem vadiye ayırmayı unutmayın. Burada geçireceğiniz birkaç günden sonra geri döndüğünüzde kendinizi yenilenmiş hissedeceksiniz.  

Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Simge Pansiyon Avusor Yaylası’nda, Dadala Pansiyon da Altıparmaklar’ın dibinde hizmet ediyor.

ÇİÇEK TARLALARINDAN ŞELALELERE...
Uçan 1 ve Uçan 2 Şelaleleri - Serik / Antalya

Antalya kırları erken canlanır. Akdeniz’in kavurucu sıcakları vurmadan yükseklerdeki çiçekler telaş içinde açarak doğayı süslemeye çalışır. Sıcaklar bastırdı mı o güzelim çiçekler hızla boyunlarını büker, kurur, sonbaharda yağacak yağmurları beklemeye başlar. Çünkü bu coğrafyada dağlar sonbahar yağmurlarıyla birlikte yeniden çiçekleniyor. Yani Akdeniz’de bahar yükseklere iki kez geliyor. Kozan Köyü sınırlarındaki Uçan 1 ve Uçan 2 Şelaleleri’yle Pednelissos Antik Kenti civarı hızla bir renk değişimine uğruyor bugünlerde. Toros Dağları’nın en güzle renkleri burada. Bir yaz günü Pednelissos’tan Uçan 1 ve Uçan 2 Şelaleri’ne yürüyerek unutulmaz anlar geçirebilirsiniz.
Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Serik’teki Güçkar Otel’de kalarak şelaleleri keşfedebilirsiniz.

BUZUL GÖLLERİ, CENNETTEN BİR KÖŞE
UludaÄŸ / Bursa

Nisan ortasından itibaren Uludağ’da çiçekler açmayagörsün, değişimin geri dönüşü olmaz artık... Uludağ’ın az bilinen ama oldukça güzel noktası kuzey tarafıdır. Ulaşması biraz zor olsa da Uludağ’ın kuzey çanağındaki buzul göllerinin etrafındaki düzlükler, gölleriyle birlikte adeta cennetten bir köşedir. 
Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Kamp yapabilirsiniz. Bursa’da merkezde konaklayıp günübirlik de gezilebilir.

KANYONUN SONUNDA BEKLEYEN ÖDÜL
Günpınar Şelalesi / Malatya

Darende sınırlarındaki Günpınar Şelalesi’ne yapılacak bir yürüyüş her noktada farklı bir manzarayla karışılaşacağınız unutulmaz bir etkinlik olacak. Tohma Kanyonu’nun sonundaki şelaleyse bu yürüyüşün ödülü adeta. Tohma Kanyonu’na akan şelalenin suları, içinden geçtiği bahçelerin de can suyu. 
Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR:  Darende’deki Tiryandafil Otel’i öneririm.

İZMİR KÖRFEZİ’NE TEPEDEN BAKIN
Karagöl / İzmir

Antik dönemde adı Tantalos Gölü olan Karagöl, Yamanlar Dağı’nda. Göl adını Tantalos isimli Frig kralının başından geçen öyküden almış. Yarı tanrı olan bu kral, tanrıların sofrasından nektar çaldığı için ‘Tantalos işkencesi’yle cezalandırılmış... Yani suyun içinde oturup su içemez ve dallara uzanıp bir meyveyi ağzına atamazmış. Karagöl’e doğru yükseldikçe körfez ayaklarınızın altında kalacak. Karagöl’e otomobille çıkıp bir doğa yürüyüşü yapmak isteyenler, göl kenarında yürüyebilir, piknik yapabilir. Göl kenarında çok az bir ücret karşılığında çadır kurabilir, gece yıldızları seyredebilirsiniz. Eğer sabah erken giderseniz hafta sonları otantik fırında pişirilen taze köy ekmeğiyle güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Göl özel bir işletme tarafından işletildiği için girişte ücret alınıyor. 
Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Çadırınızla gelip kamp yapabilirsiniz. İzmir merkezde konaklama seçeneği de sayılamayacak kadar çok.

OVADAKİ TEK TEPEYE, KALE YÜRÜYÜŞÜ
Anavarza Kayalıkları /Adana

Adana’da sıcaklar bastırmadan Anavarza kentini ziyaret etmeli... Sumbas Çayı ile Ceyhan Nehri’nin birleştiği yerin 8 kilometre kuzeyindeki düzlükten aniden yükselen tepenin üzerindeki kaleye çıkarken hava ısındıkça zorlanırsınız. Yürüyüş için başlangıç noktanız Kozan’daki Dilekkaya Köyü olsun. 
Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Adana’da bir otelde kalınarak günübirlik etkinlik yapılabilir. 

HEYELANLA OLUÅžAN TABÄ°AT MUCÄ°ZELERÄ°
Borçka  Karagöl ve Şavşat Karagöl / Artvin

Artvin’de iki Karagöl var. Kayın ormanındaki Borçka Karagöl bir heyelan gölü. 5 kilometre uzağında, heyelan sırasında düşen büyük kaya bloklarının üzerindeki fideler kayaları sarmış. Şimdi birer doğal anıt olarak zamana meydan okuyorlar. Şavşat Karagöl ise Sahara Milli Parkı içinde bir başka doğa harikası heyelan gölü. 

Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Her iki gölün kenarında da küçük birer konaklama tesisi var.
 
YERE BASMAYA KIYAMAZSINIZ
Dedegöl Dağları – Aksu / Isparta 

Beyşehir Gölü ile Eğirdir Gölü arasındaki Dedegöl Dağları’nın yüksekliği 2 bin 998 metre. Baharda doğaseverlerin ilgi gösterdiği bu dağların kısa sürede bu kadar popüler hale gelmesinin nedeni Eldere Köyü’ne bağlı Kuzukulağı Yaylası ve burada yükselen devasa kireçtaşı blokları. Yükseklikleri 100-800 metre arasında değişen bu kireçtaşı kuleleri bölgeyi kısa sürede dünyanın önemli tırmanış parkurlarından biri haline getirmiş. Zirvedeki karın beyazına inat, her renkteki çiçeğin oluşturduğu muhteşem bir peyzaj sunuyor. Doğa burada o kadar temiz ve kusursuz ki insan yere basmaya bile kıyamıyor. 
Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Tadını çıkarmak için kamp kurmalı. Günübirlik, Eğirdir Eskiciler Konağı Nis Otel’i öneririm.

MARMARA’NIN EN ŞÖHRETLİSİ
Menekşe Yaylası - Yuvacık / İzmit 

İzmit’in Nusretiye Köyü sınırlarındaki yaylada az da olsa otantik dokusu korunmuş ahşap evler kalmış. Buraya zorlu bir yürüyüşten sonra varılıyor. Ancak otomobil yolu da var. Yayla civarında kayaların dibinde açmış siklamenler ve mor renkleriyle tüm doğayı kaplayan sümbüller eşliğinde yürüyebilirsiniz. 
Biraz yukarıda hayat bambaşka

KAÇKAR DAĞLARI’NA KARŞI
Pokut Yaylası - Çamlıhemşin / Rize

Fırtına Deresi ile Hala Deresi’ni ayıran sırtın üzerindeki Pokut Yaylası güneşi yükseklerde karşılamak isteyenleri bekliyor. Çamlıhemşin’e 15 kilometre mesafedeki yaylanın her yönü farklı bir manzaraya bakıyor. En güzel manzarası Kaçkar Dağları. Çiçekleri, mimarisi ve konukseverliğiyle davetkâr bir yayla... 
Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Pokut Doğa Konuk Evi konaklamak için özenli bir mekân.

PASTORAL BÄ°R TABLO GÄ°BÄ°
İznik Gölü / Bursa

Orhangazi-İznik yolunu takip edin, bu yol kısa bir süre sonra sizi gölün kenarına götürecek.  Gölün başladığı noktadan itibaren kiraz ve elma ağaçlarının çiçekleriyle boyanmış bir manzara çıkacak ortaya. Samanlı Dağları’na doğru yükseldikçe İznik Gölü kendini gösterecek. Bir tarafı sadece mavi, bir tarafı rengârenk bir doğayla adeta bir tuval duracak karşınızda. Sadece göl değil, Samanlı Dağları’nın eteklerine kurulmuş köyler de bu renk cümbüşünden nasibini alacak ve pastoral bir tablo gibi izlerken ruhunuzu dinlendirecek...
Biraz yukarıda hayat bambaşka

NEREDE KALINIR: Kamp yapabilir ya da İznik Limnades Otel’de konaklayabilirsiniz.

False