GeriSeyahat Adana’ya girişin 10 anahtarı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Adana’ya girişin 10 anahtarı

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Adana denince akla hemen muhteşem yemekleri gelse de kentin ziyaretçilerine sunacağı çok daha fazla şey var. Şu sıralar 3-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek ‘Portakal Çiçeği Festivali’ne hazırlanıyorlar. Sokakları renk cümbüşüne çeviren festival için gitmişken, yapmadan dönmemeniz gerekenleri Adanalılara, Adana’yı bilenlere sorduk..

Hüseyin Sözlü / Adana Büyükşehir Belediye Başkanı
İster yaya ister araçla gezin:Adnan Menderes Sahil Yolu

Seyhan Baraj Gölü kıyısında bulunan Adnan Menderes Sahil Yolu kentin en hareketli noktalarından. Yol boyunca uzanan bisiklet yolları, koşu parkurları Adana manzarasını ziyaretçileriyle buluşturuyor. Hüseyin Sözlü “Sahil yolu çağdaş dünya kentlerini kıskandıracak bir hal alarak Adanalı hemşerilerimizin ortak kullanım alanı oldu, mutlaka ziyaret edilmeli” diyor.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Ayşe Arman / Hürriyet gazetesi yazarı
Hem manzara hem lezzet: Onbaşılar Kebap

1904 yılından beri şehrin adıyla anılan Adana kebap ve kebap çeşitlerini koyun etinden yapıyor. Kebap denildiğinde akla ilk gelen yerlerden. Ayşe Arman “Çevreyi 270 derece açıyla gören bir yer. Baraj Gölü’ne ve yelken kulübüne tepeden bakıyor, kartal yuvası gibi, Adana’nın en yüksek noktalarından biri” diyor. Adana kebap porsiyon fiyatı 28 TL. Tel: (322) 215 00 00.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Nebil Özgentürk / Gazeteci
Ustaların son sığınağı: Kazancılar Çarşısı

Büyük Saat Kulesi’ne çok yakın konumda bulunan Tarihi Kazancılar Çarşısı, zanaat ve el işçiliği üretiminin yapıldığı bir ‘ustalar çarşısı’. Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip. Kalay, sac işlemeciliği, ağaç oymacılığı yapılıyor. Çarşı kentin en sevilen bazı kebap restoranlarına da ev sahipliği yapıyor. Nebil Özgentürk “Kente göçenlerin, gelenlerin ve yaşayanların uğrak yeri ve pek çok tarihi özelliği olan bir çarşı” diyor.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Saffet Emre Tonguç / Hürriyet Seyahat yazarı
Adana’nın tarihi mirası: Seyhan ve Taş Köprü

Seyhan Nehri’nin şehrin içinde süzülüşü Adana’ya sudan gelen güzelliği armağan ediyor. Üzerinde yer alan Roma döneminden yadigâr taş köprü ise hâlâ kullanılabilen dünyanın en eski köprüsü. Adana’nın simgesi köprü için Saffet Emre Tonguç “İlk yapıldığında 21 kemeri olan köprü bugün 14 kemer. Yedisi nehrin ıslah çalışmalarının kurbanı olmuş. Yine de büyük bir tarihi değer” diyor.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Bekir KarakocaDHA Adana Bölge Müdürü
Kentin gotik sembolü: Gar Binası

İslamiyet’in kutsal mekânı olan Medine’ye yolculukları kolaylaştırmak amacıyla 2. Abdülhamit döneminde 1912’de hizmete girdi. İnşasına 5 Mart 1903’te Alman Dr. Fon Siemens tarafından başlanan Adana gar binası, gotik mimari anlayışının izlerini taşıyor. Bekir Karakoca “1998 yılında restore edilen bina, kentin sembolleri arasında” diyor.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Murat Köksal / Atlas Dergisi Yayın Direktörü
Durgun denizdeki kale: Anavarza Kalesi

Kozan’ın Dilekkaya (Anavarza) Köyü’nde büyük bir kaya kütlesinin üstüne kurulu. Kalede, Roma su kemeri, Bizanslılara ait Kaya Kilisesi (516) ve Romalılar devrinden kalma mozaikler görülmesi gerekenler. Murat Köksal “Kendisi de Adanalı olan Yaşar Kemal unutulmaz eseri ‘İnce Memed’ de, ‘Anavarza gemisi her zaman durgun bir denizde hiç sallanmadan ağır ağır ilerler’ diye yazar” diyor.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Bahar Akıncı / Seyahat yazarı
Ortadoğu’nun en büyüğü: Sabancı Camii

1998 yılında ibadete açılan bu cami Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyüğü olma özelliği taşıyor. Yapımına 1988’de başlanmış ama mali yetersizlikler nedeniyle inşaat devam edemeyince devreye merhum işadamı Sakıp Sabancı girerek gerekli fonu sağlamıştı. Açık alan ile birlikte yaklaşık 28 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Bahar Akıncı “Görmeden dönülmemeli” diyor.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Nurgül Büyükkalay / Hürriyet Seyahat gezgini
Kahvaltıların vazgeçilmezi: Levent Börekçilik

Adana’da kahvaltının vazgeçilmezi börek. Börek için de adres, namı tüm Türkiye’ye yayılmış, bir Adana klasiği olan Levent Börekçilik. Nurgül Büyükkalay “Sabahın erken saatlerinde Yüreğir Metal Sanayii içerisinde seyyar börek tezgâhının kurulmasıyla beraber uzun bir kuyruk oluşmaya başlıyor. Adana’da daha önce yediğiniz börekleri unutturacak kadar iddialı” diyor. 1 kilosu 25 TL. Tel: (322) 346 27 72.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Salih Seçkin Sevinç / Harbiyiyorum.com kurucusu
Kebabın ‘jet’ hali: İştah Kebap

Daha önce yediğiniz tüm Adana kebaplarını unutturacak bir lezzet sunuyorlar. Normal kebaplarının yanında bir de ‘jet’ adını verdikleri özel hazırlanan kebapları var. Yüzde yüz kuzu eti kullanıyorlar. Kebabınızın yanında ev yapımı şalgamlarından içmeyi unutmayın. Salih Seçkin Sevinç “Jet ismini verdiği Adana kebabı ile efsane” diyor. İki kişilik porsiyon fiyatı 38 TL. ( 0322 351 96 51)

Adana’ya girişin 10 anahtarı

Sinan Hamamsarılar  / Yeme-içme, seyahat yazarı
Adana’nın kelebek bahçesi: Saimbeyli

Adana’nın Saimbeyli ilçesi, Türkiye’deki 10 önemli kelebek alanından biri olarak gösteriliyor. Endemik bir tür olan ‘Saimbeyli Mavisi’ kelebeği de burada görülüyor. Sinan Hamamsarılar “İlçede yürütülen ‘Kendi Kelebeğini Keşfet’ adındaki ‘Gelecek Turizmde’ projesi kadınlara istihdam sağlıyor. Saimbeyli’ye uğrayarak hem kendi kelebeğinizi keşfedin hem de projeye destek olun” diyor.

Adana’ya girişin 10 anahtarı

False