GeriSeyahat 36 saatte Innsbruck
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Innsbruck

36 saatte Innsbruck

Alpler deyince ilk akla gelen kayak. Fakat Avusturya Alpleri’nin merkezi Innsbruck’ta kayaktan sonra da hayat çok canlı: İddialı restoranlar, manzaralı barlar, ünlü markaların mağazaları, gece kulüpleri... 30 bin üniversiteliyle gençleşen şehir Rönesans dönemi yapılarının yanı sıra David Chipperfield, Dominique Perrault, Zaha Hadid gibi ünlü mimarların eserleriyle de göz dolduruyor.

Cuma

16.00

Pastane yarışması
Pastayı seven Innsbruck halkı yıllardır hangi pastanenin şehrin en iyisi olduğunu tartışır. Çoğunluğun oyu kent merkezinin güneyindeki Valier’den yana (www.konditorei-innsbruck.at), eski tatlardan vazgeçemeyenler 210 yıldır pişirdiği elmalı ya da karışık meyveli kekleriyle tarihi bölgedeki Munding’i birinci sıraya yerleştirir (munding.at). Her ikisinde de birer fincan kahveyle bu lezzetleri deneyin.

17.00
Bira ve yerel ÅŸarap

Avusturya’nın gururu olan şaraplar: Keskin Gruner Veltliner, meyve aromalarının öne çıktığı Gelber Muskateller ve meşhur Riesling... Bunlar olmasa ülke sadece biralarıyla tanınacak. Kentin en iddialı barı Cafe Sowieso’da şarapların yanı sıra Styrian Ale, kehribar renkli Seiemark gibi yerel biraları bardağı 11 TL’den yudumlayabilirsiniz (Kapuzinergasse No: 8)

36 saatte Innsbruck

20.00
Manzaralı öğün

Merkezi konumu, çamdan çatısıyla Rathausgalerien sıradan bir alışveriş merkezine benziyor. Damağına düşkünler buraya üst düzey restoranlardan Lichtblick için geliyor. Maria-Theresien Caddesi’ndeki kulenin yedinci katından neredeyse sınırın ardındaki Alto Adige’yi görebilirsiniz. Mönüsünde de Avusturya’dan İtalya’ya uzanıyor: Yaban havucu ve çorba köpüğüyle servis edilen ızgara ton balığı dilimleri ya da keçi peyniri ve domates sosuyla tatlandırılmış fırın koyun butu... Çift kişi ortalama 230 TL (restaurant-lichtblick.at).

22.30
Akşam durakları

Yorgunsanız, gezmeye üşeniyorsanız, geceyi kolayca noktalamak için Lichtblick’in kapısından çıkıp 10 metre yürüyün. Karşınızdaki 360’a girin. Modern, yuvarlak, cam kaplı salondan tüm şehir ayaklarınızın altında. Geceyi Hiedler şaraphanesinin bu bar için beyaz üzümlerden hazırladığı özel kupajı tadın. Şişesi 70 TL (360-grad.at). Yeterince enerji topladıysanız turunuzu  Penz Oteli’nin 5th Floor adlı barında sürdürün. 100’e yakın nadir viski türü sizi bekliyor. Örneğin sadece 299 şişe üretilen Wemyss Honey Pot’u burada bulabilirsiniz. Monkey 47 cini ve Thomas Henry tonikleriyle yapılan Alman cintoniğini bardağı 25 TL’den yudumlayabilirsiniz (the-penz.com).

Cumartesi

10.00
Seramikte zirve

Avusturya’nın global seramik akımlarında önemli bir yeri, etkisi var. Wiener Werkstatte ve Viyana eğitimli Lucie Rie’nin işlerine bakmak yeter bunu görmek için. Kentin en ünlüsü 20 yıllık Topferstudio Kathrein. Viadukbogen’de, demiryolu köprüsünün altındaki stüdyoda Hansjorg Kathrein zarif, işlevsel çay kupaları (19 TL), fincanlar (takımı 150 TL), kâse ve tabaklar yapıyor, satıyor (toepferstudio.at).

13.00
Tatlı imparatorluğu

İmparatorluk çağının çikolatalı pastacısı Sacher şimdi başlıbaşına bir imparatorluk. Viyana’daki Hotel Sacher’in yanı sıra Graz, Salzburg ve burada şubeleri var. Tarihi bölgedeki Cafe Sacher kapsamlı restorasyondan sonra 2011’de açıldı. Çoğunluk çikolata köpüklü pastası için gelse de, şef Florian Prelog’un mönüsünde klasik biftekten güncel mutfağa kadar pek çok ürün yer alıyor. İçki hariç iki kişi yemek ücreti ortalama 160 TL. (sacher.com/en-cafe-innsbruck.htm

15.00
Prizmada

Çağdaş sanata pek meraklı olmayabilirsiniz. Öyleyse Swarovski’nin pırıltılı kürecikleri sizi bekliyor. Kentten karayoluyla yarım saat uzaklıktaki mağaza iki yıl önce yenilendi. Alt katta yedi tasarımcının kristal kaplı yüksek topuklu ayakkabıları, büyük bir mültimedya gösterisi köşesi yer alıyor. Üst katlarda kristal odaklı ışıklı, müzikli gösteriler, Mucizeler Odası yer alıyor. Bir bardak şampanya alın (13 TL), sonra Christopher Kane’in kristal gerdanlığını (575 TL) takıp, aynanın karşısına geçin (innsbruck.swarovski.com).

/images/100/0x0/55ea2740f018fbb8f86e7c0e

16.00
Tirol usulü

Tiroller Avusturya - İtalyan karışımı kültürüyle yabancılar için anlaşılması zor bir bölge. Tirol Etnoloji Müzesi’nde geleneksel tekstil ürünlerini, ahşap oymacılığını, kullanılan desenleri, aletleri, hatta bir evin oturma odasını incelerken bu kültürün pek çok özelliğine vâkıf olacaksınız
(www.tiroler-landesmuseen.at). Yanı başındaki Hofkirche Kilisesi’nde Kutsal Roma İmparatoru Maximilan’dan, Rönesans çağı kraliçelerinden, şövalyelerinden izler bulacak, Tirollerin kahramanı Andreas Hofer’in de mezarını göreceksiniz.

20.00
Güzelce karnını doyur

Kentten birine Sitzwohl’a rezervasyon yaptırdığınızı söylerseniz yüzünde beliren hayret ifadesi mutlaka dikkatinizi çekecektir. Innsbruck’un en iyi restoranı Sitzwohl eski bir ilkokul binasında. Girişte bar ve kafeterya, ikinci katta harika bir restoran sizi bekliyor. Mönüsü yerel mutfağın çağdaş uyarlaması. Farklı tatlar arıyorsanız salama sarılmış sülün göğsü, çıtırlaştırılmış tarçınlı kırmızı lahana, patates mantılarını tadın. Şarap hariç iki kişilik yemek ücreti ortalama 280 TL. (restaurantsitzwohl.at)

23.00
Tüm gece eğlence

Innsbruck’un gençleri gün doğmadan eğlenceyi bitirmiyor. Weekender gibi kulüplerde (weekender.at), her akşam başka bir temayla dans ediyor: Metal, punk, tekno, house... Kimi zaman DJ, çoğunlukla genç gruplar çıkıyor sahneye. Inn Nehri’nin kıyısındaki Aftershave, saat 01.00’e kadar neredeyse boş, sonra tıklım tıklım. Hip-hop’la sabaha kadar dans ediliyor (club-aftershave.at).

Pazar

09.00
Yükseklere
Hangisinin daha fotojenik

olduğuna karar vermek zor: Bulutların üstüne tırmanan Hungerburgbahn finükülerinden ormanlar ve vadi mi, yoksa uzay gemilerini andıran finüküler istasyonları mı? Zaha Hadid hem bu istasyonları hem de Bergisel kayak atlama platformunu tasarladı.
Dört sıradışı istasyon Parlamento ile başlıyor. 860 metre irtifadaki Hungerburg’ta bitiyor. Yola çıkarken fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın.

Nasıl gidilir

Küçük bir havaalanı olan Innsbruck, çevredeki kentlere geliÅŸmiÅŸ bir demiryolu ve karayolu ağıyla baÄŸlı. Karayoluyla 163 kilometre uzaklıktaki Münih’e ÅŸubat ayında Lufthansa Ä°stanbul’dan direkt gidiÅŸ-dönüş 355, THY 388, Pegasus 461 TL’den baÅŸlayan fiyatlarla uçuyor.  Â

False