GeriSeyahat 36 Saatte Hanoi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 Saatte Hanoi

36 Saatte Hanoi

Vietnam’a yolunuz düşerse bir hafta sonu kentin sokaklarındaki lezzetleri tadın, sanat mekânlarını, geçmişi keşfe çıkın.

36 Saatte Hanoi

17.00
MANZARAYA KARŞI KAHVE

Kentin iş çıkışı saatlerdeki meşhur trafiğini kavramak için yüksekten bakmakta yarar var. Tarihi merkezin kıyısında, zevksiz resimler sergilenen bir mağazanın arkasındaki dar geçitten Ca Phe Pho Co’ya ulaşılıyor. Tarihi yapıdaki kafenin yumurta kahvesi (10 TL) meşhur. Sert kahvenin üstüne oturtulan krema veriyor bu ismi. Önce kahve siparişinizi verin, sonra üç kat üstteki terasa çıkıp binlerce motosikletlinin Hoan Kiem Gölü etrafındaki yoldan akışını izleyin.

19.30
NOSTALJİK AKŞAM YEMEĞİ

Kamuya ait 37 Numaralı Gıda Mağazası’nda (iki kişilik mönü 40 TL) nostalji duygusu bembeyaz alçılı duvarlar, transistörlü radyoda çalan melodilerle yaşıyor. Adisyonlar eski gıda karnelerine yazılıyor. Mönüde ağırlık, burada evlerde bile bulunmayan kuzey mutfağında. En lezizleri tatlımsı acılı taze hardalla lezzetlendirilen ızgara et ve domates, ananasla hazırlanan canh chua çorbası. Kızartılmış pilav mönünün sürprizi. Esmer buğdaydan yapılıyor, karides ezmesi ve kıymayla lezzetlendiriliyor.

22.00
MÜZİK VE DANS

36 Saatte Hanoi

Asya Müzik Festivali’ni başlatan firmanın Hai Ba Trung semtindeki kulübü görmeye değer. CAMA ATK’nin kapıları her gün farklı saatte açılıyor. Kokteyl fiyatları 15 TL’den başlıyor. Sahnesine uluslararası şöhrete sahip gruplar, DJ’ler çıkıyor. Çevredekilerin aksine sigara burada yasak. Usta işi kokteyllerden oluşan bir mönüye sahip. West Lake’deki Mandake ise beyaz boyalı tuğlalardan yapılmış bir binada. Karaokeden swing dansı akşamlarına kadar pek çok etkinlik düzenliyor. Kalabalık saatlerde, alt kattaki dar mekanda gruplar sahneye çıkıyor.

36 Saatte Hanoi

8.30
KALDIRIM LEZZETLERİ

Hanoi, sokak lezzetleri açısından zengin bir şehir. Keşif için, otel kahvaltısından vazgeçip erkenden yola düşün. Vietnamlı-Avustralyalı bir ikilinin kurduğu Hanoi Street Food firması, 150 TL’ye arka sokaklardaki saklı lezzet cennetlerini gezdiriyor. Pirinçten spagetti, naneli karamelize edilmiş soğan, yengeç mantılı çorba, özel terbiye edilmiş ızgara etler, karabiberle terbiye edildikten sonra vok’ta pişirilmiş yılanbalığı gibi sıra dışı lezzetler sizi bekliyor (streetfoodtourshanoi.blogspot.com). Mutfağa girmek, yerel yemekleri hazırlamak istiyorsanız Hanoi Cooking Center’daki günübirlik kurslara katılabilirsiniz. Önce Chau Pazarı’ndan alışveriş yapıp, ardından yabanbiberi yaprağında yeşil pirinçli karides, karamel soslu pirzolayı en leziz şekilde pişirmeyi öğreneceksiniz.

13.00
KENT TARİHİ

Thang Long Kültür Parkı’nda ülkenin geçmişine doğru yürüyüşe çıkın. Kent merkezindeki yeşil alan dört yıl öncesine kadar askeri üstü. İçindeki kale 11’inci yüzyılda, Vietnam’da başkentin Hanoi’ye taşınmasının anısına yapılmış ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Ana girişe ulaşan merdivenlere çıktığınızda bahçelerden kırmızı tuğla bayrak kulesine kadar uzanan panoramik manzara sizi bekliyor. Yakındaki yeraltı sığınağı Vietnam Savaşı sırasında harekât merkeziydi. Geçmişin anısı sergilenen ekipmanlarla yaşatılıyor. Ana girişin ardındaki Fransız sömürge mimarisi tarzındaki iki sarı villayı sakın atlamayın. Birinde Hanoi’nin tarihi fotoğrafları, diğerinde dönüşümlü sergiler yer alıyor.

15.00
SANAT MOLASI

36 Saatte Hanoi

Hanoi’nin küçük fakat dikkat çekici sanat atmosferi Manzi’nin salonlarına, duvarlarına yansımış. Asırlık villadaki iki katlı sergi salonunun yanında bar ve bir kafe bulunuyor. Manzi’nin kurucusu bilişim uzmanı bir avukat. Eski ustalarla genç yetenekleri buluşturan iki katlı sergide ipeği tuval olarak kullanan Nguyen Huy An gibi sanatçıların eserleri sergileniyor. Ayrıca uygun fiyatlı elişleri satılıyor. Bir fincan espresso eşliğinde sergiyi gezdikten sonra tarihi merkeze gidin. Ünlü çağdaş sanat koleksiyoncusu Suzanne Lecht’in St. Joseph Katedrali yakınındaki iki katlı galerisi Art Vietnam’ı gezin.

20.00
ZARİF AKŞAM YEMEĞİ

Sıvası kazınmış tuğla duvarlar, cilalanmış beton zeminler, tereyağı kadar yumuşak deri kanepeler, mevsimlik malzemelerle hazırlanmış leziz yemekler... Pots’n Pans dekoru ve mönüsüyle özel bir mekân. Üçüncü kattaki açık mutfakta KOTO kökenli gençler çalışıyor. Hanoi kökenli bu vakıf sokak çocuklarını eğitip topluma kazandırıyor. Mönüde yaratıcı yemekler yer alıyor: Lale soğanından falafel ve humus, taze yeşil pirinçten pilav eşliğinde fırında koyun butu, defne yaprağı aromasıyla tatlandırılmış, liköre yatırılmış vişne ve fesleğen sosuyla renklendirilmiş soya sütünden krem karamel (İki kişi ortalama 230 TL)...

22.30
EDEBİ CİLA

Gecenizi son bir kadehle parlatmak, ilginç sohbetlere tanık olmak için Tadioto’nun yolunu tutun (iki içki 25 TL). Bu samimi bar, edebiyatçıların, her alandan yaratıcı zihnin uğrak noktası. Vietnam asıllı Amerikalı gazeteci Nguyen Qui Duc, 2008’de bar, restoran, galerilerle ünlü Zone 9’da açmıştı Tadioto’yu. Geçen aralıkta hükümet bu bölgeyi boşaltınca şimdiki yerine geçti. Mekân küçük olmasına rağmen şiir akşamları ve diğer sahne sanatlarına açıyor kapılarını.

36 Saatte Hanoi

09.00
BATILI KAHVALTI

36 Saatte Hanoi

Hızla artan Avustralyalı göçmenler Hanoi’de kaliteli kafelerin sayısında küçük bir patlama yarattı. Eski karolarıyla dikkat çeken üç katlı tarihi binadaki Hanoi Social Club bunların öncüsü (İki kişilik kahvaltı 40 TL). Kahvaltıda besleyici değeri yüksek tohumlardan üretilen kinoa ya da şamfıstıklı, kuru kayısılı, kaymaklı polentayı tadabilirsiniz. Unsuz çikolata pastası da iştah kabartıyor.

11.00
BATI GÖLÜ

Merkezi halka gibi çevreleyen otoyolun dört yıl önce tamamlanmasıyla butik, kafe ve diğer mağazaların bulunduğu bölge, tarihi tapınaklar ve Batı Gölü kıyısındaki yeşil alanlarla birbirine bağlandı. 30 kilometrelik bu parkuru üç tekerlekli bisiklet taksilerle keşfe çıkın. Hanoi Bisiklet Birliği’nden yarım günlüğü 10 TL’ye arkalıklı, 20 TL’ye dağ, 40 TL’ye şehir bisikleti kiralayabilirsiniz. Göl çevresinde saat yönünün tersine turlayın. Önce Phu Tay Ho’yu göreceksiniz. Bu tapınak ay takvimine göre ayın ilk ve 15’inci gününde büyük ayinler düzenlenen bölgenin en ucunda. Giriş kapısının biraz ötesindeki tezgâhlarda binbir çeşit salyangoz yemeği satılıyor. Merak ediyorsanız pirinç erişteli salyangoz çorbasını (bun oc), zencefil soslu, yeşil soğan, tofu ve yeşil muz yahnisini (oc xao chuoi dau) tadabilirsiniz. Gölün kuzeybatı köşesindeki modern villa Chula adlı bir butik. Barselonalı Laura Fontan ve Diego Cortizas dikkat çekici geometrik desenler, cesur tablolarla süsledikleri elbiseleri burada tasarlayıp, dikip, satıyor. Sonra, yakınlardaki huzur dolu Thien Nien Tu tapınağına uğrayın; kapı ve saçaklarındaki ahşap oymalara hayran kalacaksınız. Güzel bir buzlu kahveye ne dersiniz? Kıyıdaki Café Xua Ven Ho’nun müziksever sahibi eski pikabında Perez Predo, Neil Diamond plaklarını çalıyor. Dönmeden önce son kez Clom’s Closet’e uğrayın. Klasik örgüler, ipek ve pamuk giysiler Japon modacı Oda Tsubasa’nın tasarımı.

NASIL GİDİLİR?
Kasımın son haftasında İstanbul’dan Hanoi’ye iki aktarmalı, gidiş-dönüş uçuşlar Katar Havayolları’nda 1585 TL, tek aktarmalı uçuşlar Aeroflot’ta 1977 TL, THY’de 3200 TL’den başlıyor.

False