GeriSeyahat 2000 yıldır gizemini koruyan bataklık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
2000 yıldır gizemini koruyan bataklık

2000 yıldır gizemini koruyan bataklık

Bataklık ve bataklık cesetleri denince akla gelen ilk ülkelerden biri Danimarka. Bataklıklarda bulunan cesetler bazı uzmanlara göre Demir Çağın'dan kaldı. Bazılarına göre ise bu cesetler kaza sonucu ölen insanlara aitti. İşte ilginç yönleri ile o bataklıklar...

Danimarka bataklık cesetleriyle bilinen ülkelerden biri. İrlanda'dan Polonya'ya kadar birçok Kuzey Avrupa ülkesindeki bataklık ve fundalıklarda 2000 yıl öncesine ait çok sayıda insan kalıntıları bulundu.Arkeologlar Demir Çağı'nda yaşayan bu insanların kurban olarak boğazlarının kesildiğine ve bataklığa konularak tanrılara sunulduğuna inanıyor. Bazı uzmanlar ise onların mahkum, göçmen ya da yaya yolcu olabileceğini öne sürüyor.

2000 yıldır gizemini koruyan bataklık

Danimarka dünyanın en fazla bataklığı ve bataklık cesedi olan ülkesi. Buradaki cesetler bataklık yosunlarının ürettiği asitler sayesinde 2000 yıldır bozulmadan kalmış. Bu cesetlerin çoğu Danimarka'da hala bataklık kömürünün kullanıldığı 1800 ila 1960 yılları arasında bulunmuş.

2000 yıldır gizemini koruyan bataklık

Aarhus'taki Moesgaard Müzesi ise Demir Çağı Avrupa'sına bakımından en iyi müzelerden biri.Vejle Müzesi baş arkeoloğu Mads Ravn, bataklıklarda bulunan Roma paraları, kılıç ve gamalı haçlarla süslü broşların Demir Çağı'nda tanrılara hediye olarak sunulduğunu düşünüyor. Müzenin bir odasından geyik boynuzundan yapılma borazanın sesi duyuluyor.


Demir Çağı insanları bunu uyarı için kullanıyordu.Bir odada camekân arkasında Harald Bataklığı Kadını'nın ince bedeni yatıyor; soluk yüzünde bir şok ifadesiyle. Daha önce kitaplarda gördüğüm bataklık cesetlerindeki huzurlu ifade yok onda.

2000 yıldır gizemini koruyan bataklık
Bataklıklar ve sırlarla dolu cesetler ilerleyen zamanlarda da konuşulmaya devam edeceğe benziyor...



Bir Ana Tanrıça şehri: Metropolis

Skyscanner’ın aşağıdaki arama motorunu kullanarak istediğiniz yere en ucuz uçak biletini bulabilirsiniz. Hemen uçak bileti arayın! 

 

 

False