GeriSeyahat 1 TL’ye büyüleyici İstanbul manzarası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
1 TL’ye büyüleyici İstanbul manzarası

1 TL’ye büyüleyici İstanbul manzarası

Eminönü’ndeki Büyük Valide Han, İstanbul’a farklı bir pencereden bakmak isteyenlerin uğrak mekânı. Tarihi görüntüsüyle geçmişe yolculuk yaptıran hanın en ünlü noktası, manzarasıyla dikkat çeken çatısındaki kubbe. Giriş ücreti 1 TL olan kubbeye gelen ziyaretçiler, zıplayarak fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarışıyor.

Büyük Valide Han, Mahmutpaşa’da Çakmakçılar Yokuşu ile Fincancılar Yokuşu arasında yer alıyor. Han, 17. yy’da Kösem Mahpeyker Valide Sultan tarafından inşa ettirilmiş. Bu şehir hanı, iki avlusuyla kimi zaman mesken, işyerleri, atölyeler ve ahırlar olarak kullanılmış, İstanbul’un en büyük hanlarından biri. Geçmişte kervanların konakladığı Valide Han’da bugün 300’e yakın dükkân yer alıyor. Hanı Eminönü’nden gelenler Tahtakale Caddesi yokuşundan çıkarak esnafın yardımıyla kolayca bulabilirler. Çevreye bakındığınızı gören esnaf da siz sormadan, “Büyük Valide Han 5-10 metre ileride” diyecektir. Diğer yönden, Beyazıt’tan gelirseniz hem yokuş çıkmak zorunda kalmazsınız hem de hanı daha kolay bulabilirsiniz. 

Büyük bir han olduğu için kapıyı bulmak biraz çaba gerektiriyor. Yan yana olan birbirinden farklı dükkânlara baktığınızda lambacıdan tutun nargileciye kadar birçok dükkân olduğunu göreceksiniz. Çatının kapısına ulaştığınız zaman hanın ünlü bekçisi Mehdi Çardakçı’yı göreceksiniz. Giriş ücreti 1 TL.

1 TL’ye büyüleyici İstanbul manzarası

Tarihi esere el süremezsin

Büyük Valide Han’ı bütün detaylarıyla Çardakçı’dan şöyle dinlemeniz mümkün: “43 yıldır ben bu handayım. Daha önceden de burada dokumacılık yapıyordum –üzerindeki gömleği göstererek- bak, bu da benim kendi imalatım. Buranın hemen hemen en eskilerinden biri de benim, burada bulunanların hepsi daha sonradan buraya geldi.”
Çatıya çıkan ziyaretçilerin, üstünde zıplaya zıplaya en büyük kubbeyi aşındırdığını ve kubbenin altındaki dükkân sahibinin de bu yüzden dava açtığını anlatan Çardakçı, “Geçen ay kubbenin etrafına iskele koydurduk, izolasyon yaptırdık ve üst kısmını biraz düzleştirdik gençler düşmesinler diye. Bunlar sadece koruma amaçlı, burası tarihi eser olduğu için el süremezsin, tadilat yapamazsın.”

1 TL’ye büyüleyici İstanbul manzarası

2009’da Büyük Valide Han’la ilgili olarak, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteklediği Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından ‘Büyük Valide Han: Kültürel ve Toplumsal Belleği İnceleme, Dokümantasyon ve Yazılım Projesi’ sergisi oluşturulmuş. Bu sergiden sonra Saffet Emre Tonguç’un düzenlediği turlarla ünlenmiş ve 3-4 ay içinde gezilecek yerlerde ilk sıralara girmiş. Manzarasıyla ünlü olan bu çatı, bir o kadar da kubbe üstünde zıplanan fotoğraflarıyla pek meşhur. Yağışlı günlerde genellikle kapalı olan çatı, hafta sonları uzun fotoğraf kuyrukları oluşturuyor. Birçok kubbe olmasına rağmen büyük kubbeye rağbet daha fazla.

False