GeriSeyahat Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Katar'ın başkenti Doha, tarihiyle, kültürüyle, mimarisiyle ve yemekleriyle ünlü özel bir başkent. Şimdi bana "Neden Katar, neden Doha?" diye soracaksınız. Eminim yazımı okuduktan sonra neden bu özel yeri seçtiğimi anlayacaksınız. İşte benim Doha seyahatim...

Öncelikle Doha, tam da hafta sonu gezilecek bir yer. Cumartesi ve pazar buraya yetiyor. Doha'nın simgesi The Pearl, cumartesi sabahı erkenden kalkıp inci adası olarak adlandırılan The Pearl marinada yürüyüş yaptıktan sonra kahvaltı için en cıvıl cıvıl mekân Sheakpaere and Co' yu seçtim. Menüsü de bir hayli kalabalıktı, her ülkenin kahvaltısını burada bulabilirsiniz. Buralara kadar gelmişim İngiliz esintisi değil ille de Arap kültürüyle yoğurulmuş “Arap kahvaltısı istiyorum” derseniz yine marinada bulunan Karak Mqanes Cafe'yi sizlere şiddetle tavsiye ediyorum. 

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Burada yöresel Qatari breakfast deniyebilirsiniz, Katarlıların meşhur sütlü baharatlı çayı 'karak' içebilir adı Shakshouka olan üzerinde peynir eritilen meşhur patlıcanlı menemeni yiyebilirsiniz. “Fransız pastanesi olsun yanında da kahvemi içerek güne başlayayım” derseniz Maison du pain ya da her ülkede bulunan Fransız kafesi ‘Paul'u önerebilirim. Kahvaltı için değil ama meşhur Fransız tatlılarını denemek isterseniz çiçeklerle süslenmiş dizaynı çok hoş olan Fleurs et Cafeyi öneririm. 

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Bunların yanında “Ben yeme düzenimi bozmak istemiyorum yok mu halis mulis Türk kahvaltısı” derseniz çıtır çıtır simidiyle sütiş, muhteşem köy kahvaltısıyla Mado emrinize amade. Hiç şaşırmayın o kadar çok Türk buraya çalışmak için gelmiş ki, birçok yerde bizim restoranları ya da markalarımızı görmeniz mümkün. Zaten Doha'da kendi halkı hiç yok denecek kadar az. 2.5 milyon nüfuslu Doha'da yaklaşık 250 bin Katarlı yaşıyor geri kalansa çalışmak için gelmiş olan Hintli, Pakistanlı, Tunuslu, Libyalı ve Suriyeli insanlar. 

 

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Tabi Türkleri de unutmamak gerek, gelişen inşaat sektöründen kaynaklı olarak son dönemlerde Doha'ya çalışmak için giden Türk sayısı bir hayli fazla. Doha'nın ana dili her ne kadar Arapça gibi dursa da kesinlikle değil, bu kadar farklı milletin bir arada yaşadığı bir ülke olunca anadil İngilizce olmuş. Doha'yı ziyaret için en iyi zaman kış sezonu, ilkbahar aylarında sıcaklık baya bir artıyormuş, yazın ise nefes alınmayacak derecede sıcaklar varmış. Sıcak diye yanınızdan hırkanızı eksik etmeyin. Tüm kapalı alanlar, alışveriş merkezleri resmen klimalarla çevrili buzhane. Marinada tam bir tur atmak neredeyse bir saat… Yürümekten üşeniyorsanız deniz taksilerle gitmek istediğiniz yere geçebilirsiniz. 

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Doha’da ulaşım

Metro çalışmalarına başlanmış ancak seneye biteceğini söylüyorlar. Araba için vergi ödemiyorlar bu sebeple arabalar çok ucuz. Herkeste araba olmasına rağmen trafik diye bir sorunları yok ancak kırmızı ışıkta bekleme süresi genellikle beş dakika. Benzin ucuz olmasına rağmen taksiler cep yakıyor çünkü turist dışında kimse taksi kullanmıyor. Araba kiralarsanız ki en mantıklı yöntem bu çünkü gezilecek yerler birbirine uzak arabayla bile yarım saatte gidebiliyorsunuz, toplu taşıma da çok yaygın değil.

 

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Trafik lambalarına dikkat edin kırmızı ışıkta geçme cezası 2500 dolar! Yollar henüz yapım aşamasında olduğu için navigasyon bile fayda etmiyor bilginize. Bu şehirde her şey düzenli, herkes kurallara uyuyor nasıl oluyor da bunu sağlıyorlar diye düşünürken cezaların çok ağır olduğunu öğrendim. Doha gerek The Pearl adası ve marinasıyla gerek yükselen göktelenleriyle Dubai'ye benzemekte. Tabi Dubai'nin daha az gelişmiş şekli çünkü Dubai'de kadınlar plajlarda rahatlıkla denize girebiliyorken Doha'da otellerin havuzları hariç bu mümkün değil.

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Nereler gezilmeli?

Gezilecek yerlere gelirsek benim hem gündüz hem gece gittiğim Souq Waqif, sabah 7.30’da açılıp öğlen sıcağında kapanıyor. Akşam üstü dört gibi yeniden açılıyor ve gece yarısına kadar buralarda hayat var. Her yerde bütün mutfakları bulabileceğiniz restoranlar mevcut. Bandar Aden Restoranda yere oturup ortaya gelen pilav ve tavuk (ismi kabsa) yiyebilir ya da Al bandar restoranında Arap mezelerinin tadına bakabilirsiniz. Bu bölgede bulunan Tajine isimli Fas restoranı, Parisa isimli İran Restoranı, Bosphorus isimli Türk ve Layali Al Qahira isimli Mısır restoranı benim favorilerim.

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar


Waqif pazarında kaybolarak gezin, hediyelik eşya veya kumaş alabilirsiniz. Akşamları daha canlı olan pazar her köşesinde bulunan kestanecisi, Maraş dondurmacısı, Türk kahvecisi ve nargilecisiyle bizim sokakları aratmıyor. İnsanlar gece yarısına kadar nargile kafelerde oturuyor. Kadınlar ‘Henna’ adı verilen meşhur şekilli Arap kınalarından yaptırmak isterseniz burası tam yeri fiyatı: 20 riyal. 

 

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar


Bir diğer mutlaka gezilmesi gereken yer dünyanın en büyük İslami Eserler Müzesi. Bu müzede çoğunlukla İran, Mısır, Türkiye, Suriye ve Hintlilere ait çok eski eserleri ücretsiz görebilirsiniz. Kolsuz elbise ya da tişört giydiyseniz girişte sizleri uyarıyorlar ve kapatmanız için şal veriyorlar. Doha'da iki gün boyunca gayet normal şekilde dolaştım bir tek bu müzede uyarı aldım.

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Çok fazla açık saçık giyinmediğiniz sürece ülke genelinde bir sorun yaşamıyorsunuz. İslami Müzesi’ni gezdikten sonra yan tarafında bulunan denize kıyısı olan yeşillikler içinde MIA parkta oturup manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Doha'nın yürü yürü bitmeyen yaklasik 7 kilometre uzunlukta Al Corniche adi verilen bir sahili var. Doha'nin yükselen gökdelenlerinin birbirleriyle uyumu ve en güzel manzarası buradan görülüyor.

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Doha'da eğlenilecek gece kulübü ya da barlara gelirsek La Cigale Hotel'in Rooftopu, X Lounge, Shearaton Otelin barı Backyard ve Hilton Oteli’nin Societysi sizleri sosyalleştirir. Dünyada kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülke olan Katar, genellikle gençlerin çalışıp para biriktirmek için geldiği bir ülke. Türkiye’de kazandığınızın belki 2 katı belki 3 katı daha fazla maaş alabilirsiniz ancak giderinizde Türkiye’dekinden 2-3 kat fazla olacaktır. Çünkü ev kiraları ateş pahası ya da yemek içmek gerçekten pahalı. Son olarak gidip gezilmesi gereken yerlere Katara Cultural Village ve Dohanin tek halk plaji olan Katara Beach'i ekleyebiliriz.

 

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

Katara Beach'de denize girip güneşlenmek ücretli ayrıca bayanların haşema dışında burada denize girmesi yasak. Katara Cultural Village ise amfi tiyatrosu, birçok restoranı ve en önemlisi Güvercin Kulesi ile (Pigeon Tower) dikkat çekiyor. Burada kumlarda oturup nargile içmek isterseniz La Vesuvio Cafe favorim. Doha'nın Banana Island denilen otellerin bulunduğu adasına gidebilmek için orada bulunan otellerden birinde kalmak gerekiyormuş ayrıca bir kahve fiyatı 20 dolara kadar çıkabiliyormuş.

Önyargılarınızı tümüyle yıkacak şehir: Doha / Katar

''Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin.” demiş Mark Twain. Umarım ''O kadar ülke varken neden Doha?'' sorularınızın yanıtını almışsınızdır. Çünkü nereye gittiğiniz değil nasıl gezdiğiniz önemli.

False