GeriSeyahat Şelaleler, dev gümüşi ağaçlar masal ülkesini çağrıştırıyordu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şelaleler, dev gümüşi ağaçlar masal ülkesini çağrıştırıyordu

Şelaleler, dev gümüşi ağaçlar masal ülkesini çağrıştırıyordu

Şelaleler, dev gümüşi ağaçlar masal ülkesini çağrıştırıyorduNazlıhan Göçmen İzgi (49) felsefe öğrenimi gördü, ithalat firmasında çalışıyor. “Seyahat etmek benim için ilginin de ötesinde bir tutku” diyor. Türkiye ve Avrupa’da birçok kenti gezdi, son yıllarda Asya’ya yöneldi. Nepal, Hindistan, Pakistan, İran izlenimlerini anlattığı “Uzak Diyarlar” mayısta Park Kitap’tan yayımlandı. İzgi, “Ghanduk’ta kadın kooperatifleri yaşamı geliştirme, güzeleştirmede önemli bir rol üstlenmiş. Turistlere yardım için ellerinden geleni yapıyorlar” diyor.

-  Ne sıklıkla seyahat edersiniz?
- Para ve zamanı yan yana getirdiğim anda yollara düşerim. Aslında gezmek merakla başlıyor, sevgiyle sürüyor. Diğer  kültürlerin, coğrafyaların dayanılmaz bir çekiciliği var. Bu merakla yola çıkıyorum, insan, doğa sevgimle sürdürüyorum. Benim için gezmek; fark gözetmeksizin tüm insan, canlı ve coğrafyaları sevmektir.
-  Daha önce nerelere seyahat ettiniz?
- Türkiye ve Avrupa’da birçok şehri gördüm. Nepal, Hindistan, Pakistan ve İran’da bir aylık tura çıktım. Nepal’e uçakla gidip İpek Yolu’ndan minibüsle döndüm. Yolculuk zaman zaman çok güzel, zor, ilginç, bazen tehlikeliydi. Farklı coğrafya, kültür ve  toplumların içinden geçtik.
-  Ghandruk’u nasıl buldunuz?
- Himalayalar’da küçük bir dağ kasabası. İklim tarım ve hayvancılığa uygun değil, tek gelir turizm. Şelalelerin, derelerin, dev ağaçların olduğu ormanlık bir bölge. Işık yansımasına göre ağaçlar gümüş rengini alıyor.
-  Ne tür etkinlikler yapılabilir, nereler görülmeli?
- Dağ yürüyüşü için ideal. Ağaçların arasından engebeli yolları inip çıkarken şelaleler, derelerle karşılaşıyorsunuz ve kendinizi masal diyarında hissediyorsunuz. Dev ağaçların olduğu ormanda çok zorlanmadan saatlerce yürüyebilirsiniz. Yürürken uğradığınız küçük dinlenme yerinde şu yazı ile karşılaşıyorsunuz: “Siz Nepal’i değiştirmek için değil, ondan bir şeyler öğrenmek için buradasınız.” Bölge kadınlarının kurduğu kooperatifler elektrik getiriyor, yürüyüş yolları yapıyor.
MİLLİ PARK GÖRÜLMELİ
Yaşamı geliştirme ve güzelleştirmede kadınların payı büyük. Gezilecek yerlere gelince; Annapurna Milli Parkı’na gidilebilir. Küçük şirin bir yer. Burada aynı zamanda film ve fotoğraflarla Nepal’in tanıtımı yapılıyor. Bölge halkı hayatını doğal kaynaklarla sürdürüyor. Bin 226 tür bitki, 100’ün üstünde hayvan türü var. Doğal çevrenin ve yerel kültürün bozulmaması için “Annapurna Bölgesi Koruma Projesi (ACAP)” başlatılmış. Turistlerin ihtiyaçlarını bölgeye zarar vermeden en iyi şekilde karşılamak, yerel üretimi artırıp bunları turistlere sunmak, turistlerin, yerel halkla uyumlu ilişki kurmasını sağlamak için çalışmalar yapılıyor. Bölge halkı projeyi destekliyor. Gönüllü kuruluşlar da bölgenin korunmasına katkıda bulunuyor.
-  Yemeklerinden bahseder misiniz?
- Mutfakları sebze ağırlıklı, yemekleri çok güzel. Nepal çayı, haşhaşa benziyor, tencerede kaynatılıyor, sonra süzülüp başka tencerede kaynayan sütle karıştırılıyor, sonuçta çok güzel bir içecek oluşuyor. Şerpa çayı; tahıl ve tereyağının oluşturduğu çorbaya benzeyen bir içecek.
-  Nerede kaldınız, konaklama seçenekleri nelerdi?
- Her ev bir pansiyon. Oda kiralamak, ev bahçesine çadır kurmak mümkün. Bölge halkı turistlere yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor.
DOĞUMGÜNÜ SÜRPRİZİ
-  İlginç bir anınız oldu mu?
- Gezi grubumdaki yeni tanıştığım kişiler Nepalliler ile bana sürpriz yaptı. Doğumgünümde parti hazırladı. İspanyol, Japon, İsrailliler vardı aramızda. Çok kalabalık, güzel bir eğlence oldu. Beni en çok şaşırtan da doğum günü pastasıydı. Çok fazla yiyecek çeşidinin olmadığı bu dağ başında pasta malzemelerini nasıl toparlamışlardı? Çok şaşırdım.
-  Hangi mevsimde gidilmeli?
- Bence ağustos iyi bir zaman. Gün içinde kısa aralıklarla muson yağmurları olmasına rağmen güzel bir gezi yapılabilir. Sıcaklık ortalama 22-31
derece. Hissedilir nem yok. Yağmur sonrası gökyüzü görüntüsü muhteşem.


 

False