Alak Suresi Oku ve Dinle - Alak Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)

Güncelleme Tarihi:

Alak Suresi Oku ve Dinle - Alak Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2020 13:42

Alak suresi anlamı ve okunuşu merak edilen konular arasında yerini aldı. Adını ikinci âyetinde geçen alak kelimesinden alan sûrenin âyet sayısı, bazı farklı görüşler olmakla birlikte, on dokuz olan Alak suresinin ilk kelimesi “Oku” anlamına gelen ikradır. Bu âyetler Hz. Peygamber’e inen ilk vahiydir. İşte Alak suresinin tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu…

Haberin Devamı

Alak suresinin okunuşu, Türkçe ve Arapça anlamı, bu önemli surede Hz. Muhammed’e inen ilk vahyin yer alması sebebi ile yoğun ilgi görüyor. İlk kelimesi “Oku” anlamına gelen ikra olan sure Kur’an-ı Kerim’in 96. suresidir. Sure adını, ikinci âyetinde geçen alak kelimesinden almıştır. Bu kelime, sözlükte “yapışmak, asılmak, sevgi, ilgi, kan emen kurtçuk” gibi anlamlara gelen alaka kelimesinin çoğuludur. 2. âyetteki “alak” ile aşılanmış yumurtanın ana rahminin iç cidarına asılı vaziyetinin (zigot) kastedildiği anlaşılmaktadır.

ALAK SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU

Bismillahirrahmanirrahim. Ikre' bismi rabbikelleziy halak. Halekal'insane min 'alak. Ikre' ve rabbükel'ekrem. Elleziy 'alleme bilkalem. Allemel'insane ma lem ya'lem. Kella innel'insane leyatğa. Erra a hustağna. İnne ila rabbikerrü'. Eraeytelleziy yenha. Abden iza salla. Eraeyte in kane 'alelhüda. Ev emara bittakva. Eraeyte in kezzebe ve tevella. Elem ya'lem biennallahe yera. Kella lein lem yentehi lenesfe'an binnasıyeh. Nasıyetin kezibetin hatıeh. Felyed'u nadiyehu. Sened'uzzebaniyete. Kella la tütı'hü vescüd vakterib.

Haberin Devamı

Alak Suresi Dinle

Alak Suresi Konusu

Kur'an-ı Kerim içerisinde yer alan en önemli sureler arasında yer alan Alak Suresi, İslam alemi için çok önemlidir. Mekke şehrinde inen Alak Suresinin konusu, nankörlük eden insanlığa ve bunun üzerine acı sonuçlarının olacağı belirtilmiştir.

Alak Suresi Anlamı ve Önemi

Kur'an’ın 96. suresi olan Alak, aynı zamanda İkra Suresi olarak da biliniyor. Pıhtılaşmış Kan manasına gelen Alak Suresi içerisinde 'Oku' ayetinin olması da İslam alemi için önem ifade ediyor. Hazreti Muhammed'e inen ilk vahiy olma özelliğini taşıyan ayetin burada yer alması, alimler tarafından öneminin büyük olduğuna dair ifadeler kullanılır.

Alak Suresi Kaç Ayet ve Sayfa Ne Zaman İndirilmiştir?

Alak Suresi Kur'an’da 96. suredir ve toplamda 19 ayetten oluşur. Alak Suresi 597. sayfada yer alır. Ramazan ayının 17. günü, 6 Ağustos 610 tarihinde Hazreti Cebrail tarafından ilk 5 ayet Hira Mağarasına getirilmiştir. Diğer sureler ise daha sonrada Mekke döneminde inmiştir.

Haberin Devamı

Alak Suresi Kaçıncı Sayfa ve Cüz İçerisinde Yer Alıyor?

Kur'anın 597. sayfasına bakıldığında Alak Suresi görülebilir. Bu sure Kur'an-ı Kerim'in 30. cüzü içerisinde bulunur.

Alak Suresi Okumanın Fazileti ve Faydaları

Alak Suresini okuyan kişilere manevi anlamda müjdeler ve hediyeler verildiği belirtilir. Şifa istemek için bu sure okunabilir. Kimi alimler, Alak Suresini 7 kez okuyup dua edenlerin, dualarının kabul edileceğini belirtmişlerdir. Bunun yanında bu kişi etrafında çok saygı duyulan bir kişi olma yoluna gireceği ifade edilir.

Alak Suresi Abdestsiz Okunur mu?

Kur'an’da yer bulan tüm surelerin abdest alınarak okunması gerektiği ifade edilir. Bir kişi Alak Suresini ezberinde tutuyorsa, onun abdest almadan okuyabileceği, ancak kişisel temizliğinin olması gerekliliği ifade edilir. Alimlerin aktardıklarına göre Alak Suresini ezberde okumadan önce abdest alınmasının mükafatlarının olacağı aktarılmıştır.

Haberin Devamı

Alak Suresi Hikmeti ve Sırları

Alimler, Kur'an’ın Allah tarafından insanlara indirilen kitap olduğunu belirtirler. Dolayısıyla bu kitapta yer alan tüm surelerin birer hikmeti ve sırrı bulunur denmiştir. Alak Suresi okuyanların, her istekleri yerine gelir denmiştir. Sırrının vuku bulması ise kısa sürer. Allah'tan istenilen şeylerin tümü yine Allah'ın izniyle gerçekleşir denilmiştir.

Alak Suresi Ne İçin Ne Zaman Neden ve Nasıl Okunur?

İslam alimleri, kim Allah'tan bir şey istiyorsa Alak Suresi okusun demişlerdir. Okunacak zamanı olmadığını, her daim okunabileceğini ifade ederler. 7 gece üst üste okunmasının sırrı ise tüm duaların kabul edilmesi üzerine belirtilmiştir. Gece vakti kimsenin rahatsız olmayacağı bir ses tonuyla veya sessiz biçimde Alak Suresi okunabilir.

Haberin Devamı

Alak Suresi Nasıl Ezberlenir?

Toplam 19 ayeti bulunan Alak Suresinin ezberlenmesi konusunda alimler kolaylık olduğunu ifade ederler. Bu sureyi ezberlemek için öncelikle ilk beş ayetin ezberlenmesi kolaylık sağlayacaktır denilmiştir. Sonrasındaki her bir ayet 5 defa tekrar edilirse, sure kolayca ezberlenir ifadeleri belirtilir.

Alak Suresi Ne Anlatıyor?

Alak Suresi, insanın yaratılış sürecini anlatır. Neyden yaratılmış olduğunu, sürecin nasıl gerçekleştiği hakkında bilgiler verir. Bunun yanında kötülük eden insanların cezalarını muhakkak bulacağı sure içerisinde anlatılan diğer konular arasında bulunur.

Alak Suresi Ölülere Okunur mu?

Dua etmek maksadıyla Kuran ayetleri ve sureleri ölüler için okunabilmektedir. Ayrıca Kur'an sure ve ayetlerinin okunmasından elde edilen sevabı vefat etmiş kimselere bağışlanabilir.

Haberin Devamı

Alak Suresi Özellikleri

Alak Suresinin öncelikli 5 ayeti, peygamberimize inen ilk ayetler olma özelliğine sahiptir. 96. surede yer alan Alak, toplam 19 ayetten oluşur. 72 kelimeden meydana gelen surenin toplam harf sayısı 281'dir.

Alak Suresi Şifa İçin Okunur mu?

Alimlerin rivayetlerine göre peygamber efendimiz, Alak Suresinin şifa bulmak maksadıyla okunabileceğini belirtir. Kişinin bir hastalığı veya sıkıntısı olduğunda Alak Suresi okuyabilir.

Alak Suresi Uzun Bağışlama Duası

Kur'an içerisinde yer alan her bir sure, okunduktan sonra bazı dualar edilebilir. Bunlara uzun bağışlama duaları ismi verilir. Alak Suresi okunduktan sonra uzun bağışlama duası okunabilir.

'Allah'ım sen bizlere nimetler verdin, bizi bu dünyaya sen gönderdin. Annemizi, babamızı, atalarımızı her insanı sen yarattın. Senden üstünü yoktur. En yüce sensin ey Allah'ım. Sen bulaştığımız günahlar dolayısıyla, bilmeyerek, istemeyerek yaptığımız her yanlışımızda affet. Günah yollarına girmememiz için bize güç ver ey alemlerin sahibi. Amin.'

Alak Suresi Üzerinde Taşımak

Kur'an surelerini üzerinde taşımak isteyen kişilerin kişisel temizliklerine dikkat etmesi gerektiği rivayet edilir. Kişi kendisinden emin olduğu sürece sureleri veya bazı ayetleri üzerinde taşıyabileceği alimler tarafından aktarılır.

Alak Suresi Ne Zaman Okunmalı?

Alak Suresi, belli bir zamanda okunmalı görüşü belirtilmemiştir. Namazda, gece uyurken ve diğer tüm zamanlarda okunabilir. Bununla birlikte bazı alimlerin rivayetleri şu şekildedir. Kim, 7 gece yatsı sonrasında Alak Suresini 7 kez okursa, onun bu süreden sonraki tüm duaları kabul edilir. Bundan dolayı gece vakitleri Alak Suresi okunabilir ve ardından dualar edilebilir.

ALAK SURESİ ARAPÇA OKUNUŞU

Alak Suresi Oku ve Dinle - Alak Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)

ALAK SURESİ TÜRKÇE MEALİ (DİYANET)

Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "alak" dan yarattı. Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir.

ALAK SURESİ TEFSİRİ

“Nüzûlü” bölümünde açıklandığı üzere bu âyetler Hz. Peygamber’e inen ilk vahiy olup ona ve onun şahsında bütün müslümanlara okumayı emretmiş, onları kalemle yazmaya ve ilimde gelişip yetkinleşmeye teşvik etmiştir. İlk vahyin “oku” emriyle başlaması ve bu emrin iki defa tekrar edilmesi, okumanın ve bilmenin dinde ve insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Kur’an’ın, canlılar arasında insanın farklı ve üstün yerini onun öğrenme özelliği ile tanımlaması son derece anlamlıdır (ayrıca bk. Bakara 2/31). Âyette Hz. Peygamber’e emredilen okumanın konusu belirtilmemiştir; çünkü başta kendisine indirilen vahiy ve kozmik evrendeki âyetler olmak üzere, okunması yani üzerinde inceleme yapıp zihin yorarak hakkında bilgi edinilmesi, ders ve ibret alınması gereken her şeyi tanıması, hakikatini anlayıp kavraması istenmektedir. Kuşku yok ki yaratanı tanımak, dinin de ilmin de temel gayesidir. Bu sebeple “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak Hz. Peygamber’in okuma faaliyetine veya herhangi bir işe, başka varlıkların adıyla değil, yaratan rabbinin adıyla başlaması ve O’ndan yardım istemesi emredilmiştir. Âyete “Yaratan rabbinin adına oku!” şeklinde de mâna verilebilir. Sonuçta okumanın (veya herhangi bir faaliyetin) Allah’ın adıyla, Allah için ve Allah adına yapılması emredilmiştir. Âyette “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak özellikle yaratma sıfatına vurgu yapılmıştır. Çünkü hem insandaki okuma yeteneği ve imkânını hem de onun okuduğu, incelediği, anlamaya ve kavramaya çalıştığı objeleri, nesneleri yaratan Allah’tır. İnsan, bilgi edinme sürecinde Allah’ın verdiği imkân ve yetenekleri kullanmakta, O’nun yarattığı şartlarda ve onun yarattığı varlıklar üzerinde inceleme ve araştırmalar yapmaktadır. Durum böyle iken, yani O’nun yarattığı yeteneklerle O’nun yarattığı varlık âlemini incelerken, bütün bu lutufları görmezlikten gelerek Allah’a şükretmemek, O’nu tanımamak, üstelik bunu bilim adına yapmak büyük bir nankörlüktür.

Sözlükte “yapışmak, asılmak, sevgi, ilgi, kan emen kurtçuk” gibi anlamlara gelen alaka kelimesinin çoğulu olan 2. âyetteki “alak” ile aşılanmış yumurtanın ana rahminin iç cidarına asılı vaziyetinin (zigot) kastedildiği anlaşılmaktadır. Âyetler insanın kâmil bir varlık haline gelmesi için önce yaratanı, sonra da yaratılanı yani kendisini ve evreni tanımasının gerekli olduğunu gösterir (insanın yaratılış safhaları hakkında bk. Hac 22/5; Mü’minûn 23/14).

“Nüzûlü” bölümünde anlatıldığı üzere Cebrâil Hz. Peygamber’e “oku” dediğinde o okuma işinin okuma yazma bilenler tarafından yapılabileceğini düşünerek “Ben okuma bilmem” demişti. İşte 3. âyet, bir bakıma Resûl-i Ekrem’in bu dolaylı özür beyanına bir cevap olmaktadır. Buna göre Allah’ın keremi sonsuzdur; O, insanı “alak”tan yaratıp mükemmel bir varlık haline getiren ve peygamberlik gibi yüce bir makama kadar erdiren kudretiyle, dilediği kullarına normal yollardan, yani kalemi ve diğer bilgi malzemesini kullanarak bir hocadan bilgi almasını sağlayarak okumayı öğretir, ama O, kullarından dilediğine, bir öğretici ve öğrenim aracılığı olmadan bilgi öğretmeye de kadirdir.

4 ve 5. âyetlerde kalemin önemi vurgulanmıştır; çünkü kalemde sayılamayacak kadar çok ve büyük faydalar vardır. Kalem vasıtasıyla ilimler tedvin edilmiş, hikmetler kaydedilmiş, öncekilerle ilgili haberler, bilgiler zaptedilmiş, Allah tarafından indirilmiş olan kutsal kitaplar yazılmıştır; kısaca uygarlıklar kalem sayesinde süreklilik kazanmış, kuşaktan kuşağa aktarılmış; Allah kalem vasıtasıyla insana bilmediklerini öğreterek onu cehalet karanlığından kurtarmış, ilmin aydınlığına kavuşturmuştur. Burada “kalem” kelimesinin, –işlevi ve amacı dikkate alındığında– bilinen kalemden bilgisayara kadar bütün okuma, yazma ve bilgi alıp verme araçlarını kapsadığını da belirtmek gerekir.

Okumak İsteyenler için Namaz Sureleri

İhlas Suresi

Felak ve Nas Suresi

İnşirah Suresi

Yasin Suresi

Bakara Suresi

Ayetel Kürsi

Kadir Suresi

Fil Suresi

Fetih Suresi

Kevser Suresi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!