Göz damlası orucu bozar mı, oruçluyken göz damlası kullanılır mı? Diyanet açıkladı!

Güncelleme Tarihi:

Göz damlası orucu bozar mı, oruçluyken göz damlası kullanılır mı Diyanet açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2023 13:26

Üç aylar ve Ramazan vesilesiyle oruç ibadetlerini gerçekleştirmek isteyenler orucu bozan durumlar konusunda araştırmalara başladı. Sağlık nedenlerinden dolayı göz damlası kullanmak durumunda kalan kişiler göz damlası orucu bozar mı Diyanet bilgisi ile merak ediyorlar. Peki, göz damlası orucu bozar mı, oruçluyken göz damlası kullanılır mı? Diyanet yanıtı haberimizde...

Haberin Devamı

Ramazan ayı aramalarının hız kazandığı son zamanlarda orucu bozan durumlar da merak konusu oldu. Özellikle göz rahatsızlığı bulunup damla kullanan vatandaşlar, göz damlasının orucu bozmadığını merak edip internette araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, sıkça merak edilen göz damlasının oruç üzerindeki etkisi hakkında bilgiler verdi. Peki, göz damlası orucu bozar mı, oruçluyken göz damlası kullanılır mı?

GÖZ DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

Haberin Devamı

Göz damlası orucu bozar mı, oruçluyken göz damlası kullanılır mı Diyanet açıkladı

ORUCU BOZAN DURUMLAR NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

BAKMADAN GEÇME!