GeriSeyahat Prens Adaları'nın ilk festivali
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Prens Adaları'nın ilk festivali

Prens Adaları'nın ilk festivali

Adalar Belediyesi’nin bu ilkini, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlediği; İstanbul’un kültürel ve tarihi çeşitliliğini yansıtan Prens Adaları’na ait “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali 30 Temmuz 2010, Cuma günü başlıyor! 30 Temmuz – 1 Ağustos 2010 tarihleri arasında Büyükada’da gerçekleşecek festivalde; Prens Adaları, Avrupalı kardeşleriyle buluşmayı hedefliyor!

Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedefadası, Sivriada, Yassıada, Kaşıkadası ve Tavşan Adası adlı 9 adadan oluşan İstanbul’un Prens Adaları; ilk defa düzenlenen “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – 1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali ile tüm adalar halkını ve yerli-yabancı turistleri Büyükada’ya davet ediyor.

Adaları sanatla buluşturmak, İstanbullulara ve yerli-yabancı turistlere şehrin hemen yakınında günlük koşuşturmadan uzaklaşma imkânı sunmak, adaların köklü bir tarihsel gelenek içinde oluşturduğu kültürel yapısını tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen festival, bu yılki teması çerçevesinde İstanbul Yunanistan Konsolosluğu destekleriyle, Yunanistan’ın kentlerinden bir olan Orestiada şehrinden gelecek olan sanatçıların katılımlarıyla düzenleniyor.

Ana mekân olarak, Büyükada Vapur İskelesi ve Deniz Otobüsü İskelesi’nin önündeki büyük alanın kullanılacağı ve bunun yanında adanın birçok mekânının da değerlendirileceği “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – 1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali kapsamında; müzik, edebiyat, resim, fotoğraf, sahne ve gösteri sanatları ücretsiz olarak sanatseverlere sunulacak.

Geçmişte adalarda yaşayan ve halen yaşamakta olan çeşitli kültürlerin yeme- içme, sanat, inanış, eğlence anlayışlarından yola çıkarak birbirlerini tanımaları ve kendilerini ifade edebilmeleri için oluşturulan programda, Orestiada’dan gelen 30 kişilik “Laogrifiko Musio Orestiadas” müzik, koro ve dans grubu; Berk Özbek, Çelik Kasapoğlu, Dünya Kızılçay’dan “Üç Tenor” konseri; Tekfen Filarmoni Solistleri “Üç Denizin Solistleri” konseri;  Buzuki Orhan Osman konseri; Apostrophe Rock Grubu konseri ile TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası konseri sunulan müzik etkinlikleri olarak yer alıyor.

Konserlerin yanı sıra, Nikos Manginas Fotoğraf Sergisi, “Adalar ve Edebiyat” konulu söyleşiler, “Resmin Şiiri” konulu Devrim Erbil söyleşisi, Büyükada’nın mimari mirasını tanıtan bahçe gezisi, fayton turu, çocuk etkinlikleri, “Tatavla Keyfi” müzik grubu ile İstinpoli Dans Grubu gösterisi ve kardeş şehir Orestiada yemekleri ile ada yemeklerinin sunulacağı Gastronomi etkinliği de “İstanbul’un Avrupalı Kardeşleri” – 1. İstanbul Adalar Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, tüm ada ziyaretçilerinin katılımını bekliyor.

PROGRAM

30 TEMMUZ 2010, CUMA

13:00 – 23:00 – BÜYÜKADA TURİNG İSKELE KAFE

FOTOĞRAF SERGİSİ:
NİKOS MANGİNAS

13:00 – 22:00 – İSKELE MEYDANI

GASTRONOMİ:
Kınalı, Burgaz, Heybeli, Büyükada Yemekleri, Kardeş Ülke Yunanistan'dan, Kardeş Ülke Yunanistan Yemekleri ve Kınalı, Burgaz, Heybeli, Büyükada mutfakları özgün yemeklerini festivale katılan tüm izleyiciler için hazırlayacaklar, yeme-içme kültürlerini paylaşacaklardır. Bu bağlamda yemek isimlerinin ortak ve farklılaşan öyküleri ve bazı tarifler katılımcılarla paylaşılacak, bilgi broşürleri haline getirilerek katılımcılara sunulacaktır.

14:00 – 18:30 – BÜYÜKADA SAAT KULESİ MEYDANI

BÜYÜKADA BAHÇELERİ GEZİSİ:
Bahçe Tarihçisi: Gürsan Ergil
Büyükada'da yer alan 19. yüzyıl ve erken cumhuriyet dönemine ait mimari eserlerin bahçelerinin tanıtımı aracılığı ile Türk Modernleşmesi'nin Batı ile kurduğu empati ve Batı'yı yorumlama biçimi üzerine birlikte düşünmek.

14:00 – 17:00 – BÜYÜKADA FAYTON DURAĞI

MÜZİKLİ BÜYÜKADA FAYTON TURU:
İstanbul'un geçmiş yaşantılarında Adalar’ın eğlence ve müzik hayatının yeri ve önemi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli parçalarından birisini oluşturmaktadır. Geçmişten bu güne kültürlerarası diyalogun adeta kurucu bir öğesi olarak görebileceğimiz geleneksel Ada eğlencelerinde, farklı kültür ve inanışları paylaşan Adalar’ın, geleneksel çalgı ve müzikleri ile birlikte söyledikleri şarkılar, Adalar'ı sokak sokak dolaşmaktadır. Edebiyatta da örneklerine sıkça rastlanan Ada eğlenceleri, bir arada yaşayan farklı kültürlerin diyalogunun bir göstergesi olarak İstanbul ve Ada kültürünün önemli bir öğesidir. Bu etkinlik bağlamında geçmişte yaşanan geleneksel Ada eğlenceleri yeniden canlandırılacak, farklı kültürlerin geleneksel müzikleri, faytonlarla ve yürüyüşlerle ada sokaklarını dolaşacaktır. Fayton durağından hareketle 6 faytonda bir faytona müzisyenler grubu yerleştirilecek katılımcılara küçük tur yaptırılacaktır.

17:00 – 18:00 – BÜYÜKADA İSKELESİ MEYDANI SAHNESİ

FESTİVAL AÇILIŞ KONUŞMALARI
Adalar Belediye Başkanı Sn.Dr. Mustafa Farsakoğlu,
Adalar Kaymakamı Sn. Salih Keser,
İstanbul Yunanistan Konsolosluğu Kültür Ateşesi Sn. Antonios Hatzopoulos,
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yetkilisi

18:00 – 19:00 – BÜYÜKADA İSKELESİ MEYDANI SAHNESİ

KONSER:
LAOGRİFİKO MUSİO ORESTİADAS
Yunanistan’ın Orestiada şehrinden gelen, 30 kişilik müzik, koro ve geleneksel dans grubu.
19:30 – 20:30 – BÜYÜKADA İSKELESİ MEYDANI SAHNESİ

KONSER:
ÜÇ TENOR
Berk Özbek, Çelik Kasapoğlu, Dünya Kızılçay.

 REPERTUAR:
 Napolitenler,
Film müzikleri, Dünya Müzikallerinden Örnekler ve Klasikler

21:30 – 23:30 – BÜYÜKADA KÜLTÜREVİ TURİNG

AÇILIŞ KONSERİ:
TEKFEN FİLARMONİ SOLİSTLERİ – ÜÇ DENİZİN SOLİSTLERİ (Şef: Saim Akçıl)
1992 yılında Karadeniz Oda Orkestrası adı ile kurulan ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği"ne üye ülkelerin sanatçılarından oluşan Tekfen Filarmoni Solistleri zaman içinde büyüyerek, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz ülkelerinden sanatçıları da bünyesine katarak kısa sürede "Üç Denizin Sesi" lakabı ile anılmaya başlandı ve konserlerde sahneye koyduğu bayrak sayısını 23"e çıkardı. Tekfen Filarmoni Solistleri ününü, öncelikle repertuvarı ve içlerinde Bulgaristan"ın "Kaval"ı, Rusya"nın "Domra"sı, Kazakistan"ın "Kılkobuz"u, Azerbaycan"ın "Kemança"sı, Ukrayna"nın "Bandura"sı, Gürcistan"ın "Salamuri"si, Yunanistan"ın "Buzuki"si ve Türkiye"nin "Ut, Ney, Bağlama ve Kanun"ları gibi yerel enstrümanların çeşitliliğinden kazandı. Yerel enstrümanları klasik müzikle birleştirerek büyüleyici bir müzikal zenginlik yakalayan Tekfen Filarmoni Solistleri ekonomik, politik ve sosyal gerilimlerin yaşandığı bir bölgede dostluk ve barış yolunda atılmış bir adım olarak dünyanın dört bir yanında konserler veriyor.

31 TEMMUZ 2010, CUMARTESİ

10:30 – 23:00 – İSKELE MEYDANI

GASTRONOMİ:
Kınalı, Burgaz, Heybeli, Büyükada Yemekleri, Kardeş Ülke Yunanistan'dan, Kardeş Ülke Yunanistan Yemekleri ve Kınalı, Burgaz, Heybeli, Büyükada mutfakları özgün yemeklerini festivale katılan tüm izleyiciler için hazırlayacaklar, yeme-içme kültürlerini paylaşacaklardır. Bu bağlamda yemek isimlerinin ortak ve farklılaşan öyküleri ve bazı tarifler katılımcılarla paylaşılacak, bilgi broşürleri haline getirilerek katılımcılara sunulacaktır.

11:00 – 23:00 – BÜYÜKADA TURİNG İSKELE KAFE

FOTOĞRAF SERGİSİ:
NİKOS MANGİNAS

13:00 – 15:00 – BÜYÜKADA TURİNG İSKELE KAFE

SÖYLEŞİ:
Aris Çokona, Orhan Türker, Ataol Behramağlu
Adalar ve Edebiyat; Adalar'ın Türk edebiyatındaki yerini, Ada kültürünün edebi metinlerden yansıyan aktarımını, Batılılaşma – modernizm bağlamında İstanbulluluk ve Adalılık ilişkisinin ele alınacağı bir aktarım ve paylaşım platformu oluşturmayı hedefliyoruz.

14:00 – 16:00 – BÜYÜKADA İSKELE MEYDANI

ÇOCUK EDEBİYATI:
Yazar ve İllüstratör: Betül Sayın
“5 Çocuk 5 İstanbul” Kitabının Tanıtımı ve İmza Günü
Yayınevi: Günışığı Kitaplığı
İstanbul kentinin beş farklı tarihsel sürecini beş değişik kahramanla canlandırıyor. Kitabın günümüzden başlayıp tarihöncesine doğru zamanda geriye akan sıradışı kurgusu ve renkli resimleri çocuklar için eşsiz bir okuma ve öğrenme deneyimi sunuyor.


14:00 – 18:30 – BÜYÜKADA SAAT KULESİ MEYDANI
BÜYÜKADA BAHÇELERİ GEZİSİ:
Bahçe Tarihçisi Gürsan Ergil
Büyükada'da yer alan 19. yüzyıl ve erken cumhuriyet dönemine ait mimari eserlerin bahçelerinin tanıtımı aracılığı ile Türk Modernleşmesi'nin Batı ile kurduğu empati ve Batı'yı yorumlama biçimi üzerine birlikte düşünmek.

14:00 – 15:30 – BÜYÜKADA İSKELESİ MEYDANI SAHNESİ

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ:
Semiha Berksoy Opera Vakfı Çocuk Korosu
Şef: Prof. Dr. Yücel Elmas

16:30 – 18:00 – BÜYÜKADA İSKELESİ MEYDANI SAHNESİ

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ:
Heybeliada İlköğretim Okulu ve Büyükada Rum İköğretim Okulu öğrencileri birlikte kabare sergiliyor.

14:00 – 17:00 – BÜYÜKADA FAYTON DURAĞI

MÜZİKLİ BÜYÜKADA FAYTON TURU:
İstanbul'un geçmiş yaşantılarında Adalar’ın eğlence ve müzik hayatının yeri ve önemi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli parçalarından birisini oluşturmaktadır. Geçmişten bu güne kültürlerarası diyalogun adeta kurucu bir öğesi olarak görebileceğimiz geleneksel Ada eğlencelerinde, farklı kültür ve inanışları paylaşan Adalaılar’ın, geleneksel çalgı ve müzikleri ile birlikte söyledikleri şarkılar, Adalar'ı sokak sokak dolaşmaktadır. Edebiyatta da örneklerine sıkça rastlanan Ada eğlenceleri, bir arada yaşayan farklı kültürlerin diyalogunun bir göstergesi olarak İstanbul ve Ada kültürünün önemli bir öğesidir. Bu etkinlik bağlamında geçmişte yaşanan geleneksel Ada eğlenceleri yeniden canlandırılacak, farklı kültürlerin geleneksel müzikleri, faytonlarla ve yürüyüşlerle ada sokaklarını dolaşacaktır. Fayton durağından hareketle 6 faytonda bir faytona müzisyenler grubu yerleştirilecek katılımcılara küçük tur yaptırılacaktır.

19:30 – 21:00 – BÜYÜKADA İSKELESİ MEYDANI SAHNESİ

KONSER:
POLİFONİK KORO KORAL İSTANBUL
Şef: Gülsen Yavuzkal
İstanbul’da yaşayan değişik uluslar ve dinlerdeki koristlerden oluşan Koral İstanbul, İstanbul, Anadolu ve dünyanın çeşitli ülkelerden farklı kültürlere ait polifonik eserleri folk, spiritual, popüler müzik çeşitlemesiyle seslendirmektedir. (Bu konserde Türkçe, Rumca, İbranice, Ermenice eserler seslendirilecek.)

21:30 – 23:30 – BÜYÜKADA İSKELESİ MEYDANI SAHNESİ

KONSER:
TRT HAFİF MÜZİK VE CAZ ORKESTRASI
TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, 1982 yılında kuruldu. Ülkemizin başarılı, seçkin müzisyenlerini bir araya getiren adeta bir “ Yıldızlar” topluluğu olan Orkestra, tüm dünyadaki gibi “Big Band” yapısındadır.


 

False