GeriSeyahat Online Seyahatnameler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Online Seyahatnameler

Online Seyahatnameler

Bir yandan geziyor, bir yandan internet sitelerine yazıyor kendileri gibi yollara düşeceklere tüyolar veriyorlar.

Antik çağlardan beri gezginler, gördüklerini, yaşadıklarını diğer insanlara aktarmayı ihmal etmediler. Şimdiki, gezginler de teknolojinin olanaklarından yararlanıp, gördüklerini bizlerle paylaşıyor. Artık seyahatnamelerin yerini internet üzerinde tutulan günlükler aldı. Kimi gezerken bir yandan da günlüğünü yazıp (ki buna blog deniyor) bizi gezisine ortak ediyor, kimi döndükten sonra seyahatte öğrendiklerini, yaşadıklarını paylaşıyor. Modern seyyahların ortak noktası, kendileri gibi yollara düşeceklere tüyolar vermeleri. Seyahate hazırlık safhasında neler yapılmalı, nerede başınıza neler gelebilir, hepsini bu sayfalarda bulabilirsiniz.


Barış Akkiriş, dünya gezisinin notlarını, fotoğraflarını, filmlerini ‘www.barisnerede.com’ adresinde yayınlıyor. Bu sitede Akkiriş’in hazırlıklarına temmuzda başladığı Amerika gezisini adım adım takip edebilirsiniz. Gezi planı, kimi zaman uçuş, kimi zaman da karayoluyla seyahati içeriyor.

İşte Barış’ın dilinden kendisi ve yollara düşüşünün hikayesi: ‘28 yaşındayım. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden
/images/100/0x0/55ead43bf018fbb8f8995b5f
birinde, herkesin yapmak için can atacağı çook güzel bir işim, etrafımda arkadaşlarım ve ailem var. Peki neden hálá bunları geride bırakıp, maceralı ve uzunca bir yolculuğa çıkmak için delicesine istek duyuyorum? Çünkü merak ediyorum. Çünkü Baudelaire gibi ‘her nerede değilsem, orada iyi olacakmışım gibi’ geliyor bana da... Küçüklüğümden beri hayalini kurduğum gibi, dünyadaki diğer insanların ne yaptığına bakmaya gidiyorum.’

Guatemala, Küba, Mexico, New York, Seattle’ı gezen Barış’ın gezi haritası Ekvador’un başkenti Quito’dan sonra Banos’ta olduğunu yazıyor. Geçtiğimiz hafta sonu buradaki festivale katılmış. Sevdiklerine özlemini anlattığı duygusal yazısı üzerine gelen mesajları okuyunca blog’una yani günlüğüne 24 Kasım’da ‘Domuz gibiyim’ başlıklı bir yazı yazmış. Buradan Barış’ın Votopaxi’de olduğunu ve Peru vizesini aldığını öğreniyoruz. Sevdiklerine ‘Merak edecek bir şey yok’ diyor: ‘İyiyim, yollarda olduğum için mutluluktan öleceğim.’

BARIŞ’IN ROTASI

İstanbul - Londra (aktarma) - New York - Seattle (Pullman - Mt. Rainier NP vb) - Mexico City - San cristobal de las Casas - Guatemala - Cancun - Cuba (Havana ) - Quito (Ekvador / biraz daha İspanyolca öğrenirim inşallah:)) - (Çok param varsa) Galapagos - Lima (Peru) - Cuzco - Machhu Pichu - Titicaca gölü - La Paz (Bolivya) - Santiago (Şili) - Punta Arenas (Macellan Boğazı Patagonya buzulları, Torres del Paine NP, Ushuaia) - Buenos Aires - Rio de Janeiro (karnaval) - Santiago - Paskalya adası -Papetee (Fransız polinezyası) - Auckland (Yeni Zelanda) - Christchurch - Melbourne - Sydney (Bir de Fiji çıkartabilir miyim?) - İstanbul

SİTENİN TÜYOLARI

7
Meksika Konsolosluğu bir aydan önce vize vermiyor.

7 Orta ve Güney Amerika için özellikle sarıhumma, tetanos gibi aşılarınızın yapılmış olması tavsiye ediliyor, yurtdışına giderken aşı karnesini yanınıza almakta fayda var.

7
British Airways’in OneWorld Programı çok noktaya birden seyahat etmek isteyenlere güzel bir alternatif sunuyor. Dört kıtada toplam 20 uçuşa kadar uçuş hakkı veren biletin fiyatı ise toplam 2 bin 750 dolar.

O ARJANTİN’DE TANGO YAPIYOR

Mardek tipi yelkenlisiyle tek başına dünya turuna çıkan Hakan Öge şu günlerde Arjantin’de. Seyir defterinin 28 Kasım tarihli sayfasında ‘Arjantin’e gelip tangonun merkezine uğramamak olmazdı. Biraz koşuşturma oldu, fakat sonuçta burada olmaktan mutluyum. Yarın paket formaliteleriyle uğraşıp bu koca metropolü keşfe çıkacağım birkaç gün’ diyor. Öge, şimdi bir yandan teknesinin eksiklerini gideriyor, bir yandan buz gibi sularda sörf yapanları istiyor. Öge’nin geçtiğimiz hafta bir misafiri de vardı. Tek başına çıktığı yolculuğa birlikte devam ettiği arkadaşı Sophie’nin annesi.

Doğan Burda Dergi Grubu’nun yayınladığı ‘www.hakanöge.com’ adresli siteden, yelkencinin dünya turu maceralarını ve nerede olduğunu izlemek mümkün. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunu 41 yaşındaki Öge, deniz tutkusunun yanı sıra yamaç paraşütünden çektiği fotoğraflarla da biliniyor.

1999’da denize indirdiği teknesi inşa edilirken, dünya turuna karar veren Öge’ye, dünyada daha önce tek başına dünyayı dolaşan az sayıda denizcinin hikayeleri hep ilginç gelmiş. Şimdi o da aynı şeyi deniyor. Turu sırasında bazen tehlikelerle karşılaşıyor, bazen tango yapmaya gidip, keyifli anlar yaşıyor. Tüm bunları en ince ayrıntısına kadar Seyir Defteri’nde okuyabilirsiniz.

HAKAN ÖGE’NİN ROTASI

Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fas, Venezüella, Brezilya, Uruguay, Arjantin, Şili, Robinson Crusoe Adası, Paskalya Adası, Polinezya Adaları, Solomon Adaları, Papua Yeni Gine, Avustralya, Endonezya, Maldiv Adaları, Sudan, Mısır, Kıbrıs, Türkiye.

SİTENİN TÜYOLARI

Tek başına yola çıkan bir yelkencinin başına gelebilecek her şey var burada. Tabii çözüm önerileri de. Rehber kitaplarda anlatılanların nasıl değiştiğini ve farklı tablolarla karşılaşıldığını da Seyir Defteri’nde görebiliyorsunuz.

ALBAYDI, SEYYAH OLDU
/images/100/0x0/55ead43bf018fbb8f8995b61


Albaylığının birinci yılında, ordudaki 25. yılını doldurarak emekli olan Faruk Budak, yollarda gördüklerini, yaşadıklarını ‘www.farukbudak.com’ adlı sitede anlatıyor. Gittiği yerlerde ‘Burada kalan ilk Türk sizsiniz’ sözlerinden rahatsız olan Budak’ın amacı Türk gençlerini sırt çantalarını alıp, dünyayı gezmeye özendirmek.

Budak, gezisinin özelliğini ‘İlk kez bir Türk gezginin Afrika kıtasını en güneyindeki Cape Town’dan en kuzeyindeki Kahire’ye kadar, devamında da İstanbul’a kadar kesintisiz ve tek başına geçmiş olması’ diye anlatıyor.

Budak, 2003’te ve 2005’te iki kez ziyaret ettiği Burma yani şimdiki adıyla Myanmar’daki Türk şehitliği için kampanya düzenliyor. Türkiye’den 7 bin 500 kilometre uzaklıktaki şehitlikte, Birinci Dünya Savaşı’nda Irak, Suriye, Filistin ve Arabistan’da İngilizler tarafından esir alındıktan sonra Burma’ya götürülerek, yol, köprü, suni göl gibi inşaatlarda çalıştırılırken şehit olan 1500’e yakın Türk askeri yatıyor.

2002 gezisinden sonra gördüğü kötü manzarayı Milli Savunma Bakanlığı’na ileten ve 2005’te şehitliği daha kötü durumda bulan Budak, sitesinden Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgililere gönderilmek üzere e-posta örnekleri yayınlıyor ve ziyaretçilerin bunları göndermesini istiyor.

FARUK BUDAK’IN ROTASI

Gezgin, Asya-Afrika gezisinde sırasıyla Hindistan, Nepal, Burma, Laos, Kamboçya, Tayland, Malezya, Singapur, Endonezya, Güney Afrika, Lesotho, Swaziland, Mozambik, Zimbabwe, Malawi, Tanzanya, Kenya, Etiyopya, Sudan, Mısır, Ürdün ve Suriye’yi, 14 ay 22 günde sırt çantasıyla, tek başına kat etti. Sitede 20 ülkeye ait yol bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaları bulabilirsiniz.

SİTENİN TÜYOLARI

7
Ürdün’de müze girişleri çok pahalı, cuma günleri resmi tatil olduğu için toplu taşıma araçlarının sayısı az.

7 Tanzanya’ya bağlı, ancak özerk yönetilen Zanzibar Adası’na adım atar atmaz pasaportunuzu Immigration Office’e damgalatın. Resmi rehber olduğunu söyleyen komisyonculardan uzak durun.

7
Suriye’ye Ürdün’den girecekseniz, vizenizi Türkiye veya Mısır’dan almanız gerekiyor.

7 Sudan’da polise başvurup geldiğinizi bildirmeniz ve fotoğraf çekmek için izin almanız gerekiyor.

7
Nepal’e giderken aşılarınızı yaptırmayı, sıtma hapları almayı, musluk suyunu dezenfekte etmeden kullanmamayı unutmayın. İçeceklerinize buz istemeyin.

7 Kenya’da hava karardıktan sonra sokakta dolaşmayın.

ASKERE GİTTİ, GERİDE GEZİ NOTLARINI BIRAKTI

Keremcan Büyüktaşkın’ın, İran’dan başladığı Asya gezisinin detaylarına ‘www.gezginrocker.com’ adresinden ulaşılıyor. Büyüktaşkın, sitesine 27 Kasım’da girdiği mesajında askere gittiğini haber veriyor: ‘Uzun zamandır ertelediğim askerlik görevimi yerine getireceğim için bir süre buralarda olamayacağım. Siteye gösterdiğiniz ilgi için hepinize çok teşekkür ederim. Yeni bir yolculukta tekrar görüşmek üzere...’ diyor. Ancak önceki yazılarını sitede okuyabilirsiniz.

GEZGİN ROCKER’IN ROTASI

Büyüktaşkın’ın rotasında İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Hindistan, Myanmar var. Geçtiğimiz martta Türkiye’ye dönen gezginin sitesinde hazırlık evresi ve tavsiyeler bölümü oldukça ayrıntılı. Böyle bir seyahat düşünüyorsanız, muhakkak bir göz atın.

SİTENİN TÜYOLARI

7
Asya’da odanızdan veya otobüs ve trende sırt çantanızdan bir şeyler çalınması ve kapkaç riski yüksek. Çantanızı, kiralık bisikletlerin önündeki sepete koyarsanız, motosikletli hırsızlara dikkat edin.

7 Türkiye’deki trafikten yakınıyor olabilirsiniz, fakat Pakistan, Kamboçya, Vietnam gibi ülkeleri gördüğünüz zaman halimize şükredeceksiniz. Karşıdan karşıya geçerken yerlileri takip edin.

7
Bastığınız yere dikkat edin. Asya ülkelerinin neredeyse tamamında kanalizasyon ve atık su kanallarının üzerleri sıra sıra taş kapaklarla kapatılıyor ve bazen bu kapaklardan bazıları eksik olabiliyor.

7 Gittiğiniz ülkelerde dost olduğunuz yerlilere vermek üzere yanınızda Türkiye’ye ait kartpostallar bulundurun. Ayrıca tanıştığınız yerlilere göstermek üzere aileniz ve dostlarınızla çekilmiş fotoğraflar da yanınızda olsun.

7
Backpacker güzergáhlarında oldukça yaygın bir kitap değiştirme ádeti var. Siz de yeni kitap almaktansa diğer gezginlerle değiştirin.

7 Nepal’de bazı oteller oda ücretini ödeyeceğiniz zaman başta söylemedikleri ekstra bir vergi talep ediyorlar, bunu otele ilk geldiğiniz zaman ücreti konuşurken baştan sorun.

7
Hindistan’da otobüslerden biraz daha pahalı olsalar da mümkün mertebe tren kullanmaya çalışın.

7 Myanmar’da Amerikan ambargosu yüzünden seyahat çekleri bozdurulamıyor, kredi kartı geçmiyor. Bu ülkeye giderken yanınızda mutlaka tüm seyahatinize ve ülkeden çıkış için alacağınız uçak biletine yetecek kadar dolar veya Euro cinsinden nakit para bulundurun.

BUNLAR DA TURİSTKAZIKLAMA YÖNTEMLERİ

7
Özellikle Hindistan’da zaman zaman yanınıza iyi giyimli ve son derece düzgün İngilizce konuşan biri yaklaşacak ve yakınlık kurmaya çalışacak. Bu kişi kendisinden değerli taşlar alırsanız bunları kendi ülkenizde çok yüksek fiyata satabileceğinizi söyleyecek. Kesinlikle bu tuzağa düşmeyin, elinizde hiçbir işe yaramayan taşlarla kalırsınız.

7 Belli bir otele veya tarihi yere gidecekseniz bazı rickshaw/taksi sürücüleri gideceğiniz yerin kapandığını, yandığını vb söyleyebilirler. Amaçları sizi kendi anlaşmalı oldukları otele götürüp komisyon almak veya size kendileri şehir turu yaptırmak istemeleri olabilir.

7
Birçok insan yanınıza gelip yakınlık kurduktan sonra ‘bedava’ olarak bir tarihi eseri gezdirmeyi vb. teklif edecek. Maalesef İran ve Myanmar dışında gezdiğim ülkelerin hemen hiçbirinde bu teklif samimi değil, sonunda hemen her zaman sizden para talep edilecek ve reddederseniz tatsızlık yaşanacak.

7 Bazen karşılaştığınız bazı insanlar fotoğraflarını çekmenizi istiyorlar. Eğer fotoğraflarını çekerseniz, yüzde 90 para talep ediyorlar.

7
Döviz bozdururken, özellikle de bu işi sokakta karaborsada yaparken çok dikkatli olun. Para destelerini eksik olarak hazırlayanlara çok sık rastlanıyor. Elinizdeki dövizi vermeden önce yerel parayı tek tek sayın.

7 Özellikle İran’da polis kılığına girmiş hırsızlar büyük bir problem. Genelde yalnız gezginleri gözlerine kestiren bu kişiler yanınıza geliyorlar ve pasaportunuzu soruyorlar, paralarınızı zorla alıyorlar.

7
Gene İran’da, bindiğiniz ruhsatsız taksilerde veya taksi-dolmuşlarda alıkoyulup soyulma riskiniz var. İçinde güvenilir bulmadığınız insanların olduğu taksi-dolmuşlara binmekten kaçının.

7 Tren veya otobüslerde güvenilir bulmadığınız insanlardan yiyecek veya içecek kabul etmeyin, rahatsız olduğunuzu söyleyip reddedin, uyku ilacı katılmış olabilir.

DİĞER GEZGİN SİTELERİ

İnternette sörf yaptığınızda başka sitelere rastlayıp, farklı gezginlerin gezilerini de inceleyebilirsiniz. İşte onlardan bazıları:

www.alimrachel.blogspot.com 

www.gülinakoz.com

 www.necmitoraman.com
False