GeriSeyahat Nazarbayev emretti, Astana Orta Asya’nın Dubai’si olacak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nazarbayev emretti, Astana Orta Asya’nın Dubai’si olacak

Nazarbayev emretti, Astana Orta Asya’nın Dubai’si olacak

Dünyanın ikinci büyük uranyum, kurşun rezervlerine, 11’inci büyük petrol kaynaklarına sahip ülkesi Kazakistan son 15 yılda hızla gelişti. Doğalgaz, petrol, elmas gelirlerinden elde edilen dolarlarla yepyeni bir başkent kuruldu. Türk inşaat firmalarının önemli pay aldığı dev projelerle Astana, Orta Asya’nın Dubai’sine dönüşüyor. Gezgin Selman Arınç, şehri gezdi, izlenimlerini yazdı.

Her şey 1997 Ekimi’nde, Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in aniden verdiği kararla başlamış. Kazakistan’ı 2030’a kadar Asya’nın İsviçre’si yapma hedefi doğrultusunda hazırlıklara girişilmiş. Yönetim merkezi Almatı’dan 1200 kilometre kuzeyde, İşhim Nehri’nin sağ kıyısındaki, bozkır Akmolinsk kasabasına taşınmış. Geçen 13 yılda, geleceğe doğru inanılmaz bir hızla büyüyerek şaşırtıcı bir şekilde gelişen günümüzün ultra modern başkenti Astana böyle doğmuş.
Kent birkaç farklı imar alanına ayrılmış. Çok büyük yapı projeleri hızla devam ediyor. Yeni Astana’nın orijinal planları genç Japon mimar Kisho Kurokawa tarafından çizilmiş. Kentin baş planlayıcısı Vladimir Laptev burada Avrasya tarzında bir Berlin inşa etmek istiyor.

EKSİ 40 DERECEDE ANTALYA ATMOSFERİ

Ankara ve İzmir’in kardeş şehri olan Astana’nın görkemli yapıları arasında “Han Çadırı“nın önemli bir yeri var. Alışveriş ve eğlence merkezi, yüzyılın mimari eserlerinden biri kabul ediliyor. Türk firmasınca inşa edilmiş. Sokakları, meydanları bulunan site 140 dönüm alana yayılıyor. 150 metre uzunluğunda ve 200 metre çapındaki eliptik dev şeffaf çadır, Nazarbayev’in 70’inci yaş gününde ünlü tenor Andrea Bocelli’nin konseriyle açılmıştı. Adeta küçük bir Antalya olarak tasarlanmış bu dev çadırın üst katı yapay plaj. Kumu Maldivler’den getirilmiş. Aqua Park, su kaydırakları, yüzme havuzu, dalga havuzu, mini golf sahası ve tartan koşu pisti de bulunuyor. Hava sıcaklığı dışarıda eksi 40 dereceyken burada 19 - 24 derece arasında sabitleniyor, Akdeniz kıyısı atmosferi yaratılıyor.
Bağımsızlık Sarayı ile Kültür ve Sanat Merkezi’nin ortasında yine, bir Türk firması tarafından Afyon mermeri kullanılarak yapılan 92 metre yüksekliğindeki “Kazak Eli Anıtı“ bulunuyor. Anıt Kazak halkının birlik ve beraberliğinin sembolü. Üzerindeki kabartmalarda Kazak tarihinin önemli safhaları ile savaşçıların kahramanlık ve korkusuzluğu resmediliyor. Anıtın tepesine yerleştirilen kartal figürü ile gençliğin geleceğe doğru cesaretle yön alması anlatılıyor. Meydana bakan cepheye etrafındaki genç ve yaşlı Kazak halkıyla beraber anayasa üzerine el koyarak birlik ve bütünlük yemini eden Nazarbayev rölyefleri yerleştirilmiş.

BAŞKANLIK SARAYI 80 METRE YÜKSEKLİĞİNDE

Başkanlık ikametgahı olan görkemli “Ak Orda Sarayı,“ İşhim Nehri’nin sol tarafında. Altın çizgilerle kaplı gök mavi kubbesinin üzerinde yine altın renkli sivri bir sütun yükseliyor. Beş katlı ve 80 metre yüksekliğindeki binada yabancı misyon şeflerinin katıldığı zirvelerin yapıldığı, İtalyan mermer ve granit döşeli bir mermer salon ile devlet başkanlarının kabul edildiği göz kamaştırıcı altın salon bulunuyor.
Astana’nın Işığı Camii, Katar Emiri’nin sponsorluğuyla yapılmış. Her biri 63 metre yüksekliğindeki 4 minaresinin külahları ve kubbesi altın kaplamalı. Camide 5 bin kişi ibadet edebiliyor.
Kazakistan Merkez Konser Salonu, bir çiçeğin yapraklarını hatırlatacak şekilde tasarlanmış. Bu yapraklar, Astana’nın ekstrem iklim koşullarını sembolize ediyor. Ultra modern bina, iki küçük müzik, sinema ve konferans salonu, restoranlar, barların yanı sıra 3 bin metrekarelik dünyanın en büyük klasik müzik konser salonuna ev sahipliği yapıyor. Toplam 3 bin 500 koltuklu ana salon, özel bir asma tavan tasarımı ve akustik perdeleriyle, pop, klasik ve geleneksel müzik konserleri, tiyatro, bale, konferans ve sinema gibi farklı etkinlikler düşünülerek tasarlanmış. Binanın dış cephe kaplaması, Kazakistan bayrağının renginden esinlenerek şeffaf mavi cam panellerle yapılmış.

DENİZE EN UZAK OKYANUS AKVARYUMU

Astana 1. Cumhurbaşkanı Müzesi, camiyi andıran kubbesiyle dikkat çekiyor. Zengin dekorlu iç mekanlarda, cumhurbaşkanına verilen hediyelik eşyalar, kitaplar, silahlar, kişisel eşyalar ve ülkenin tarihini yansıtan belgeler sergilenmekte. 1,7 hektarlık alanı kapsayan ve bir açık hava müzesi olan Atamekan Map of Kazakhstan’da, 200’den fazla tarihi eserin minyatürü yer alıyor.
Dünyada, okyanustan 3 bin kilometre uzaklıktaki yegane okyanus akvaryumu da Astana’da. “Duman“ın su hacmi 3 milyon litre. Bu su için 120 ton özel deniz tuzu gerekiyor. 2 binden fazla türde deniz canlısını ve dünyanın farklı yerlerinden gelen 100 tür deniz faunasını bu akvaryumda izleyebiliyorsunuz.
Astana’da fiyatlar bir hayli yüksek. Şehirdeki modern alışveriş merkezleri ve büyük marketlerin yanında yerel pazarlar da çekiciliğini koruyor. Buralardan, Orta Asya’ya özgü hediyelik eşya, çeşitli giysi ve şapkalar, halı ve kilimler alınabiliyor.

105 METRE YÜKSEKLİĞİNDEKİ ALTIN YUMURTALI HAYAT AĞACI

Bayterek, Astana’nın simgesi. Tepesindeki altın yumurtayla, Salvador Dali’nin İspanya’nın Figueras kentinde tasarladığı kale burçlarını hatırlatıyor. Efsaneye göre, sihirli kuş Samruk bu “Hayat Ağacı”nın dallarına yumurtlamış. Bayterek yerle göğü birleştiren, dünyanın direği kabul edilen bir simge. Astana’da bu simge füturistik bir anıta dönüştürülmüş. Kent halkı dev lolipoplara benzettiği anıta “Chupa Chups“ ismini takmış. Bayterek’in yerden yüksekliği 105 metre. Tepesine 22 metre çapında devasa bir altın yumurta oturtulmuş. Asansörle çıkılan 97 metre yükseklikteki platformdan şehir panoramik olarak görülebiliyor. 97 rastgele seçilen bir rakam değil, başkentin Almatı’dan Astana’ya taşındığı yılı ifade ediyor. Merdivenle çıkılan Alakan adlı üst bölümde, Devlet Başkanı Nazarbayev’in sağ elinin izi, altından yapılmış. Elinizi buraya koyduğunuzda müzik eşliğinde, başkanın konuşmasını dinliyorsunuz. Yandaki ahşap kürede yeryüzündeki 17 büyük dinin adı taç yapraklarının üzerine yazılı. Sanat galerisi, restoran ve akvaryumun bulunduğu Bayterek sadece Astana’nın değil aynı zamanda tarihsel köklerini koruyarak geleceğe doğru hızla ilerleyen bütün Kazakistan’ın da sembolü.

YABANCILARIN SAYISI ARTIYOR

Kazakistan, büyük kabilelerin yurdu anlamını taşıyor. Kazak dilinde, başkent anlamına gelen Astana hızlı gelişmeye bağlı olarak önemli oranda göç alıyor. Kentteki yabancıların sayısı hızla artıyor. Yüzyıl başında 10 bini bulmayan nüfusu bugün 700 bin’e yaklaşmış. Kazakların yanında, Ruslar, Ukraynalılar ve Almanlar ağırlıkta. Orta Asya’nın bu fenomen şehrinde iklim koşulları oldukça sert. Dünyanın en soğuk başkentlerinden biri olan şehirde kışın eksi 40 derecelere varan hava sıcaklığı yaz aylarında 35 dereceye kadar yükseliyor.

ÇEŞİT ÇEŞİT KIMIZ

Et, patates, pilav ve ekmek, Kazakistan mutfağının temelini oluşturuyor. Mantı, pilav, şaşlık ve dünyaca meşhur Kazak havyarını da Astana’da bulabilirsiniz. Kısrak sütünden yapılan kımızın hafif fermente edilen ve az tuzlu, farklı çeşitleri de mönülerde yer alıyor. Başkentte yerel mutfağın dışında Çin mutfağından, Fransız, İtalyan, Japon ve Amerikan restoranlarına kadar geniş seçenek mevcut.

False