Modern futbolun delisi

Futbol dünyası Athletic Bilbao’nun başarılı teknik direktörü Bielsa’yı “Madman” (deli) olarak tanıyor.

Haberin Devamı

Bielsa, namına yakışan bir teknik adam olduğunu Şili ile 2010 Dünya Kupasında herkese ispat etmişti. Marcelo Bielsa’nın, Şili milli takımına oynattığı “çılgın” futbol, yeşil sahaların gördüğü en güzel örneklerden biri olmuştu.

Şili milli takımına, sahanın her yerinde rakipten fazla olmayı aşılamayı başaran Bielsa, üçlü savunma kurgusunu da başarıyla uygulayarak, turnuvada İspanya milli takımına 10 kişiyle direnerek, o muhteşem pas trafiğine gölge düşürmüştü.

İşte o Bielsa, Şili milli takımında yarım bıraktıklarını, 2011 yılından bu yana İspanya’nın Athletic Bilbao takımında yapmaya devam ediyor.

Bask bölgesinin en güçlü takımını çalıştıran Bielsa, Bilbao’ya La Liga’da son 32 yılın en kötü başlangıcını yaptırmasına rağmen, 35 yıl sonra Avrupa arenasında adını çeyrek finale yazdırmasını sağlayan ilk teknik adam oldu.

Forvette ve savunmada üçer oyuncu oynatmayı seven Bielsa, 3–3–1–3 ile 3–1–2–1–3 sistemlerini kullanırken, zaman zaman 4–2–3–1 sistemini de kullanarak Bilbao’nun ligde ve Avrupa arenasında başarılı olmasını sağladı.

Futbol otoritelerince anlaşılması zor bir adam olan Bielsa, Inter’i reddedip Bilbao’yu tercih etmesinin yanı sıra, metodolojisi tamamen farklı, ayrıntılara, kavramsal ve teknik bilgilere fazlasıyla önem veren bir teknik adam olarakta biliniyor.

Her şeyi derinlemesine öğrenme isteği nedeniyle inanılmaz bir video koleksiyonuna sahip, saplantılı bir teknik adam olan Bielsa’yı belki de en iyi Gabriel Batistuta’nın “O, her şey hakkında her şeyi bilir” cümleleri özetliyor.
Dörtlü savunma kurgusunun bir işe yaramadığını, çok pas, geniş alanda hücum ve üçlü savunma stratejilerinin ilerleyen yıllara damga vuracağını öngörebilen sayılı teknik adamlardan biri olan Bielsa, futbol sahalarında unutulmuş heyecanları yeniden yaşamamızı sağlıyor.

“İyi oynayarak kazanmak” bir delinin sözleriyse, modern futbolda Bielsa gibi bir “deli” her takıma lazım!

 

 


 

Yazarın Tüm Yazıları