GeriSeyahat Kurtuluş Savaşı cephelerine yolculuk
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kurtuluş Savaşı cephelerine yolculuk

Kurtuluş Savaşı cephelerine yolculuk

Çok okuyan mı bilir, yoksa çok gezen mi? Elbette ikisi de öğrenmek için çok önemli. İkisi birden olursa daha da iyi. Şimdi, hep tarih kitaplarından okuduğunuz Kurtuluş Savaşı’nı, savaşların geçtiği coğrafyayı gezerek öğrenme fırsatınız var.

Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım tarihine denk getirilen turda Dumlupınar, Sakarya, İnönü ve Kocatepe gibi önemli savaş alanları geziliyor. Gezi sırasında dağıtılan haritalar sayesinde, bulunduğunuz alanda yıllar önce neler olmuş görebiliyorsunuz.

İlk Kurtuluş Savaşı temalı tur olan Kurtuluşun Coğrafyası: Sakarya - İnönü - Kocatepe - Dumlupınar’ın ikincisi 10 Kasım’da başlayıp, 12 Kasım’da son bulacak. İlki bu yılın mart ayında yapılan tur, gezginlere alternatif bir rota sunuyor. Savaş alanlarının Türk tarihi açısından önemini anlatmayı amaçlayan gezinin proje sahibi ve rehberi Serhan Güngör.

Başlarda, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen Anzaklar’a Çanakkale turları düzenleyen Güngör, kısa süre sonra bu turlara Türkler’in de ilgi gösterdiğini fark etti. İlginin büyüklüğü, ilk turun kontenjanının kısa bir sürede dolmasından da anlaşılabiliyor. Meraklıların büyük bölümü 40-70 yaş arasında.

Serhan Güngör, "Gidilen yerler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yerler, fakat çok ıssız ve unutulmuşlar. Bizim amacımız tarihimizin yattığı bu yerleri herkese gösterip ilgilerini çekmek. Ne kadar ilgi çekerse o kadar iyi korunur. Ayrıca geziye katılmak cumhuriyeti kuranlara iman tazelemek gibi bir şey" diyor.

Tek rota Sakarya, İnönü, Kocatepe ve Dumlupınar bölgesi değil. Sarıkamış, Suriye ve Filistin cephelerinin gezi projesi hazırlanma aşamasında. Kıbrıs’taki savaş alanlarına da gezi düzenlemeyi planlayan Güngör, tarihteki önemli savaş alanlarının hepsine tur düzenlemek istiyor. Amacı, bu savaşların nedenlerini ve önemlerini hatırlatmak. Böylece tarihin korunacağına inanıyor.

Tur programı İstanbul çıkışlı. Cuma gecesi Haydarpaşa Garı’ndan yola çıkılıyor. Ankara’ya yataklı trenle gidiliyor. Böylece sabahın ilk ışıklarıyla Ankara’ya ulaşıyorsunuz. Ulaşım için tren özellikle seçilmiş. Çünkü Kurtuluş Savaşı’nda en çok kullanılan vasıta, trendi. Demiryolu kullanımı geziye ayrı bir hava katıyor. Askerlerin yürüdüğü, geri çekilen orduların geçtiği, durmadan devam eden cephane akışının sağlandığı ve kumanya aktarımının yapıldığı demiryollarından Ankara’ya ulaşılıyor.

Eskiden savaş karargahı olan Ankara Garı’ndaki Direksiyon Müzesi gezildikten sonra Anıtkabir’e geçiliyor. Türkiye’nin en iyi Kurtuluş Savaşı müzesi olarak görülen Anıtkabir’den sonra Sakarya cephesinin açıldığı yerde bulunan Alagöz Müzesi’ne gidiliyor. Sakarya cephesi açıldığında kullanılan, eski bir köy evi olan karargaha da uğranılıyor. Özgün haliyle iyi bir şekilde korunmuş bu küçük müzeyi, diğer mekanlarda olduğu gibi rehber Serhan Güngör eşliğinde geziyorsunuz. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanmış özel savaş alanı haritaları sayesinde, dolaştığınız yerlerde daha önce neler yapılmış, askerler nereden yürümüş ve en büyük çarpışmalar nerelerde olmuş görebiliyorsunuz. Rehberinizin söyledikleriyle haritanızı karşılaştırdığınızda mekanları ve olayları daha iyi kavrayabiliyorsunuz.

Alagöz Müzesi’nden sonra, Sakarya Savaşı’nın dönüm noktası, Polatlı’nın batısındaki Duatepe’ye geçiliyor. Duatepe’nin önemi, Türk karşı taarruzunun burada başlatılmış olmasında yatıyor. Duatepe’den Afyon’a geçiliyor ve gece burada konaklanıyor.

Pazar sabahı, taarruzun en doğu bölümü olan Kocatepe’ye gidiliyor. Savaşın en vurucu noktası olduğu için gezideki en önemli yerlerin başında geliyor. Kocatepe’den sonra Afyon’un batısındaki Çiğiltepe, ardından Dumlupınar ziyaret ediliyor. Zaferin kesinleştiği yer olan Zafer Tepe’ye çıkılıyor. Buradaki anıtlar gezerken, savaş öykülerini dinliyorsunuz. Eğer zaman kalırsa, İnönü Savaşı’nın önemli noktalarından olan Metris Tepe’ye geçiliyor. Akşam saatlerinde İstanbul’a dönüş başlıyor.

YANINIZA ALMANIZ GEREKENLER

Gezilere katılırken fotoğraf makinesi, rahat kıyafetler ve bol bol yürüyüş yapılacağı için yürüyüş ayakkabıları dışında almanız gereken özel bir ekipman yok. Kış aylarında savaş alanları daha da bir soğuk olduğundan kalın giyinmek gerekiyor. Serhan Güngör, Turgut Özakman’ın uzun süre en çok satanlar listesinde kalan kitabı Şu Çılgın Türkler’i de yanınıza almanızı tavsiye ediyor. Mart ayında yaptıkları ilk geziden az bir zaman önce çıkmış olan kitapla, gezi sırasında daha iyi verim alınabiliyormuş. Gezi sırasında, kitabın ilgili bölümlerinden parçalar okunuyor.

NASIL KATILACAKSNIZ

Tura katılmak için Fest Turizm ile irtibat kurmanız gerekiyor. Şirketin internet sitesi www.festtravel.com ’a da bakabilirsiniz. Buradan gezi detaylarını öğrenebilirsiniz. Kurtuluşun Coğrafyası turunun fiyatı 295 YTL. Bu fiyata tren ve özel otobüs ile ulaşım, üç yıldızlı otelde konaklama, rehber hizmeti, müze ve milli parklara giriş ücretleri, tüm bahşişler ve KDV dahil. Tel: (212) 216 10 36-37

Tarihçi rehber

1969’da Ankara’da doğan Serhan Güngör, ODTÜ Siyaset Bilimi mezunu. Boğaziçi Üniversitesi’nde tarih yüksek lisansı yaptı. Rehberliğe de bu yıllarda başladı. Fest Travel için, Tarihin Dönüm Noktaları: Troya ve Çanakkale Savaş Alanları ile Kurtuluşun Coğrafyası programlarını hazırladı, rehberliğini yaptı. Güngör, İstanbul Yapı Radyo’da ’Seyahatname’ ve Açık Radyo’da ’Rehbere Sor’ programlarını hazırlayıp sundu.
False