GeriSeyahat İzmir ve Milano arasında 20 milyar dolarlık savaş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İzmir ve Milano arasında 20 milyar dolarlık savaş

İzmir ve Milano arasında 20 milyar dolarlık savaş

2015 yılında düzenlenecek Expo Fuarı için İzmir ve Milano arasındaki yarış, altyapı yatırımları için harcanacak 20 milyar dolar yüzünden kızıştı. 2015’te Expo’yu kimin yapacağı, 101 ülkenin üye olduğu "Uluslararası Sergiler Bürosu" (BIE) tarafından gizli oylama ile 2008 yılı Mart ayında belirlenecek. 156 yılda 63 kez düzenlenen Expo, ev sahibi ülkeye büyük ekonomik imkánlar kazandırıyor.

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi   Â

2015 yılında düzenlenecek olan dev Expo Fuarı için İzmir ve Milano arasındaki yarış şimdiden başladı. Expo 2015’e ev sahipliği yapması durumunda İzmir’e yapılacak altyapı yatırımının 20 milyar dolara ulaşacak olması, iki şehir arasındaki rekabetin de kızışmasını yol açtı. İlk kez 1851’de yapılan ve bugüne kadar 63 kez gerçekleştirilen Expo’ya 2015 yılında ev sahipliği yapmak isteyen İzmir, ’Ben sağlıkta tarihin merkeziyim’ tezini savunuyor. Milano da, ’Gezegeni beslemek, hayat için enerji’ temasıyla öne çıkmaya çalışıyor. 20 milyar dolarlık bu savaşta kazanan kent, 101 ülkenin üye olduğu "Uluslararası Sergiler Bürosu" (BIE) tarafından gizli oylama ile 2008’in Mart ayında belirlenecek.

50 MİLYON ZİYARETÇİ

Felsefesi gereği yükselme enerjisi olan ülke ve şehirleri desteklemeyi amaçlayan Expo için İzmir gibi potansiyeli yüksek bir şehrin seçilmesi hiç uzak bir ihtimal değil. Bu açıdan bakıldığında, Milano’nun gelişmişliği bir dezavantaj olarak değerlendiriliyor. Ekonomik açıdan bakıldığında ise Expo 2015, 20 milyar dolarlık yatırımın yanısıra birçok farklı avantajı daha içinde barındırıyor.

Seçilmesi durumunda İzmir’i Brüksel, Paris gibi dünya kentleri arasına sokacak olan Expo 2015, AB’ye giriş sürecinde Türkiye’ye kendini tanıtma imkánı da sağlayacak. 10 milyonu yabancı, 50 milyon ziyaretçinin beklendiği fuarın sonunda İzmir, sağlık alanında da dünya çapında marka olacak. Fuarların altı aya kadar uzayabilme ihtimali de göz önüne alındığında, Expo 2015 katılımcıları, şehrin kalkınmasına uzun bir dönem katkı sağlamayı sürdürecek.

ALANLAR AYARLANIYOR

Milano’nun kazanması durumunda Expo 2015, şehirde varolan fuar alanlarının genişletilmesiyle 170 hektarlık geniş bir sahada hayata geçirilecek. Oysa İzmir’in, tamamen yeni oluşturulacak bir fuar merkezi ile Expo 2015’e 570 hektarlık bir alan ayırması bekleniyor. Bugüne kadar düzenlediği uluslararası fuarları ve merkezi konumuyla öne çıkan Milano, 1906’da da Expo Fuarı’na Ulaşım temasıyla ev sahipliği yapmıştı.

Ä°LK MÃœSLÃœMAN ÃœLKE

İzmir’in seçilmesi durumunda 156 yıllık tarihinde Expo ilk kez Müslüman bir ülkede yapılmış olacak. İzmir’in, Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakan ülkelerce de desteklenmesi bekleniyor.

Expo Fuarları’nın birden çok kez gerçekleştirildiği şehirler arasında en fazla Paris dikkat çekiyor. Bugüne kadar Paris’te düzenlenen Büyük ve Küçük Expo’ların sayısı yediye ulaşıyor. Ülke bazında en ön sırada ise Amerika yer alıyor. Amerika’da değişik şehirlerde 21 büyük ve küçük Expo düzenlendi. 2015 Expo tartışmaları sürerken, İspanya da 2008’in Haziran ayında yapılacak, ’Su ve Sürdürülebilir Kalkınma’ temalı küçük Expo’ya hazırlanıyor. Bu fuara 70 ilá 90 ülkeden 6 milyon ziyaretçi bekleniyor. ’Daha iyi kent daha iyi yaşam’ temalı Expo 2010’un ise Çin Şanghay’da 95 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilmesi bekleniyor.

İzmİr, 2015 Expo İçİn ne yapIyor

Türkiye, 10 Ekim 2004’te Uluslararası Sergiler Bürosuna (BIE) üye oldu.

23 Kasım 2005’te İzmir’in adaylığına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alındı.

2 Mayıs 2006’da ’Sağlık’ teması belirlendi.

3 Mayıs 2006’da hükümet resmi adaylık başvurusunu yaptı.

19 Aralık 2006’da Paris’te BIE’de ilk sunum yapıldı.

19 Haziran 2007’de BIE ikinci sunumu yapıldı.

Üçüncü adaylık sunumu dün Paris’te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapıldı.

Şubat 2008’de BIE Kuralları çerçevesinde İzmir’de Sağlık Temalı ikinci sempozyum düzenlenecek.

Mart 2008’de BIE Genel Kurulu’nda kapalı oylama ile Expo 2015’in ev sahibi belirlenecek.

Fransa’ya Eyfel Kulesi’ni Expo kazandırdı

GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ şehirlerde ardında simge niteliğinde ikonik yapılar bırakan Expo, Fransa’ya 1889’da Eyfel Kulesi’ni kazandırmıştı. Yılda 200 milyondan fazla kişinin gezdiği bu demir kule, Fransız İhtilali’nin kutlamaları için düzenlenen Expo fuarına yönelik olarak inşa edilmişti. İngiltere’de Kristal Sarayı’nın, Belçika’da da Atomium Anıtı’nın yapılmasını sağlayan Expo kapsamında 2005 yılında Aichi’ye de bir havaalanı yapılmıştı.

İzmİr’İn avantajlarI

İzmir, tamamen yeni oluşturulacak bir fuar merkezi ile Expo 2015’e 570 hektarlık bir alan ayırabilecek.

Antik dönemden bu yana önemli bir sağlık merkezi olan İzmir seçtiği konu açısından önemli bir merkez olma özelliğini taşıyor.

İzmir, jeotermal kaynakları ve kaplıcaları ile sağlık turizminde öne çıkıyor.

Hekimliğin babası Hipokrat Bodrum’da, eczacılığın babası sayılan Galen ise Bergama’da yaptıkları çalışmalarla hatırlanıyor.

Çevresinde Hierapolis gibi sağlık merkezleri ile çok sayıda ameliyata ve buluşa ev sahipliği yapmış pek çok tarihi mekan bulunuyor.

İçerisinde modern hastaneler ve tıp fakültesi barındırıyor.

Merkezi konumuyla Avrupa, Asya ve Afrika’ya birkaç saatlik uçuş mesafesinde yer alıyor.

İzmir, Türkiye’nin Batı’ya dönük yüzünü en iyi temsil eden şehirler arasında bulunuyor.

MİLANO’nun avantajlarI

1.3 milyon nüfuslu bir İtalyan şehri. Çevredeki önemli yerleşim merkezleriyle birlikte bu nüfus 7.5 milyona ulaşıyor.

Paris ve New York ile birlikte anılan dünyanın en büyük moda merkezi.

/images/100/0x0/55eb4ebdf018fbb8f8b8d818

Otomotiv sektöründe ön sıralarda yer alıyor.

Avrupa’nın gelişmiş en zengin şehirlerinden birisi. AB’de diğer ülkelere ulaşım avantajı sunuyor.

Şehrin merkezinde dünyanın en büyük Gotik tarzdaki katedrali Duomo di Milano, dünyanın en eski alışveriş merkezi ve dünyanın en büyük tiyatro binalarından biri yer alıyor.

Otomobil sporları pistine sahip. Ülkenin en büyük iki spor klüplerinden olan A.C. Milan ve Inter Milan bu şehrin takımları.

Bir Avrupa ticaret merkezi olan Milano, ev sahipliği yaptığı uluslararası fuarlarına her yıl onbinlerce işadamını konuk ediyor.

Dünya çapında ünlü İtalyan mutfağının sergilendiği tasarım harikası restoranlar mevcut.

Fuara İnciraltı’nda 570 hektar alan ayrılıyor

EXPO 2015 için İzmir, fuar alanını şimdiden belirledi. Fuarın gerçekleşmesi durumunda kent İnciraltı’nda 570 hektarlık bir fuar merkezi kazanacak. Bu alanın 170 hektarı fuar alanı olarak kullanılacak. Kalanın 300 hektarlık bölümü sosyal donatıya ayrılırken, 100 hektar da yeşil alan olarak planlanıyor. İnciraltı’ndan önce Urla’nın bu buluşma için daha uygun olduğunu düşündüklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "İnciraltı’nda şimdi imara açalım mı tartışması var. Bölgeyi turizm bölgesi ilan eden Kültür ve Turizm Bakanlığı alanı şimdi ’Fuar alanı’ olarak işaretledi. Fuar çevresi ise daha sonra planlanacak" dediler. İnciraltı’ndaki fuar alanı yerinin değiştirilmesi için şehir planlamacıları tarafından dava açıldı.

False