GeriSeyahat İki bin çeşit orkideyi bir arada gördüm
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İki bin çeşit orkideyi bir arada gördüm

İki bin çeşit orkideyi bir arada gördüm

Gezgin Nur Anaç, senede 5-6 kez seyahate çıkıyor. Rotasını yola çıkmadan ince ayrıntılarına kadar planlıyor. Uykusuzluğu göze alıp az zamanda çok yer keşfetmeyi seviyor. Geçen yıl gittiği şehir devleti Singapur’da en çok Botanik Bahçesi ve gece safarisinden etkilendiğini söylüyor.

İstanbul’da yaşayan Nur Anaç (35), 7 yaşında ikiz kız annesi. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra bu branşın kendisine pek uygun olmadığını anlamış. Aile işi sigortacılığa devam ediyor. Evim dergisinde dekorasyon üzerine köşe yazıyor. Blog’unda (www.nurungemisi.com) dekorasyon, gezi, kitap ve yemek gibi konulara yer veriyor. En büyük tutkusu seyahat: “Yolculukta çok disiplinli, planlı birine dönüşürüm, hatta öncesinde rotayı tüm detaylarıyla planlamazsam uykum kaçar. Zaman ve bütçe buldukça yola çıkarım. Eşim çok iyi bir yolculuk arkadaşı, şikâyet etmez, sıkışık programlarıma uyar, benim gibi şehri yürüyerek anlamayı sever.”
Bugüne kadar Avrupa’nın yanı sıra ABD’den Maldivler’e, Kudüs’ten Hong Kong’a 20’ye yakın ülke gördü. Öncelikle gitmek istediği ülkeler Hindistan, Küba ve Güney Afrika. Uzakdoğu yolculukları öncesinde Singapur’da alıştırma yapmayı denemiş. “Bir adaya kurulan bu şehir devleti son derece kurallı, güvenli ve temiz. Ne tam Doğulu ne de Batılı. Uzakdoğu’yu tanımak için köprü niteliğinde” diyor.

GECE TRAMVAYLI ASLAN SAFARİSİ

/images/100/0x0/55eaf5bef018fbb8f8a1d04d

Dünyada tropikal yağmur ormanına sahip iki şehirden biri Singapur. Anaç da şehirde en çok Botanik Bahçesi’nden etkilendiğini söylüyor: “Şehrin yeşilliğini, orkidelerin önemini daha havaalanında görüyorsunuz. Botanik Bahçesi ise orkidelerin şaşırtıcı güzelliklerini en etkileyici şekilde görebileceğiniz yer. Turistler için bir çekim merkezi. Otobüsün yanı sara taksiyle de gidilebilir, fiyatlar makul. 150 senelik bahçeler 74 hektarlık alana yayılmış. Yürüyerek gezebiliyorsunuz. Ulusal Orkide Bahçeleri’nde bu çiçeğin 2 binden fazla çeşidini görmek mümkün.”
Anaç’ın Singapur’da etkilendiği bir başka etkinlik gece safarisi. “Unutulmaz bir deneyimdi” diyerek anlatıyor: “Saat 19.00’da başlayıp gece yarısına kadar süren bu safaride aslan, zürafa, fil, leopar, tilki, geyik, gergedan gibi hayvanları doğal yaşam alanlarında görüyorsunuz. Tramvay benzeri araçlarla rehber eşliğinde ormanın içerisinde geziyorsunuz. İsterseniz yürüyüş yollarından giderek çevreyi daha detaylı şekilde görebiliyorsunuz. Gece safarisi sonrasında eğlenceli şovlar var.”
Anaç, Singapur’da booking.com sitesinden rezervasyon yaptırdığı, merkezi, nehrin yakınında olan Gallery Otel’de kaldı. “Otel çok güzeldi, nehir kenarına dizilen restoranlara da yürüme mesafesindeydi” diyor. Seyahati sırasında Singapurlu kadınların güzelliğinden, zarafetinden ve giyimlerinden çok etkilendi: “Sabahları özenle yaptığım kısa saçlarım daha öğlen olmadan yoğun nemden dolayı kabarıp, dalgalanıyordu. Onların aynı hava koşullarında bu kadar bakımlı görünmeleri bana çok ilginç ve takdire şayan gelmişti.”

HİNT, ÇİN MAHALLELERİ GÖRÜLMEYE DEĞER
Singapur’a gideceklere önerileri şöyle: “Sentoza Adası’na teleferikle keyifli bir yolculukla ulaşılıyor. Fakat denizi yoğun yağıştan kahverengi. Bu sularda yüzmek bizim için hayal kırıklığıydı. Ama adadaki Marine Life Park’ın dev akvaryumları görülmeli. Gece lazer şov yapılıyor. Bana sıkıcı gelse de çok beğenenler de oluyor. Hint ve Çin mahalleleri de görülmeli. Alışveriş caddesi Orchard Road’da Kore tarzı kıyafetlerler için Far East Plaza’ya uğranabilir. Singapur, ekvatora sadece 137 kilometre uzaklıkta. Tropikal kuşakta ve sürekli yağış alıyor. Ekimden şubata yağış mevsimi, diğer dönemlerde de yağmur birden başlayıp, birden kesiliyor. Hava yıl boyunca 25-30 derece arasında olduğu için çok rahatsız etmiyor. Ancak nem hep yüzde 80’lerde. Yazın çekilmez olduğu söyleniyor. Bir taksici sadece üç mevsim yaşadıklarını söylemişti: Sıcak, daha sıcak ve en sıcak! Buna karşın mutlaka bir sweatshirt ve yağmurluk götürmeli. Klimatize
edilen kapalı alanlar bazen aşırı soğuk olabiliyor. Bu arada kişi başı gelir sıralamasında dünya üçüncüsü olan ve nüfusunun yüzde 75’i Çinlilerden oluşan Singapur’a gitmek için vize gerekmiyor.”

/images/100/0x0/55eaf5bef018fbb8f8a1d04f

En sevdiği beş şehir: Roma, Viyana, New York, Brugge, Siena.
Seyahhate ne okur?: Rehber kitap, roman, dergi.
Hangi ulaşım aracıyla gider?: Ayrım yapmıyor.
Seyahatte ne yer ne içer?: Yerel tatlar ve su.
Seyahatte nerede kalır?: Merkezi zincir oteller.
Kiminle seyahat eder?: Eşiyle, bazen kızlarıyla.
Çantasının vazgeçilmezleri?: Rehber kitap, harita, seyahat programı, fotoğraf makinesi, telsiz, yağmurluk, bandana.
Seyahatte ne alır?: Dekoratif objeler, peynir.

False