GeriSeyahat Eksi 50 derecede saray
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Eksi 50 derecede saray

Eksi 50 derecede saray

Ake ve Arne iki heykeltıraş, iki çılgın. Ortak tutkuları buz. Norveç’teki ünlü Ice Otel yani Buz Otel’e ortaklar. 17 yıldır oteli her sene Aralık’ta yapıp, nisan ayında büyük bir şehvetle erimesini izliyorlar. “

"Tuttuğumuz balıkları suya geri atıyoruz. Hiç katil olmuyoruz" diye yorumluyorlar bu durumu. 23 Nisan’da İstanbul Forum Alışveriş Merkezi’nde açılacak Türkiye’nin ilk buz müzesi Magic Ice’ı yapmak için İstanbul’a geldiler. Beraberlerinde İstanbul’a Torne Nehri’nden 170 ton buz getirdiler. 20 milyon dolarlık bir yatırıma hayat veren Ake Larsson ve Arne Bergh ile buz aşklarını konuştuk. 

YAPIYORUZ, ERİYOR, TEKRAR YAPIYORUZ, TEKRAR  ERİYOR

AKE: Kullandığımız buzun kaynağı Torne Nehri.  Biz nehirden buzu ödünç alıyoruz. Yarattığımız otel odalarını, heykelleri, tabakları, yatakları, koltukları bahar geldiğinde Torne’ye geri veriyoruz. Sürekli balık tutma keyfini yaşıyoruz ama her seferinde sepetteki balığı suya geri atıyoruz. Eridiği için üzüldüğümüz bir heykel olmadı hiç.
ARNE: Ice Otel’in tamamı bir sanat sergisi. Yapımı her yıl altı hafta sürüyor. Aralık ortası gibi açılıyor. 20 Nisan’da tamamen eriyor. Bütün çalışanlar toplanıp güzel bir seremoni yapıyoruz oteli nehre geri verirken. Daha otel erirken bir sonraki seneyi düşünmeye başlıyoruz. Ben mesela bu yıl muhteşem bir kilise yaptım. Kızım bu kış o kilisede evlendi. Otelin içine yaklaşık 70 oda yapıyoruz. 20-25 tanesi süit oda olarak geçiyor. Bir tek tuvaletleri buzdan yapamadık. Denedik, denedik olmadı. Ice Otel’de misafirlerin üşümemesi için gelir gelmez herkese özel bir kıyafet dağıtılıyor. Bu kıyafet sayesinde herkesin statüsü eşitleniyor. Bir bankacı ile İsveç Kralı ve Kraliçesi aynı görünüyor. Biz buna “Buz kardeşliği” diyoruz.   

ARNE:

/images/100/0x0/55ea73f6f018fbb8f880ece9
Ake ve ben çok eski arkadaşız. Nereden baksanız 30 yıldır birlikteyiz. Buzla aynı anda tanıştık ve aynı anda âşık olduk. 17 yıl önceydi. O zamana kadar ikimiz de bir tek ahşap ve benzeri malzemeler üzerine çalışmıştık. Ake ülkenin kuzey kısmına, bir seyahat yapmayı önerdi. Ice Otel o zamanlar 300 metrekarelik küçük bir igloydu. Otelin civarında dolaştık. Yanımızdan hiç ayırmadığımız bıçaklarımızı çıkarıp buza şekil vermeye başladık. Bıçağın buza değdiğini an çıkarttığı sesi duyunca ikimizde de film koptu. Her şeyden önce o sese âşık olduk.

AKE:

Kesilen buz parçalarının toprağa düşerken çıkardığı sesten inanılmaz etkilendim. O güne kadar ahşaptan sayısız heykel yapmıştım. Buzla tanışınca yaptığım heykellerin aynılarını buzdan da yapabileceğimi anladım. Hızımızı alamayıp o kadar çok heykel yaptık ki Ice Otel’in fikir babası ve yaratıcısı Yngve Bergqvist bize birlikte çalışmayı önerdi. Kabul ettik. 96’da ikimizde otele ortak olunca yaz-kış Jukkasjarvi’de yaşamaya başladık. 300 metrekarelik Ice Otel şimdi 6000 metrekare oldu. 

Eksi 50 derecede saray

REKORUMUZ EKSİ 50 DERECE

AKE: Sürekli soğuk hava solumak çok faydalı. Organlarımız ısınmıyor, aynen buzdolabında gibi hep sağlıklı ve taze kalıyoruz. Üşümüyoruz çünkü doğru kıyafetler kullanıyoruz. İçimizde her zaman yün ve termal giysiler olur. Çok soğuk havalarda vücudumuza ısıtıcı patch’ler yapıştırıyoruz. Kat kat giyiniyoruz. Ayakkabılar çok önemli. Hem ayağımızı sıcak tutmalı, hem de buzdan kaymamalıyız.
ARNE: Ne kadar dikkat etsek de bazen kayabiliyoruz. İki gün önce kaydım, bir arkadaşımla kafa kafaya çarpıştık. Gördüğünüz gibi sol gözüm mosmor. Şimdiye kadar en çok eksi 50 de çalıştık. Bir saat dayanabildik. Buzu sağlam tutabilmemiz için en fazla eksi beşe kadar ısıtıyoruz. Eksi beş derecede 12 saat çalışabiliyoruz. Magic Ice’da da sıcaklık eksi beş olacak. Ama kimse üşümeyecek. Muazzam bir nem sistemi kurduk.

MAGIC ICE, ICE OTEL’DEN SONRAKİ EN BÜYÜK PROJEMİZ

ARNE: Bugüne kadar Ice Otel dışında Tokyo, Londra, Kopenhag gibi şehirlerde Ice Bar’lar yaptık. Absolut, Chanel gibi markalar için buzdan dekorlar kurduk. Magic Ice gibi bir müzeyi ilk defa yapıyoruz. Ice Otel’den sonraki en büyük projemiz. Magic Ice üç bölümden oluşacak. Video ve belgesel izlenen bölüm, müze bölümü ve tamamen buzdan bir vitamin bar. Müze girişinde herkes Eskimo kıyafetleri giyecek. Girişteki kafede somon gibi Norveç’e özgü gıdalar satılacak. 1.400 metrekarelik bir alan... Bu proje için yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı. Magic Ice bir yıl açık kalacak, iki kez tema yenilenecek. İlk tema  Vikingler. 
AKE: Norveç ve Türkiye arasında en önemli bağ Vikingler. Tüm Norveçli çocuklar daha okula giderken Vikinglerin dokuzuncu yüzyılda İstanbul’a geldiklerini öğrenirler. Bu sebeple müzeye buzdan 8 metrelik bir Viking gemisi yaptık.

 

 

 

 

 

 

 

False