GeriSeyahat Dünyanın en tuhaf yerlerine giden adam
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en tuhaf yerlerine giden adam

Dünyanın en tuhaf yerlerine giden adam

Ben bir adam tanıdım. Bir rehber. Onu dinlerken, baktım ağzım açık duruyor.

Dünyanın en tuhaf yerlerine gitmiş biri. E ben de seyahat yazısına iyice sıkışmış durumdayım. Haliyle, balık gibi atladım Saffet Emre Tonguç'un üzerine. Aldım ifadesini, koydum önünüze...

Çok sıkı bir eğitiminiz var, neden rehber oldunuz?

- 15 günlük tatiller zaten kısa olan bu hayatta yeterli değil de ondan! Üniversitenin ilk yıllarında, cep harçlığı için rehberlik yapıyordum, sonra dedim ki: ‘‘Deli misin? Bu senin asıl mesleği olsun!’’ Ve eğitimimi ona göre belirledim. İnsanlar seyahat etmek için para harcıyor, bense para kazanarak seyahat edebiliyorum...

Siz nereye tatile gidiyorsunuz?

- Eve! İnsanın işi seyahat olunca, ev de tatil mekanı oluyor! Bir rehber kafasını evinde dinler. Benim için de aynı şey geçerli, evim benim kalem gibi. Yoğun turlardan dönünce, kendimi evde korumaya alıyorum.

Peki keyif için seyahate gittiğinizde...

- Gidilmeyen yerleri tercih ediyorum...

İyi de nereler orası? Nereye gittiniz mesela son seyahatinizde?

- Arjantin'in en güneyindeki Ushuaia'ya, sonra Patagonya'ya, Falkland Adaları'na, Uruguay'a, Şili'deki buzullar ve göller bölgesine...

Vayyy. Bir önceki tatilinizde?

- Kenya, Tanzanya, Madagaskar ve Komor Adaları'na...

Sevgiliyle tatile gitmek için en ideal yerler neresidir?

- Herkese göre değişir. Benim favorim Bali ve Key West.

Herkesin ölmeden önce mutlaka görmesi gereken ülkeler?

- Bu da herkese göre değişir. Ama benim için: İtalya, Avustralya, Fas ve Peru. Bu ülkelere tekrar tekrar gidebilirim ve hep yeni bir şeyler keşfedebilirim.

Peki şehirler?

- Roma, Sidney, Buenos Aires, Rio, Amsterdam, Barcelona, Prag, New Orleans, Quebec, Bergen. Ama en çok dönmeyi arzuladığım şehir İstanbul. Doğu'nun ve Batı'nın tarih ve kültür anlamında en karmaşık sembolü, bu yaşadığımız şehir. Klasik Batı şehirlerinin olağanlığından uzak, 2600 yıllık bir tarihi her köşesine sindirmiş, sürprizli ve haylaz bir şehir İstanbul.

O zaman Türkiye'deki en gözde yerlerinizi de sorayım...

- Cunda Adası, Çetmihan Köyü, Termessos, Mardin, Karadeniz Yaylaları, Harran, Bergama, Kayaköy ve Simena.


10 pasaport eskittim


Toplam kaç ülke gördünüz?

- 65.

Rehberler de, aralarında ‘‘Kaç ülke gördün yarışı’’ yaparlar mı?

- Yurtdışı rehberleri yapar. Bir arkadaşım var mesela, 102 ülke gördü. Ben ona yetişmeye çalışıyorum. İdeali 100 olmalı. Bu sene 40 kere Amerika'ya gittim, ama mesele farklı ülkelere gidebilmek.

Bir rehberin pasaportunun normal vatandaşınkinden farkı ne?

- Çok kısa zamanda doluyor. Bir pasaport neredeyse bir yılda bitiyor. Ben bugüne kadar 10 pasaport eskittim.

Gelelim dünyanın şu anki aşk merkezlerine...

- Tabii ki Maldiv, Seyşel, Marituis gibi tropik adalalar. Karayipler'i sayamayacağım, çünkü daha çok kitle turizmine yönelik.

Tropik ada rüzgarı bu aralar en çok nereden esiyor? En gözde olanı hangisi?

- Bora Bora! Çok popüler. Ama Türkiye'den gitmek zor. Yeni Zelanda kadar uzakta. 24 saat uçmanız gerekiyor. Değer o ayrı, ama ulaşması epey meşakkatli.

Peki başke nelere gitmek popüler?

- ‘‘Öncü gezgin’’ denilen bir konsept var. 80'li yılların başında bu ‘‘öncü gezginler’’in favori yeri Çin'di. 90'larda Rusya oldu. Şu anda da Patangonya bölgesi. Orası ‘‘Dünyanın sonu’’ Zaten öyle yazıyor: ‘‘Dünyanın sonuna hoş geldiniz!’’ Ve Galapagos adası...

Pardon! Orası neresi?

- Güney Amerika'nın Pasifik kıyısında bir ada. İnanılmaz bir bitki örtüsü ve çok ilginç hayvanlar var. Antartika da çok popüler. Ama hálá çok pahalı. Bu arada benim Amerika'da çalıştığım acenteye, yani Geographic Expeditions'a, ki dünyanın en iyi macere turlarını yapan acentedir, başvuran müşteriler, yeniden yapılanma sürecinde Irak turu istiyorlar. Böyle tuhaf talepler de oluyor!

Diyelim ki, dünya atlasından Zanzibar gibi bir yer seçiyorsunuz. Oraya en ucuz şekilde nasıl gidebilirsinuz?

- Ben tatillerde cruise'ları tercih etmeye başladım. Yolcu gemilerini yani. Geçen sene sevgilimle bir hafta Karayipler'e gittim, kişi başı 599 dolar. Sonra, ailemle 15 günlüğüne Şili'den bir cruise'e bindik. Buzulları, gölleri, yanardağları ve fiyordları gezdik, sonra da Arjantin'de dünyanın en güney noktasına geldik, kişi başı 1250 dolar. İnanılmaz uygun fiyatlar yani. Bu gemilerde Çırağan Oteli kalitesinde hizmet görüyorsunuz, 6 restoran var, dilediğinizde yemek yiyorsunuz. Herkese tavsiye ederim. Zanzibar'ı da öyle gördüm. Doğu Afrika'dan bir cruise turunu katıldım...

KİMDİR SAFFET EMRE TONGUÇ?

Boğaziçi Üniversitesi'nde 3 bölüm bitirmiş bir deli. Hem de 5 senede. Psikolojiyle başlamış, Orta Kademe Yöneticilik'le devam etmiş, Turizm ve Otel Yöneticiliği'nden mezun olmuş. Hem de birincilikle. Demişler ki, ‘‘Sen çok başarılısın. Başka bir bölüme devam etme hakkın var.’’ O da bu sefer gitmiş, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okumuş. Yetmemiş, Tarih master'ı yapmış. Yetmemiş Viyana'da (Wirschafts) iki sene de İşletme doktorası yapmış. Bu adam şimdi profesyonel rehber. İnsan bir yerlere onunla gitmez de, kiminle gider?

NOT EDİN

Bu adreslere girdiğinizde, kendinize cruise reservasyonu yapabilir, bütün programları görebilir, ucuza şahane yerlere gidebilirsiniz. Bu kıyağımı da unutmayın!

www.celebrity.com www.royalcarribbean.com www.princess.com www.cunard.com www.vacationstogo.com www.bestpricecruises.com www.cruisedirct.com www.cruise.com www.ncl.com
False