GeriSeyahat Doğu Akdeniz’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doğu Akdeniz’de bu yaz

Doğu Akdeniz’de bu yaz

Her ne kadar son 130 yılın en sıcak yazı olacağı söylense de nemle birlikte kavurucu sıcaklığa alışık olan Doğu Akdenizliler, yeşille mavinin birleştiği sahillerde tatilcileri ağırlamaya hazır. Anamur’dan Hatay’a uzanan 550 kilometrelik sahil şeridinde bu yıl otel ve restoran fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadı. Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasıyla bölgeye Arap turistlerin gelmesi bölgede önemli bir sinerji yarattı.

DENİZ / PLAJLAR
Mersin’deki Mavi Bayraklar 6’ya indi


Doğu Akdeniz sahillerinde geçen yıl Mavi Bayrak sevinci yaşanmıştı. Mersin’deki Mavi Bayraklı plajların sayısı ikiden yediye çıkmıştı. Bu yıl şehir bir bayrağını kaybetti. Adana ve Hatay yine bayrak alamadı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı bünyesindeki ulusal jürinin 2010 değerlendirmesine göre, Mavi Bayrak taşımaya hak kazanan plajlar: Bozyazı’daki Anemurion Otel, Erdemli-Kumlukuyu’daki Olbios Otel, Silifke’nin Atakent’indeki Mediterranean ve Altın Orfoz otelleri, Taşucu’ndaki Intermot Boğsak Motel, Yeşilovacık’taki Pine Park Tatil Köyü.
Mersin’in Anamur ilçesi bu yıl da dingin, huzur verici özelliğiyle öne çıkıyor. Akdeniz foklarının kolonisi gittikçe küçülse de Boğsak ve İncekum sahillerine gelen caretta caretta’ların sayısında değişiklik yok. Hafta sonlarında yaklaşık 100 bin kişiyi ağırlayan Kızkalesi Beldesi’nde halkın kullanımına sunulan sahil tuvalet ve duşları onarımdan geçirildi. Bölgede büyük market zincirlerinin şube açması, tatilcilerin işini kolaylaştırdı. Erdemli’ye bağlı Limonlu Beldesi’nde tatil sitelerinin sahili işgal eden bahçeleri yıkıldı, kumsal alanı genişletildi. Erdemli sahilinde belediye halka açık plaj yapıyor. Ayrıca ilçenin plaj olarak kullanılan sahillerinde kışın fırtınayla bozulan kıyı şeridi yeniden düzenlendi. Taşla dolan bölgelere kum takviyesi yapıldı. Ayaş Beldesi’nin sahiline bu yıl ilk kez belediye şezlonglar koydu. Şezlonglar günlük olarak kiralanacak. Adana, Gaziantep ve Şanlıurfalıların Silifke sahillerindeki yazlık siteleri artıyor. İlçenin Taşucu Beldesi’nden KKTC’ye düzenlenen feribot seferleri bu yıl da sürüyor. Adanalılar bu yıl denize daha rahat ulaşacak. Sahil ilçeleri Karataş ve Yumurtalık’a duble yol yapıldı. Hatay’da deniz denilince akla yine eşsiz manzarasıyla İskenderun’un Arsuz Beldesi geliyor. Türkiye’nin en uzun sahillerinden birine sahip Samandağ Çevlik sahili diğer seçenek. Mersin’den Hatay’a uzanan sahil boyunca dalmayı sevenler için pek çok dalış noktası, heyecanı sevenler için su sporu tesisi bulunuyor. Raftingcilerin adresi bu yıl da Göksu.

KONAKLAMA
Adana sahilinde çadırın aylığı 500 TL


Bölgedeki 353 konaklama tesisinden 42’si turizm işletme, 277’si belediye, 34’ü turizm yatırım belgeli. Mersin-Tarsus Kültür ve Turizm Koruma, Gelişim Bölgesi projesi kapsamında toplam 3 bin 300 odalı altı tesis daha inşa edilmesi planlanıyor. Doğu Akdeniz’de bu yıl çift kişi konaklama fiyatları 60 - 400 TL arasında. İki kişi tatile çıktığınızda ödeyeceğiniz fiyatlar konusunda birkaç örnek: Mersin’in Yeşilovacık Beldesi’ndeki Pinepark Holiday Clup Tatil Köyü’nde 10 Temmuz’a kadar her şey dahil 320 TL. Kızkalesi’ndeki ünlü Kilikya Otel’de yarım pansiyon 190 TL. Barbarossa Otel’de 100 Euro. Rain Otel’de oda kahvaltı 90 TL. Narlıkuyu’daki Hotel Calamia’da yarım pansiyon 210 TL. Ayaş Beldesi’ndeki Lamos Hotel’de 280 TL. Kumkuyu Beldesi sahilindeki Olbios Otel’de yarım pansiyon 220 TL. Mersin Hilton-Sa Otel’de standart oda fiyatları kahvaltı dahil 135 Euro’dan başlıyor. Karataş Turizm Cenneti, Adana Karataş’ın özelleştirilen DSİ tesislerinde 40 odası, yarı olimpik havuzuyla hizmet veriyor. Odaları yarım pansiyon 80 TL. Çim sahadasındaki elektrik ve su bağlantılı, deniz manzaralı çadırların aylığı 500 TL. Adana’nın sıcağından kaçanlar için çam ormanlarının arasındaki Akçatekir Yaylası’nda 20 milyon dolarlık yatırımla kurulan 5 yıldızlı Pendosis Tatil Köyü, 86 süit oda ve iki kral dairesiyle hizmet veriyor. Standart odaları yarım pansiyon 240 TL. Hatay’ın 5 yıldızlı termal oteli Ottoman Palace’da yedi gecelik kampanyadan yararlananlar için 170 TL. Arsuz Büyük Otel’de yarım pansiyon 170 TL.

LEZZETLER
Hatay’da meze, Narlıkuyu’da balık


Adana’da kebabın, Mersin’de balığın, Hatay’da Türk, Fransız ve Arap yemek kültürünü buluşturan zengin mutfağın en güzel örneklerini tadabilirsiniz. Yazarımız Mehmet Yaşin, Lezzet Durakları adlı rehberinde kebap severler için Adana’da Kebapçı Mesut’u öneriyor. 89 yıllık restoran Kocaveriz Mahallesi, Karacaoğlan Caddesi No: 23’te. Hatay’daki favori adresi ise Sultan Sofrası. “Sadece bu lezzetleri tatmak için Hatay’a gelinebilir” diyor kitabında. Oruktan, içliköfteye çok sayıda lezzeti tadabileceğiniz restoran Uzunçarşı’nın yanında, İstiklal Caddesi 20 numarada. Mersin’den ise 300’e yakın tantunici arasından, Özkan Tantuni Salonu’nu almış rehberine. Camişerif Mahallesi Cemalpaşa Caddesi No 181’deki restoran saat 20.30’a kadar açık. Balık tercih edenler için Narlıkuyu sahilindeki sekiz işletme arasından Kerim Balık Restoran’ı öneriyor. Şişte lagos, ızgara karides ve deniz koruğu turşusunu özellikle tavsiye ediyor.

EĞLENCE
Club Truva yine iddialı

Mersin’in Erdemli İlçesi’ne bağlı Tömük Beldesi’ndeki açık hava eğlence merkezi Clup Truva yine bölgenin en iddialı eğlence mekanı. Hafta sonlarında Türkiye’nin ünlü şarkıcılarını ağırlayan kulüp, köpük partileri, ışık gösterileriyle dikkat çekiyor. Mezitli’deki Life Legend’ın açıkhava sahnesinde geçen yıl Tan, Demet Akalın, Murat Boz konser vermişti. Kulüp bu yıl sezonu Latin & Son’s grubuyla açtı. Kulübün dans pisti Dj Faruk Aslancan’a emanet. Mersin merkezindeki Hot Spot, geçmişte Niki Belluci, DJ Malika ve Nikita gibi ünlüleri ağırlamıştı. Bu yaz sürpriz isimlerle geceleri renklendirecek. Kızkalesi sahilindeki gece kulüpleri turistlere yönelik çalışıyor. Adana’nın sıcak gecelerinde serin eğlencenin adresi Seyhan Baraj Gölü manzaralı Park Zirve’deki The North Shield Bar. Geceleri ünlü şarkıcılar, DJ’ler dans pistini hareketlendiriyor. Karataş’taki Arkadaş Cafe kentteki bir başka dans adresi. İskenderun ve Arsuz bölgelerinde Şalen ve Metin Cocteyl barlar, tatilcilerin gecelerini renklendiriyor.

False