GeriSeyahat Çölde vaha
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çölde vaha

Çölde vaha

İkitelli'de görenlerin adını ‘‘çölde vaha’’ koyduğu bir lokanta var. Tır garajının içinde kurulmuş bu lokantanın asıl adı Balkafe. İşletmeciliğini Boğaziçi ve Viyana üniversitelerinden mezun olmuş Füsun Aygüler yapıyor.

İkitelli'de otobana paralel yan yolun adı Dereboyu Caddesi'dir. Otobanda trafik sıkıştığında dahi sürücüler bu yola pek girmek istemez. Çünkü yolun bir tarafında holdinglerin merkez fabrikaları öteki tarafında gecekondu mahallesi olan zemini toprak, iniş çıkış ve çukurlarla dolu berbat bir yoldur burası.

Toza belenmeden bir ucundan öteki ucuna geçemediğiniz bu yolun üzerinde Balnak Nakliyat Holding'in bir deposu var. Dev tırlar tozu dumana katarak bu depodan mal alıp mal getiriyorlar. Deponun önündeki büyük alan geceleri tır garajı olarak kullanılıyor.

İşte burada insanın hiç aklına gelmeyecek bir mekán var. Görenlerin adını ‘‘çölde vaha’’ koyduğu bu yerin asıl adı ‘‘Balkafe.’’ Neredeyse her köşesinde oyuncak ayıcıkların olduğu şirin mi şirin dekoru olan bir kafe-lokanta burası. Ayıcık tuzluklar, yumuşak bir müzik, gülümseyen garsonlar...

Üç yıl önce Balnak'ta çalışanlar ‘‘bir tost yesinler, bir çay, bir kahve içsinler’’ diye sessiz sedasız açılan Balkafe'ye şimdi civar şirketlerden duyan işiten herkes geliyor. Kafeyi mayıs ayında büyütmelerine rağmen bazen gelenler öyle çok oluyor ki yan taraftaki toplantı odasına servis açmak durumunda kalıyor kafenin sekiz bal gibi tatlı dilli garsonu.

Kafenin işletmecisi sinema sanatçısı Meg Ryan'a tıpatıp benzeyen bir hanım. Balnak'ın sahibinin eşi. Boğaziçi Üniversitesi'nde yöneticilik, Viyana Üniversitesi'nde ihracat eğitimi görmüş. Sonra yılbaşı gecesi içinden sadece bir müşterinin geçtiği bir pasajda ev aksesuarları dükkánı işletmeciliği yapmış, ardından bir yuvanın yöneticiliğine soyunmuş derken bir tır garajının içinde lokanta açmaya karar vermiş. Soyadı gibi hep gülümseyen ve sempatik bir hanım: Füsun Aygüler.

Kafenin dekorasyonundan mönüsüne kadar herşey ona ait. ‘‘Mutlu Balnak iken şimdi Mutlu İkitelli olduk’’ diyen Füsun Aygüler'in herşeyi en ince ayrıntısına dek düşündüğü hemen belli oluyor. Garsonların giysilerinin arkasında işlenmiş minicik ayıcıklar var. Altında da isimleri yazıyor. Böylece garsonun arkasından birşey istemek için ‘‘hişt, pişt’’ diye seslenmek gerekmiyor. Tuvalette rezervuarın üzerine minik bir ayıcık konmuş. Ayıcık elinde ‘‘lütfen tuvalete kağıt atmayınız’’ yazan bir not tutuyor.

Patlıcanlı pizza

Füsun Hanım'ın hazırladığı özgün mönüden bir örnek: ‘‘Sıcak yemeğin adı: Cazip Piliç. Tarifi: Birgün bir çıtır piliç İkitelli'de gezerken, soyalı ve körili sosu görünce güzellik havuzu zannedip içine atlamış. Solarium zannettiği grilde pişivermiş.’’

Mönünün enteresanlığı bununla da bitmiyor. İstanbul'da patlıcanlı pizza yiyebileceğiniz tek kafe burası. Bu kafede şefin salatası yok. Salata yiyecekseniz Kamyoncu Salatası, Bulutların Üzerinde Salata ve Denizci Salatası'ndan birini tercih etmelisiniz. İnegöl Köfte de yok. Anne Köftesi var. Hergün yeni bir sürprize hazır olanlara da ‘‘Günün Yemeği’’ sunuluyor. Tıpkı domates, patates püresi kulesi, ıspanak, sarmısak ve mantar sosu ile servis edilen tavuk pirzolası tabağı gibi...

Mönüden seçmeler

Patlıcanlı Pizza - 1.250.000

Kamyoncu Salatası - 950.000

Bulutların Üzerinde - 1.350.000

Anne Köftesi - 2.200.000

Sabah 8.45'te sıcacık poğaca- 70.000

Saat 9.00-18.00 arası açık.

Cumartesi-Pazar kapalı.

BalKafe Dereboyu Caddesi No.54 İkitelli

Telefon: 0212- 696 14 15

False