GeriSeyahat Bursa ünlü otelleriyle, Ankara dev tatil köyleriyle termal turizmde çağ atlıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bursa ünlü otelleriyle, Ankara dev tatil köyleriyle termal turizmde çağ atlıyor

Bursa ünlü otelleriyle, Ankara dev tatil köyleriyle termal turizmde çağ atlıyor

Kışın zorlu günlerine vücudunuzu hazırlamanın, direnç kazanmanın tam zamanı. Türkiye’nin termal tesisleri sezona indirim kampanyalarıyla giriyor.

Bursa yeni açılan uluslararası marka otelleriyle termal turizmde çıtayı yükseltti. Afyon yıllardır sabırsızlıkla beklediği havaalanının açılmasıyla önemli bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Kızılcahamam ise hizmete girecek dev termal tatil köyleriyle yeni bir trendi başlatıyor. Termal turizmde öne çıkan beş büyük kentteki son gelişmeleri araştırdık.

BURSA

Kaplıca şehri eski kimliğine kavuşacak

Bursa’daki kaplıcaların çoğu merkezdeki Osmangazi’de. İlçede, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı 17 termal otel, kaplıca ve SPA hizmet veriyor. Vakıfbahçe, Zeyni Nine, Horhor, Kaynarca, Kükürtlü, Izgara isimli 6 kaynaktan 25 otel yararlanıyor. Termal kaynakları geliştirmek amacıyla kurulan kamuya ait Jeotermal AŞ, 2009’da Kültürpark- Sıcaksu bölgesinde yeni bir kuyu daha açtı. Şu anda 7 tesisin yararlandığı kaynak, uluslararası otel zincirlerini de şehre çekti. 9 tesis için çalışmalar sürüyor. İÜ Tıp Fakültesi laboratuvarındaki incelemeye göre, biokarbonat ve kükürt içeriyor. Eklem, romatizmal, kronik bel ağrıları, cilt hastalığı tedavisinde kullanılıyor. İçilebiliyor.

ULUDAĞ’A DÜŞEN KAR 50 YIL SONRA TERMALDE

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Jeotermal AŞ. Başkan Vekili Bilal Çelik, yedinci kuyunun denemede olduğunu söylerken, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Esgin’in verdiği bilgiye göre kentin termal kaynak toplamı 12’ye ulaşmış durumda.
Çekirge Termal Sularını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı ve Çekirge Mahalle Muhtarı Mehmet Taşkeser, her kaynağın ayrı mineral ve sıcaklığa sahip olmasına dikkat çekiyor: “60 kilometrelik alanda üç değişik özellikte su çıkıyor. Bu nadide bir hazine. Çekirge Bölgesi’nde kullanılan Vakıfbahçe ve Horhor membaa 40- 45 derece. Zeyni Nine’nin 38 - 40 derece. Çekirge dışındaki Kara Mustafa 60 derece. Kükürt oranı fazla olduğu için çok değerli. Bu suyun korunup, muhafaza edilmesi gelecek nesillere de aktarılması için dikkatli olmalıyız.” Uludağ’a 50 yıl önce düşen kar tanesinin 2500 metreden minerallerle birlikte doğal kaynağa aktığını dile getiren Taşkeser, doğal çıkış yollarının sondajlarla bozulmamasını istiyor.
Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca ruhsatlı otel ve tesisler: Formback, Yenikaplıca Termal Otel, Çekirge Sultan Termal, Gönlüferah Termal Otel,
Boyugüzel Termal Otel, Huzur Termal Otel, Demirci Termal Otel, Hotel Çelikpalas & Termal SPA, Adapalas Otel, Özyeşilyayla Termal Otel, Hüsnügüzel Termal Banyoları, Servinaz
Termal Banyoları, Marigold Termal SPA Hotel, Küçükyıldız Termal Otel, Kervansaray Termal Otel, Mutlu Termal Otel, Green Termal Otel ve Oylat Kaplıcaları (İnegöl), Aslanlı Jeotermal (Orhaneli)

Bursa ünlü otelleriyle, Ankara dev tatil köyleriyle termal turizmde çağ atlıyor

ÇELİK PALAS: Atatürk’ün talimatıyla 1935’te kurulan, daha sonra restorasyonla yenilenen otel kentin en büyük termal havuzuna sahip. İki hamamı, VIP bölüm, aromaterapi hizmetleri ve 12 çeşit masaj tekniğinin uygulandığı masaj odaları, cilt bakım ve güzellik odası bulunuyor. 47 derece sıcaklığındaki kaynak suyun kullanıldığı termal ünitelerin kullanımı konaklayanlara ücretsiz. Standart odada, kahvaltı dahil 320 TL.
GÖNLÜ FERAH: Zoe Thermal & SPA’da rahatlatıcı masaj seçenekleri, yenileyici vücut bakımları, iyileştirici termal banyolar, besleyici cilt bakımları uygulanıyor. İki kişi saati 80 TL, konaklayanlar için 40 TL. Masajlar ise 50 dakikası 60 - 120 TL arasında. Standart odada çift kişi konaklama, kahvaltı dahil 270 TL. Bu ücrete 30 dakika ücretsiz SPA kullanımı dahil (www.gonluferah.com).
SHERATON: Shine SPA, klasik hamam ve termal kültürü ile Asya’nın mistik masaj tekniklerini harmanlıyor. 1750 metrekarelik SPA’da terapistler masaj uyguluyor. Termal hamamın 40 dakikası 80 TL, 50 dakikası 110 TL. Ayrıca VIP paketlerle özel hamam hizmet almakta mümkün. Çift kişi kahvaltı dahil konaklama 385 TL. (www.sheratonbursahotel.com/tr).
CROWNE PLAZA: Termal SPA’sı 3500 metrekare. Termal havuz, hamam, özel hamamlı VIP bölümleri, masaj ve terapi, buhar odaları, şok duşları, saunaları bulunuyor. Günlük tüm tesis kullanımı 80 TL, aile banyoları 120 TL. Konaklamalarda termal kullanımı ücretsiz. İki kişi kahvaltı dahil 355 TL (www.cpbursa.com).
ALMİRA OTEL: Yeni çıkan kaynağın ilk verildiği ve Bursa’nın ilk termal ve ısıtma projesinin uygulandığı Almira Otel’de, kapalı, açık yüzme havuzu, Türk hamamları, Fin hamamı, masaj, spa care, solarium, unisex sauna, kadınlara özel sauna, şok havuzu, fitness centre bulunuyor. Tesiste sauna, Türk hamamı, Fin hamamı, fitness centre, kapalı yüzme havuzu 60 TL, masajlar ise bölgesel veya tüm vücut masajı olarak 60 TL – 130 TL arasında değişiyor.
MARIGOLD OTEL: Pithia SPA’da Türk hamamı, sauna, buhar odası, şok duşları, kar çeşmesi ve macera duşu bulunuyor. Konaklayanlara ücretsiz. Günübirlikçilere sınırsız kullanım 75 TL. Hafta içi saat 10.00 - 18.00 arasındaki tüm hizmetler yüzde 25 indirimli. 600 yıllık tarihe sahip Keçeli Kadınlar Hamamı da otelin bünyesinde hizmet veriyor. Çift kişi kahvaltı dahil 300 TL (marigold.com.tr).
KERVANSARAY: Kentin en eski termal otellerinden. 40 derece sıcaklıktaki şifalı suları hamam ve SPA bölümünde vücudu yeniliyor. Otelde konaklayanlara hamam, SPA kullanımı ücretsiz. Dışarıdan gelenlere saati kadınlara 22, erkeklere 33, aile hamamlarında iki kişi 70 TL. Çift kişi kahvaltı dahil 230 TL (www.kervansarayhotels.com.tr).

(Not: Konaklama ücretlerini euro ile, KDV hariç açıklayan otellerden, geçen haftanın döviz kuruyla, KDV dahil fiyat alınmıştır.)

Ruhsatlı tesisler listesi internette

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Turizmi ismiyle açtığı web sitesinde bakanlıktan ruhsatlı kaplıca ve termal tesislerin listesini yayımlıyor. Liste her yıl güncelleniyor. www.saglikturizmi.gov.tr/termaloteller/4-saglik-bakanligindan-ruhsatli-kaplicalar.html

AFYON

Her üç termal yataktan biri Afyon’da

Afyonkarahisar, yılda ortalama 1,5 milyon kişiyi ağırlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilan ettiği 34 ‘termal turizm merkezi’nin 4’ü bu ilde. Türkiye’nin toplam termal yatak kapasitesinin yüzde 33’üne sahip. Termal yatırımların devam ettiği Afyonkarahisar’da, Zafer Havalimanı’nın açılmasıyla ulaşım sorunu da çözülmüş durumda. Hızlı tren inşaatı da devam ediyor.

TERMAL HASTANE AÇILDI

Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde kısa süre önce hizmete giren Fizik, Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ise Türkiye’nin bu konudaki öncü tesislerinden. Bu alanda yurtiçi ve yurtdışındaki sağlık ve sigorta kuruluşlarıyla ikili anlaşmalar yapıldığını belirten Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Ali Acar, hızlı trenin de hizmete girmesiyle daha geniş bir kesime ulaşacaklarını söyledi. Kentte 5 yıldızlı 8 otel bulunuyor. Yapımı tamamlanan 5 yıldızlı 157 odalı Budan Termal Otel bu ayın sonunda sonunda hizmete girecek. Yapımı devam eden ve Avrupa’nın en büyük SPA merkezine sahip Alila Nil Termal Resort Hotel’in de en geç gelecek temmuzda tamamlanması bekleniyor. Kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgeli 14 tesisin yapımı ise halen sürüyor. Bu yatırımlarını tamamlanmasıyla kentteki 5 yıldızlı tesis sayısı 15’e ulaşacak.

BÜYÜK TESİSLER ÖMER-GECEK’TE

Kentteki Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı kaplıcaların toplam sayısı ise 14: Oruçoğlu Termal Otel, Sandıklı Hüdai Termal, Korel Termal Otel, Heybeli Termal, Başak Termal, Başaranlar Termal, Ömer Termal Otel, Yüntaş Termal, Yumuk Termal Otel, Soydan Termal Otel, Sandıklı Termal Park Otel, İkbal Termal Otel, Sandıklı Termal Otel, Aydın Termal Tesisleri. Bunlardan Oruçoğlu, Korel ve İkbal tesisleri ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal işletme belgesine sahip. 5 yıldızlı otellerin tamamı bakanlık termal işletme belgeli. Yatak kapasitesi 5 bini aşan bakanlık belgeli termal işletmelerin yanı sıra 6500 yatak kapasiteli belediye belgeli tesis de bulunuyor. Yatırımı devam eden tesislerin tamamlanmasıyla yatak kapasitesi 20 bini aşacak.
5 yıldızlı otellerden 284 odalı İkbal, 329 odalı Korel, 306 odalı Oruçoğlu, 428 odalı Güral, 178 odalı Anemon ve ay sonunda açılacak 157 odalı Budan, merkeze 15 kilometre uzaklıktaki Ömer- Gecek’te bulunuyor. Tesislerin termal havuz ve terapi merkezlerindeki suyu, Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş. (AFJET) kuyularından sağlanıyor. Terapi merkezlerinde uzman personel hizmet veriyor.

SUYUN YÜZDE 99’U REENJEKTE EDİLİYOR

İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Belediye ortaklığıyla kurulan AFJET, hem termal otellere hem de sera ve şehir içi ısıtmasına tek kanaldan su dağıtıyor. 19’u üretim 29 termal kuyusu bulunan AFJET, 5 kuyuyla gözlem, 5 kuyuyla da reenjeksiyon yapıyor. Günlük 1200 ton su çeken AFJET, çektiği suyun yüzde 99’unu reenjeksiyon sistemiyle tekrar yer altına gönderiyor. Hamam, havuz ve kaplıcalarda kullanılan suyun kirlenmesi sebebiyle yüzde 1’i ise reenjeksiyona dahil edilmiyor.
Afyonkarahisar genelinde 300’e yakın termal kuyu bulunan ikinci büyük termal bölgesi ise merkeze 65 kilometre uzaklıktaki Sandıklı İlçesi. Buradaki ünlü Hüdai Kaplıcaları’nı belediye işletiliyor. Belediyenin Büyük ve Küçük Otel’i 10 yıllığına kiraya verildi. Gürses Termal Otel adı altında hizmet veren tesislerde 164 termal oda bulunuyor. 4 yıl önce açılan 190 odalı Sandıklı Park Otel ile 3 yıl öne açılan 351 odalı Safran bu bölgenin 5 yıldızlı otelleri. Afyon’daki tüm termal kaynaklardaki sular banyo ve içmeye uygun. Ömer- Gecek Kaplıcası’nın suyu yeraltından 40- 53 derece sıcaklıkta çıkıyor, sodyum, bikarbonat, demir, arsenik, klorür içeriyor. Hüdai kaynağından ise 60- 70 derece sıcaklıkta çıkan su sülfat, kalsiyum, bikarbonat, bromür, florür içeriyor. Termal
sular romatizma, deri, mide, kireçlenme, sinirsel hastalıkların terapisinde
kullanılıyor.

ORUÇOĞLU: 306 odalı. Çift kişi standart odada yarım pansiyon konaklama 360 TL. ‘7 gece kal 5 gece öde’, ‘5 gece kal 4 gece öde’ ve ‘4 gece kal 3 gece öde’ kampanyaları yıl sonuna kadar sürecek. SGK’nın yanı sıra pek çok özel
sağlık sigortası ile anlaşmalı fizik tedavi ve rehabilitasyon dal merkezi bulunuyor. (www.orucoglutermalotel.com)
KOREL: 329 odalı. Dört termal ve çocuk havuzu bulunuyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine sevksiz de başvurulabiliyor. SGK ile anlaşmalı otelde yılbaşına kadar çift kişi yarım pansiyon 380 TL. ‘4 gece kal 3 gece öde’ ve ‘7 gece kal, 5 gece öde’ kampanyaları Korel’de de uygulanıyor. (www.korelthermal.com)
İKBAL TERMAL: İç mimarisinin yanı sıra dış cepheyi de bir kaç ay içinde yenileyen İkbal Termal’de yerel mimarinin uygulandığı, ünlü markaların yer aldığı alışveriş köyü de geçen yıl hizmete açıldı. Termal-SPA bölümünde cilt bakımı, masaj da yapılıyor. Çift kişi yarım pansiyon 370 TL. (www.ikbaltermalotel.com)
SANDIKLI TERMAL PARK: Dört yıl önce açılan 5 yıldızlı otel, 190 odalı. Üç termal havuz, 8 özel aile banyosu bulunuyor. Çift kişi yarım pansiyon konaklama yıl sonuna kadar 334 TL. (www.sandikliparkhotel.com)
SAFRAN TERMAL RESORT: Resort Otel’de 174 deluxe, 60 villa suit, 51 standart, 24 superior, 16 corner suit, 14 engelli odası, 10 family suit, 2 king suit olmak üzere toplamda 351 oda bulunuyor. Çift kişi yarım pansiyon konaklama 165 TL, tam pansiyon konaklama ise 185 TL. (www.safrantermal.com)
İhsaniye İlçesi’ne bağlı Gazlıgöl termal alanı, Afyon merkezine 22 kilometre uzaklıkta. Bölgedeki 200 yataklı Yüntaş Gazlıgöl Kaplıca İşletmesi’nin standart oda ücreti 40 TL, termal küvetli apartların günlüğü 70 TL, termal havuzlu dubleks villalar ise 170 TL. Sadece konaklama hizmeti veriyor.
(www.gazligoltermal.com)

Bursa ünlü otelleriyle, Ankara dev tatil köyleriyle termal turizmde çağ atlıyor

ANKARA

HAYMANA

Yatak sayısı bine ulaştı

Ankara’ya karayoluyla 45 kilometre uzaklıktaki Haymana’nın termal suları hem içme hem de banyo kürleri için kullanılıyor. Belediyenin tanıtım broşürüne göre, Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezi’nin 30 ülkeyi kapsayan çalışması dünyanın en kaliteli iki termal kaynak suyundan birinin Haymana’da olduğunu ortaya çıkardı. Listenin birincisi Fransa’daki meşhur Vichy kaplıcaları. Haymana’nın bikarbonat açısından zengin sular solunum sistemi, cilt, kadın hastalıklarının terapisinde kullanılıyor. İlçede altı tesis Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca ruhsatlı: Merkez Kaplıca, Çağ Haymana Sultan, Haymana Termal Resort, Doktorun Oteli, Saracoğlu, Beyter Dutlu Tahtalı. İki otel Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal işletme belgesine sahip. Merkez, Saray ve Medrese kaplıcalarını belediye işletiyor. Merkez Kaplıca, ilçe merkezindeki en eski, en büyük tesis. Cimcime Otel ve Haymana Termal Otel ile arasında bağlantı bulunuyor. Misafirler hiç dışarı çıkmadan otelden direkt kaplıcalara ulaşabiliyor. Bu üç kaplıcada da suyumuzun sıcaklığı kaynakta 44, havuzda 42-43, küvetlerde 41 derece. Üçü de soyunma kabinleri, yıkanma alanları, termal havuzu ve kurnaları, dinlenme lobisi ve özel personeliyle 24 saat hizmet veriyor. Saray Kaplıcası bu yıl restore edildi. Her üç kaplıcaya da dışırdan giriş günlük sınırsız kullanımla 7 TL. 0-9 yaştan ücret alınmıyor. Özel aile kabinlerinin fiyatı 30, büyükler için 60 TL. Belediye Başkanı Hacı Aysu “Otel, apart ve pansiyonlardaki termal turizmine yönelik yatak kapasitesi bini aştı. İlk 5 yıldızlı otelimiz gelecek yıl açılacak” diyor.

SARAÇOĞLU TERMAL OTEL: Kaplıca Meydanı’nda. 34 odalı. Fiyatı yıl boyunca yarım pansiyon 60 TL. Odalarda termal su bulunuyor. Özel aile havuzları, jakuzi, bay ve bayanlara yönelik büyük havuzlar, sauna, buhar odası, oyun ve masaj salonları müşterilere açık (www.saracaoglutermal.com.tr)
DOKTORUN OTELİ: Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Fatih Yorulmaz’ın kurduğu tesis, Çaldağ yamacında, şehir gürültüsünden uzak. 47 odalı otelde doktor kontrolünde terapi yapılıyor. Sauna, buhar odası, jakuzi, bay - bayan ve umumi olmak üzere üç adet havuz, bay ve bayan iki Türk hamamı, bay ve bayan kaplıca havuzu, tuz mağarası bulunuyor. Tayland’lı masörler görev yapıyor. Hafta içi 69 TL.,
hafta sonu 80 TL (www.doktorunoteli.com)

ASYA TERMAL: 94 odalı otele bu yıl iki termal havuz, hamam, jakuzi, sauna eklendi, kadın açık ve kapalı havuzları genişletilerek bay bayan havuzlar 2200 metrekareye çıkartıldı. Bir milyon dolarlık yatırımla yamaç asansörü yapıldı. Çift kişi yarım pansiyon hafta içi 230-280, hafta sonu 260 TL. Suitler 320-385 TL. 4 kişilik apartlar hafta sonu 450 TL. (www.asyatermalotel.com.tr)
AKASYA VADİSİ TERMAL TATİL KÖYÜ: 124 süit odada küvetler jakuzili. Bay ve bayan ayrı termal havuzlar, saunalar, hamamların yanı sıra aile havuzları mevcut. İki restoranı var. Çift kişi yarım pansiyon 150, hafta sonunda 200 TL.
(www.akasyavadisi.com.tr)
PATAYA TERMAL RESORT: Soğuksu Milli Parkı’nda, 156 odalı. Kapalı yüzme havuzu, Fin ve Türk hamamı, saunası bulunuyor. Fiyatlar iki yıldır değişmedi: Çift kişi yarım pansiyon hafta içi 220, hafta sonunda 300 TL (www.patalyahotel.com.tr).
BAŞAK TERMAL: İki yıl önce açıldı. 110 odalı. Hamamlar, günübirlik banyo, jakuzilerin yanı sıra fizik tedavi ünitesinde uzman doktor görev yapıyor. Çift kişi, yarım pansiyon termal dahil hafta içi 160, hafta sonu 180 TL. (www.basaktermalotel.net)
BELEDİYE TESİSLERİ: Belediye iki otel 72 odayla hizmet veriyor. Kaplıcanın yanındaki pansiyonlar 34 odalı. Kahvaltı, bir seans hamam dahil duşlu odalar çift kişi
75 TL, dört kişilik suitler 150 TL. Belediyenin Soğuksu Termal Oteli 38 odalı. Bay
ve bayan termal havuz kullanımı dahil,
çift kişi 100 TL.

KIZILCAHAMAM

İki otel ve 5 bin kişilik termal tatil köyü geliyor

Kızılcahamam bikarbonat, klorür, sodyum ve arsenikli sularıyla meşhur. Topraktan 44 - 86,5 derece arasındaki sıcaklıklarda çıkan termal sular dolaşım bozukluklarından, sinir, karaciğer, safra kesesi hastalıklarının terapisine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ayrıca ısıtmada kullanılıyor. Üç termal kaynağın da işletmecisi ilçe belediyesi. Oteller termal suyu belediyeden alıyor. İlçede Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı sekiz tesis bulunuyor: Belediye Büyük Kaplıcası, Kızılcahamam Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Mrk., Patalya Termal Resort, Ab-ı Hayat, Asya Kızılcahamam, Akasya, Başak, Deva. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal işletme belgesine sahip tesisler: Şifa Hayat Suyu Kaplıca Oteli, Başak Termal Otel, Deva Otel, Soğuksu Otel, Asya Termal Kızılcahamam Otel. Gelecek yaz 150 odalı ve beş yıldızlı Çam Otel, Akasya Vadisi’nde 5 bin yataklı devremülk Cesur Termal Tatil Köyü ve 200 yataklı Akasya Tatil Köyü hizmete girecek. İlçede, belediyenin iki kaplıcası bulunuyor. Kaynaktan 80 derece sıcaklıkta çıkan su hamamlarda 42-43 dereceye indiriliyor. Küçük Kaplıca’ya giriş 8, Büyük Kaplıca’ya ise 7 TL. Jakuzilerin 1,5 saati 45 - 65 TL.

BEYPAZARI - AYAŞ

Termal Megakent gelecek ay açılıyor

Ayaş’ta Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme belgesine sahip tek tesis Ayaş İçmece ve Kaplıcaları, Beypazarı’nda ise Beyter - Dutlu Termal Kaplıcası. Beypazarı’nda inşaatı süren Akropol Termal Megakent Tesisi gelecek ay açılıyor. Haymana ilçesinde olmakla birlikte Beypazarı merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Beyter - Dutlu Termal Kaplıcaları, 300 odalı. Termal sular odada da kullanılabiliyor. Kadın, erkek havuzları ayrı. Kür merkezinde doktor ve sağlık personeli görev yapıyor. İki kişi yarım pansiyon 120 TL (www.beyter.com.tr)

AKROPOL TERMAL MEGAKENT: İlçe merkezine 2,5 kilometre uzaklıkta, Boztepe mevkiinde. 500 oda, 162 apart, 1458 devre mülk bulunuyor. Termal terapi ve rehabilitasyon ünitesinin yanı sıra kongre , spor, alışveriş merkezine sahip. Aquapark’ı 60 bin metrekare kapalı alana sahip. İl Sağlık Müdürlüğü’nden ruhsatlı tesisin fiyatları açılıştan sonra açıklanacak
(www.akropoltermal.com).
AYAŞ KAPLICALARI: Ayaş’a 23 kilometre uzaklıktaki kaplıcalar 380 odalı. 4 havuz, hamam, sauna, 80 kişilik toplantı salonu, restoran, market bulunuyor. İçme özelliği taşıyor. Çift kişi yarım pansiyon 150 TL. Küçük otel (yemek müşteriye ait) kişi başı 25 TL,
5 gece kal 4 gece öde kampanyası kış boyunca geçerli: 600 TL
(www.ayasicmeceleri.com).

YALOVA

Dört tesis bakanlıktan kaplıca belgeli

Kentte Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca ruhsatlı dört tesis hizmet veriyor. Bunların ikisi Termal, ikisi Armutlu ilçesinde: Yalova Termal Tesisi, Limak Termal Butik Otel, İhlas Armutlu Tatil Köyü, Erdilli Termal Otel...
TERMAL KAPLICALARI: Kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Termal’da Sağlık Bakanlığı’nca işletilen tesisler, kaplıca, üç otel ve hamamlardan oluşuyor. Bu yıl kasıma kadar konaklayan 13 bin kişiden, 2500’ü Arap ülkelerinden gelen turistlerdi. Üç otelden Çamlık bu yıl tadilatta. Toplam 212 odalı Çınar ve Termal otellerinde konaklama ücreti 130 TL’den başlıyor (www.yalovatermal.com).
LİMAK TERMAL BUTİK OTEL: 48 odalı. Termal havuzlar, sauna, Türk hamamları, buhar odası bulunuyor. Standart odada çift kişi 467 TL (www.limakthermal.com).

BALIKESİR

EDREMİT

Termal suların mineral değeri yüksek kükürt ve radonu zengin

Balıkesir’de eriyik ve mineral değerleri yüksek, kükürt, radon ve tuz bakımından zengin olan, sıcaklık değerleri bakımından farklı nitelik gösteren kaplıcaların bir kısmı banyo tedavisine bir kısmı da içme kürlerine elverişli. Kentin Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca ruhsatlı 11 tesisinden 6’sı Edremit ilçesinde: Adrina Hotel de lux Health& SPA, Hüseyin İmrek Termal Tesisleri, Adramis Termal Otel, ENTUR, Körfez Tatil Beldesi, Otel Afrodit Termal... Edremit Adramis Termal Otel 66 odalı. Şu anda birden fazla kampanya yürütüyor. 5 gün kal 4 gün öde, 7 gün kal 5 gün öde, 10 gün kal 7 gün öde gibi kampanyalar uzun süreli konaklamalarda avantaj sağlıyor. Günlük ücret kişi başı 105 TL olan otelde, iki kişilik oda yarım pansiyon 210 TL, 0-6 yaş gurubu çocuklar ücretsiz, 7-12 yaş çocuklara yüzde 50 indirim uygulanıyor. Ege mutfağından seçme lezzetleri açık büfe olarak konuklara sunuluyor. Şifalı termal suyuyla çeşitli rehabilitasyon ve fizik tedavi olanakları da veriliyor
(www.adramistermalotel.com).

Balıkesir’in diğer termalleri

Balıkesir’de Edremit’in yanı sıra pek çok termal turizm alanı bulunuyor: Balya, Bigadiç, Sındırgı, Gönen, Manyas, Susurluk... Kentte, Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca ruhsatlı 11 tesis, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal otel işletme belgesine sahip dört büyük otel, ayrıca yatırım belgesi olan üç termal işletme bulunuyor. Turizm işletme belgesi olmayan değişik ilçelerdeki 17 termal tesiste 1216 oda, 3419 yatakla hizmet veriliyor. Edremit dışındaki ilçelerde, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı tesisler şunlar: Saruhan Termal, Asya Pamukçu Termal Otel (merkez), Hüseyin İMREK Termal Tesisleri (Susurluk), Şimal Termal Dağ Ilıcası Kaplıcaları (Balya), Gönen Kaplıcaları (Gönen), Serpin Manyas
Termal Tesisi (Manyas)

ASYA PAMUKÇU TERMAL: Kent merkezine 14 kilometre uzaklıkta. Birer açık ve kapalı termal, ikişer çocuk ve normal havuzu bulunuyor. Termal suyu, bor ve florür içeren sodyumlu, sülfatlı, klorürlü termal sular grubuna giriyor. Romatizmadan, kemik erimesi tedavisine kadar birçok rahatsızlıkta tedaviye destekleyici olarak kullanılıyor. Çift kişi yarım pansiyon 240 lira. 0-6 yaş çocuklar ücretsiz, 7-12 yaş çocuklar için yüzde 50 indirim uygulanıyor (www.termalasya.com).
ADRIANA HEALTH SPA: Güre ilçesinde, 246 odalı. 5 bin metrekarelik, iki katlı SPA’sı, dört restoranı, 550 kişilik 5 toplantı salonu bulunuyor. Çift kişi 300 TL. 0-6 yaş grubu ücretsiz, 7-12 yaş grubu yüz 50 indirim uygulanıyor (www.adrinahotel.com).
SARUHAN TERMAL: Güre’deki 122 odalı otelde, 28 Aralık’a kadar kişi başı oda fiyatı yarım pansiyon 100 TL. 0-6 yaş grubu ücretsiz, 7-12 yaş çocuklar için yüzde 50 indirim yapılıyor. Otel, kapalı termal havuz, Türk hamamı, jakuzi, sauna, şok havuzu, finess center ile hizmet veriyor.

False