Güncelleme Tarihi:
Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni bölgesinde toprak kayması meydana geldi. İlk belirlemelere göre toprak altında kalan çalışanlar olduğu ifade edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 400 personelle arama kurtarma çalışmasının sürdüğünü belirtirken, '9 kişiye ulaşılamıyor.' ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise olayla ilgili 4 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirirken saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’dan toprak kaymasıyla ilgili bilgi aldı. Erzincan'da maden soruşturmasıyla ilgili saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşların 5'inin bir konteyner içinde yer aldığı, 3'ün bir araç içinde yer aldığı, diğer şoför kardeşimizin de kamyon içinde farklı bir bölgede olduğu değerlendiriliyor." dedi. İşte Erzincan maden göçüğü son durum gelişmeleri!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son duruma ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Şu an itibariyle bölgede AFAD, TSK, arama kurtarma, JAK madenciler, sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 1700 personel görev yapıyor. İnsan kaynakları ve personel açısından hiçbir ihtiyacımız yok.
Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşların 5'inin bir konteyner içinde yer aldığı, 3'ün bir araç içinde yer aldığı, diğer şoför kardeşimizin de kamyon içinde farklı bir bölgede olduğu değerlendiriliyor.
Bu kütle içerisinde bir avantajımız var. Araç içinde ve konteyner içinde olan demek bizim metal radar tespitleriyle bu kütle üzerinde tespit edilmesi... Daha hızlı aksiyon alabilmek amacıyla bu konteyner ve araçlarla ilgili tespit edip daha hızlı yol almak istiyoruz.
Herhangi bir toprak kayması olup olmadığını bilim insanlarımız anbean değerlendiriyor. AFAD koordinasyonunda arama çalışmalarına güvenliğe dikkat ederek devam ediyor.
İfade ettiğimiz gibi arama kurtarma çalışmalarımız gece gündüz devam edecek.
İşçilerin yeri biliniyor olsaydı burada söylerdim. Kamyonumuzun hareket halindeyken heyelan olduğunda içinde olduğunu, diğer 3 arkadaşında araç ve yakınında olduğu... 10 milyon metreküplük bir topraktan bahsediyoruz. Aramayı yapmak için avantajımız bu radarla derinliğe denk gelinin yerde arkadaşlarımıza ulaşmak. Bu bizim avantajımız. Bunu değerlendirmek için yağmur da olsa kar da olsa gece gündüz olmadan durmayacağız.
SİYANÜR SIZMA İDDİALARI
Çevre Bakanlığımız dün ve bugün alınan numunelerden tahlillerini yaptı. Bakan Özhakaseki bilgi veriyor. Sürecin aydınlatılması ile ilgili de Bakanlarımız açıklamalarını yapıyor.
Bir ihlal var yok meselesinin izahı ile ilgili idari ve adli soruşturma devam ediyor. Daha üzerinde 24 saat olmayan bir meseleyle ilgili cevap alacaksınız. Bunların her biri açıklanacak. Şu an için 4 gözaltı var.
Kayıp işçilerin yakınları da bölgede kendilerine ayrılan yerde çalışmaları uzaktan takip ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava sıcaklığının 8 derece olduğunu ve yağışın gün boyu devam edeceğini bildirdi. Bu arada toprak altında kalan 6 işçinin isimleri de belli oldu. Bu işçilerin Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu bildirildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiden 5’inin bir konteynerde, 3’ünün bir araç içinde, birinin ise bir kamyon içinde olduğunu söyledi. Bakan Yerlikaya, “Arama kurtarma çalışmalarımız aralıksız devam edecek.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Bizim için en önemli konu buradaki işçi kardeşlerimizin kurtarılması. Bu maden 2004 yılından beri işletmesi olan bir maden. İlgili tüm izinleri bu süreç içerisinde en son 2021 yılında Çevre Bakanlığı tarafından ilave izinlerini almıştır. En son denetim görevimiz geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yapılmış durumda. Onların yaptıkları denetimlere dün gerçekleşen kazayla ilgili bir tespit yok. Bu zaman içerisinde ne olmuş olabilir Bakanın da ifade ettiği gibi araştırmamız sürüyor. Konun derinlemesine tetkik edilmesi ve sizlere doğru bilgi verilmesi için zamana ihtiyaç var.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan maden kazasına ilişkin yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
"Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından Bakanlığımız Merkez ve İl Müdürlüğümüzden ekiplerimizi anında bölgeye sevk edilmiştir.
"MENFEZİN KAPAKLARI KAPATILDI"
İlk önlem olarak maden sahasında yaşanan toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapakları kapatılmıştır. Sonrasında toprak kaymasını önlemek amacıyla menfezlerin önünde de bir sedde yapılmıştır.
Ayrıca, bölgeden numuneler alınıp sürekli takip etmek üzere Bakanlığımızdan 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ve mobil laboratuvarın da yer aldığı ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup ekiplerimiz titizlikle çalışmaya başlamış ve devam etmektedir.
Yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularını toplamak için tedbir olarak her ihtimale karşı sızdırmazlığı sağlanmış olan bir yüzey suyu toplama havuzu yapılmıştır. Olabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturulmuştur.
Bakan Yardımcımız ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanı ile sahada çalışmalar sürdürülmektedir.
"ŞU AN İÇİN KİRLİLİK TESPİT EDİLMEDİ"
İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir."
Erzincan'da maden soruşturmasıyla ilgili saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı.
Bingöl Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Depremler yaşayan bir il olarak güç durumdaki Erzincan’ın sıkıntılarını yakinen biliyoruz. Bingöl Valiliği ve halkı olarak Erzincan’ın yanındayız. Erzincan Valiliği ile yaptığımız görüşme sonrası iş makinası ve projektör ihtiyaçlarını aldık. İl Özel İdaresinden; 3 dozer,3 loder,3 tır, 1 pikap, 11 personel, DSİ’den; 1 dozer, 1 tır,1 pikap, dozer bıçağı taşıyan 1 kamyon,6 personel, FEDAŞ’tan; 10 projektör, AFAD’tan; 1 arama kurtarma aracı,6 projektör ve 6 kişilik arama kurtarma ekibi olmak üzere Bingöl Valiliği olarak toplam 7 ağır iş makinası, 4 tır, 1 kamyon, 1 pikap, 1 arama kurtarma aracı, 16 projektör ve 23 personelden oluşan ekibimizi Vali Yardımcımız Malik Çalışlar liderliğinde toprak altındaki canlara ulaşmak yolunda çalışmalarda bulunmak üzere 22:30’da Erzincan İliç’e yolcu ettik. Allah yollarını açık etsin. Kaza ve musibetlerden korusun” denildi.
Erzincan’ın İliç ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Tunceli Valiliği'ne bağlı AFAD, Jandarma Arama Kurtarma Timi, Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK Timi), Jandarma Özel Harekat (JÖH Timi) Gönüllü MEB AKUB ve MUDAK üyesi personelinden oluşan ekipler, AFAD, İl Özel İdare ve İl Jandarma Komutanlığına ait tüm arama kurtarma araçlarıyla olay yerine sevk edildi. Ekiplerin bölgeye sevki, Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu tarafından koordine edildi.
Gönüllü AFAD ekibi olarak bölgeye intikal ettiklerini söyleyen Arif Arifoğlu, devletin tüm imkanları ile alanda olduğunu ifade ederek, "Biz haber alır almaz gönüllü AFAD ekibi olarak bölgeye intikal ettik. Öncü dört kişilik bir grup yukarıda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi.
"İKİ ÇAPLI BİR TOPRAK KAYMASI VAR”
İki çaplı bir toprak kaymasının olduğunu söyleyen Arifoğlu, "İki çaplı bir toprak kayması var. Devlet şu an bütün imkanlarını seferber etmiş durumda. Yaklaşık 400 kişilik arama kurtarma ekibi yoğun bir şekilde çalışıyor. Herhangi bir toprak kayması riskine binaen güvenlik tedbirleri de had safhada. Bizler de arama kurtarma çalışmalarına devam ediyoruz” diye konuştu.
“ARAMA KURTARMA KÖPEKLERİMİZ VAR”
Arama kurtarma çalışmalarında iş makinelerinin yanı sıra hassas burunlu köpeklerin de olduğunu ifade eden Arifoğlu, "Kepçelerle aynı zamanda arama kurtarma köpeklerimiz de var. Arama kurtarma köpekleri ile beraber devlet bütün imkanlarını bu tarafa getirmiş durumda. Sıkıntı olan taraf yığının iki tarafında kayma var. İnşallah bu kadar insan bu kadar iş makinesi, teknoloji ile birlikte sağ salim ulaşırız inşallah. Amacımız yukarıda enkaz altında kalan işçilerimize bir an önce sağ ulaşabilmek. O yüzden de mücadele devam ediyor arama kurtarmada. İnşallah sağ salim de kardeşlerimize ulaşırız” şeklinde konuştu.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden "siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddialarına ilişkin açıklama yayımlandı.
Açıklamada, "Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, "Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddiası doğru değildir.
İddiaya konu görüntüler, Fırat Nehri ya da herhangi bir baraja değil, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin atık havuzuna aittir.
Ayrıca toprak kaymasının hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı merkez ve İl Müdürlüğü Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilerek toprak kayması sırasında kayan toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapakları kapattırılmıştır.
Nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışması söz konusu değildir.
Bölgede meydana gelen toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:
Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:
"Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun."
AFAD Yetkilisi Prof. Dr. Tolga Görüm:
Toprak kayması kar sularının etkisiyle olabilir. Toprak çıkartılan her malzemede çıkartılan cevher belirli alanlarda biriktirilir. Geçmişte Maraş’ta da böyle bir olay gerçekleşmişti. Çok sayıda işçimizi kaybetmiştik. Bu istif kontrollü bir biçimde de olsa. Bunların hesaplarının nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi veremem. Bugün heyelan anlamında alışık olmadığımız görüntüler değil ama akma ile başlayıp devam eden bir kayma.
İnsan eliyle oluşturulmuş malzemeyle koşulları hazırlanmış bir malzeme görüyoruz.
Altın ile ilgili olan madenlerle bu tip faciaların yaşanmasıyla bölgedeki yapıya ve suya zarar verdiğini biliyoruz ama bu alanda böyle bir şey söz konusu değil.
AFAD: Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.
Olaya ilişkin maden firmasından yapılan açıklama şu şekilde;
Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.