DXY dolar endeksi nedir? DXY artarsa ya da düşerse ne olur?

Güncelleme Tarihi:

DXY dolar endeksi nedir DXY artarsa ya da düşerse ne olur
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2022 15:02

DXY dolar endeksi, doların diğer para birimleri karşısındaki duruşunu ifade eden uluslararası finansal bir değerlendirme endeksidir. Burada bahsi geçen para birimleri sanılanın aksine tüm para birimleri değil, sadece 6 ülkenin para birimidir. Her para biriminin de kendi içerisinde bir oransal ağırlığı bulunmaktadır. DXY endeksi için en önemli ağırlık EURO birimine aittir. İşte, DXY dolar endeksi hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

ABD Doları Endeksi ( USDX , DXY , DX veya gayri resmi olarak "Dixie" ) ABD dolarının bir yabancı para sepetine göre değerinin bir endeksidir (veya ölçüsüdür. DXY genellikle "ABD ticaret ortaklarının para birimlerinden oluşan bir sepet" olarak adlandırılır ABD doları diğer para birimlerine kıyasla "güç" (değer) kazandığında Endeks yükselir.

DXY NEDİR?

DXY oranı aşağıdaki oranlara göre şekillenmektedir;

  • Euro (EUR), %57.6 ağırlık
  • Japon yeni (JPY) %13.6 ağırlık
  • İngiliz sterlini (GBP), %11,9 ağırlık
  • Kanada doları (CAD), %9.1 ağırlık
  • İsveç kronu (SEK), %4,2 ağırlık
  • İsviçre frangı (CHF) %3,6 ağırlık

"Sepetin" yapısı, 1999'un başında birkaç Avrupa para biriminin Euro'ya dahil edilmesiyle yalnızca bir kez değiştirildi. Bazı yorumcular, Çin, Meksika gibi "sepetin" revizyonunun geciktiğini söylediler. Güney Kore ve Brezilya şu anda endeksin bir parçası olmayan başlıca ticaret ortakları iken, İsveç ve İsviçre endeksin bir parçası olarak devam etmektedir.

Haberin Devamı

DXY ARTARSA NE OLUR?

Dolar endeksinin yukarı yönlü hareket etmesi; doların, diğer 6 para birimi karşısında değer kazandığı anlamına gelmektedir. Bu durumda, Amerikan dolarını güçlendiren bir konu olduğu anlaşılır.

DXY DÜŞERSE NE OLUR?

DXY düşerse, Amerikan dolarını zayıflatan bir konu olduğu anlaşılır. Yani doların diğer para birimleri karşısında güç kaybettiği anlamına gelir.