Böğürtlen Kökünün Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Çayı Nasıl Hazırlanır Kaç Dakika Kaynatılır?

Güncelleme Tarihi:

Böğürtlen Kökünün Faydaları Nelerdir Ne İşe Yarar Çayı Nasıl Hazırlanır Kaç Dakika Kaynatılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 17:04

Böğürtlen orman meyveleri arasında anılmaktadır. İnsan vücudundaki hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelen böğürtlen kökü anti bakteriyel özelliğe de sahiptir. Sinirsel hastalıklar ve anksiyete gibi sorunlarda da büyük yarar sağlamaktadır. İşte böğürtlen kökünün faydaları.

Haberin Devamı

Böğürtlen gülgiller familyasının rubus cinsindendir. İnsan sağlığı açısından da büyük faydası bulunmaktadır. Anavatanı orta, güney ve batı Avrupa olmaktadır. Ülkemizde de pek çok yerde yetişmektedir.

Böğürtlen Kökünün Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen gibi böğürtlen kökünün de pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle birçok hastalığın şifası olarak bilinmektedir. Böğürtlen kökünün faydaları şunlardır:

- Öksürüğe iyi gelmektedir.

 - İdrar sökücü etkisi bulunmaktadır.

 - İnsan vücudundaki hazımsızlığa neden olan şişkinliğe iyi gelmektedir.

 - İnsanlarda iştah açıcı bir özelliği bulunmaktadır.

 - Böğürtlen kökü anti bakteriyel etkiye sahiptir.

 - Strese iyi gelen böğürtlen kökü vücudu rahatlatmaktadır.

 - Yumurtalıkları güçlendirir.

 - Göz rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Haberin Devamı

 - Ayaklardaki şişliğe iyi gelmektedir.

 - Ağız içinde, bademcik ve diş eti iltihaplanmalarına iyi gelmektedir.

 - Yanıkların giderilmesine iyi gelir.

 - Kan şekerini düzenler.

 - Böbrek taşının düşürülmesine yardımcı olur.

 - Solunum yolu tedavilerinde kullanılmaktadır.

 - Bağışıklık sistemini güçlendirir.

 - Düzenli tüketilir ise rahmi güçlendirir.

Böğürtlen Kökü Ne İşe Yarar?

Böğürtlenin Latince ismi Rubus Caesius olmaktadır. Ülkemizde Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir. Çilek ve ahududu meyvelerinin de akrabası olan böğürtlen, kökü ile de tüketilmektedir. Özellikle böğürtlen kökünün çayı çok sık tüketilmektedir. Böğürtlen kökünün en çok öksürüğe karşı faydası bulunmaktadır. Ayrıca psikolojik açıdan da strese iyi gelmekte ve kişileri rahatlatmaktadır.

Böğürtlen kökü yıllardır pek çok faydası ile bilinmektedir. C vitamini açısından zengin olan böğürtlen kökü insanlarda bağışıklık sistemini güçlendirir ve kişileri enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Vücudun direncini arttırarak kişilerin daha sağlıklı birer birey olmalarını sağlamaktadır. Böğürtlen kökü ve meyvesi basur tedavisinde de kullanılmaktadır. Tedavide başarılı sonuçlar vermekte ve kadınlardaki genital akıntıların giderilmesinde oldukça başarılıdır.

Haberin Devamı

Böğürtlen kökü mineral ve vitamin bakımından zengindir. Bu nedenle özellikle mineral ve vitamin eksikliği olan kişilerin böğürtlen kökü çayını tüketmeleri önerilmektedir. Kolaylıkla hazırlanan böğürtlen kökü çayının sinirsel ve anksiyete gibi hastalıklara da iyi geldiği bilinmektedir.

Böğürtlen Kökü Çayı Nasıl Hazırlanır?

Böğürtlen meyvesi hızlı yayılan bir meyvedir. Bu nedenle her yıl budanması gerekmektedir. Meyvenin yaprakları nisan ayından eylül ayına kadar toplanır ve temmuz ayından ekim ayına kadar da meyveleri toplanmaktadır. Özellikle böğürtlen kökünün faydaları nedeniyle ülkemizde de çok sık tüketilmektedir.

Böğürtlen çayının yapımı oldukça kolay olmaktadır. Böğürtlen çayı pek çok yerde satılmaktadır. Fakat kişilerin kendi yapacakları çayın tadı çok daha fazla lezzetli olacaktır. Böğürtlen çayı yapmak için ilk olarak bir tatlı kaşığı böğürtlen yaprağı demlemek gerekir. Kurumuş olan böğürtlen yaprakları demlendikten sonra bir fincana konulmalıdır. Daha sonra 10 dakika kadar kaynattıktan sonra böğürtlenin meyvesini ufak bir şekilde çay üzerine serpiştirilmelidir.

Haberin Devamı

Bununla beraber böğürtlen kökünün çayı da sıklıkla araştırılmaktadır. Böğürtlen kökü çayını tüketmek isteyenler kısa sürede çayı hazırlayabilmektedir. Böğürtlen kökü çayı yapmak için büyük bir fincan içerisine tatlı kaşığı böğürtlen kökü kurusu konulmalıdır. Daha sonra ize üzerine biraz kaynamış su dökülmelidir. Bir süre bekledikten sonra böğürtlen kökü çayı hazır olacaktır.

Böğürtlen Kökü Çayı Kaç Dakika Kaynatılır?

Böğürtlen kökü çayı kaynatılarak değil demlenerek yapılmaktadır. Diğer bitki çayları gibi demlenerek yapılan Böğürtlen kökü çayının çok daha fazla faydası görülmektedir. Böğürtlen kökü kurusu üzerine kaynamış su konulduktan sonra yaklaşık 10 dakika beklenmelidir. 10 dakika demlenen çay tüketilmeye hazır halde olacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası: