GeriSeyahat Beyrut’ta mezelerle doymayın kebapları da mutlaka tadın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Beyrut’ta mezelerle doymayın kebapları da mutlaka tadın

Beyrut’ta mezelerle doymayın kebapları da mutlaka tadın

ODTÜ Gıda Mühendisliği mezunu Ayça Akat (36), özel bir firmada gıda ve içecek bölümü müdürü. “Yemek, hayatımın vazgeçilmez bir parçası. Dolayısıyla gezilerim ağırlıklı olarak yemek odaklı” diyor. Akat, yemek kültürünü çok sevdiği Beyrut’u anlattı.

Özgürlük, keşif, heyecan, bilinmeyen, mutluluk, anı yaşamak, yol, müzik” diyor Ayça Akat seyahatte yaşadığı heyecanı anlatırken. Keyifli olduğunda öğrenmek ve keşfetmek, keyifsizken de kafasını dağıtmak için düşüyor yollara. Gezilerini 2009’dan bu yana blog’unda (gezveye.wordpress.com) paylaşıyor. Okurlarını geziye teşvik ediyor, hayatı kolaylaştıracak bilgiler veriyor. Kendisi de yola çıkmadan blog okuyarak hazırlanıyor. Düzenli takip ettiği blog’lar: www.aylakilsu.com, mement.net, dogansoysal.blogspot.com, www.barisakkiris.blogs.com. Eğer söz konusu olan yemek kültürüyse tercihleri farklı: www.loplopculer.com, www.gezmekguzel.com, yemekgezginleri.blogspot.ch, cafefernando.com, www.refikaninmutfagi.com.

Beyrut’ta mezelerle doymayın kebapları da mutlaka tadın

Boşuna korkmuşum

Türkiye ve yurtdışında pek çok şehir gezen Ayça Akat’ın yemek kültürü açısından favori güzergâhlarından biri de Beyrut. İlk kez 2 yıl önce gitti. Güvenlik endişesine karşın, 1.5 saat uçuş mesafesinde, vize istemeyen, bu savaş gölgesindeki ülkeyi, halkını, günlük hayatını kısa süreli de olsa tanımak istiyordu: “Beyrut’a akşam saatlerinde vardık. Taksici sanayi sitesi gibi bir yere götürüp ‘Geldik, inin’ dediğinde korktum! Aslında korkacak bir durum yoktu. Beyrutlular kapılarını kilitlemeden uyurmuş. Halk çok sıcakkanlı. Hem Arap hem de Batı kültürünün etkisi var. Gece hayatını ve eğlenmeyi seviyorlar. Sokaklar hareketli, kafeler çok. Daha çok alışveriş caddeleri tercih ediliyor. Mesela Hamra, İstiklal Caddesi gibi. Yemekler damak zevkimize uygun. Konaklama imkânı,
lüks otellerden hostellere kadar uzanan geniş bir fiyat aralığında mevcut. Şehirde ulaşım genelde taksi ya da dolmuş gibi servislerle (paylaşımlı taksi) yapılıyor. Taksilerle
şehirde her yere 7-10 dolar karşılığında gidilebilir.”

DAMAK TADIMIZ BENZER

Ayça Akat, Beyrut’un yemek kültüründe Arap, Ermeni, Osmanlı, Fransız mutfaklarının bileşiminden oluşan bir zenginlik olduğunu söylüyor. Türk damak tadına uygunluğuna dikkat çekiyor: “Taze sebze, balık, tavuk yemekleri, bol baharat, sarmısak, tahin, limon, zeytinyağı, nar ekşisi, sumak, zahter (dağkekiği) gibi bize çok yakın tatlar birçok yemekte kullanılıyor.”
Uluslararası fast food zincirlerinin şehirde görülebildiğini ama Lübnanlıların shawarma (dürüm), kebap, falafel (nohut köftesi) gibi yerel fast food tükettiğini söylüyor. ‘Barbar’ isimli lokantanın bu konuda çok popüler olduğunu anlatıyor. Restoranlarda en şaşırdığı konu ise meyve servisi...

KİLOYLA MEYVE SERVİSİ

“Tabule (yeşilliği fazla bir nevi kısır), zahter salatası, humus, labne, babaganuş, turşular ya da lavaş masaya ilk gelenler. Ara sıcak olarak yaprak sarma, samsa böreği, kibbe (içli köfteye benzer ama tepside de yapılıyor) yeniyor. Tüm bu lezzetlere ayran veya arak (rakı benzeri) eşlik edebilir veya leziz Lübnan şaraplarının tadına bakabilirsiniz. Kendinizi kaptırıp sadece bunları yiyip masadan kalkmadan, tavuk şiş, balık veya etlerin tadına da bakmak lazım. Kuzu eti, Osmanlı döneminde Lübnan mutfağında daha çok kullanılmaya başlamış. Tavuk eti ve balık daha ön planda. Dağlık bölgelerde oğlak da yeniyor. Tatlılara gelince, tipik baklava çeşitleri, ‘Ma’amoul’ (Kilis / Antep yöresinde gerebiç olarak bilinen içi cevizli / hurmalı kurabiye) gibi tanıdık lezzetler var. Ama bana çok daha ilginç gelen lokantalardaki meyve servisiydi. Meyve masaya tabakta alışık olduğumuz gibi soyulmuş, doğranmış gelmiyor. Her meyveden ayrı ayrı kilolarca geliyor, bütün halde. Yediğinizi yiyor, yemediğinizi geri gönderiyorsunuz.”
Ayça Akat’ın tüm bunları anlatırken özellikle önerdiği restoranlara gelince. Tipik Lübnan yemekleri için Abdul Wahab, Karam Beirut, Tawlet, Enab ve Barbar hafızasında iz bırakanlar. Ermeni mutfağı için Mayrig ve Mayass, uluslararası mutfak içinse Couqley, Casablanca, Margherita, The Gathering’i öneriyor. Aralarından seçmek gerekirse, “En çok Abdul Wahab, Couqley ve Mayrig’i tavsiye ederim” diyor.

En sevdiği beş şehir

Taormina, Sevilla, Whitsundays, Selimiye, Valparaiso
Seyahatte ne okur?
Lonely Planet, Rough Guide ve diğer gezi notları
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider?
Uçak
Seyahatte ne yer ne içer?
Yerel lezzetler ve bol su
Seyahatte nerede kalır?
Booking.com’dan bulduğu küçük oteller
Kiminle seyahat eder?
Arkadaşlarıyla
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler?
Fotoğraf makinesi, priz adaptörü, seyahat yastığı, kitap, spor ayakkabı.
Gittiği yerden ne alır?
Magnet, bardak, tişört, yerel müzik

False