GeriSağlık Vajinismus nedir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vajinismus nedir?

Vajinismus nedir?

Vajinismus çaresiz bir hastalık değildir

Vajinismus tedavisi günümüzde kişinin başka bir psikiyatrik rahatsızlığı yoksa % 100 başarı oranı ile sağlanabilmektedir. Ancak tedavi sürecinde eşlerin birbirine anlayışlı davranması ve destek olması gerekir.

Vajinismus nedenleri nelerdir?

Vajinismusun temel nedeni cinsel kimliğin oluştuğu dönemde yani 3-5 yaşlarında cinsellikle ilgili bilinçaltına yerleşmiş asılsız, batıl ve yanlış inançlardır. Bu nedenle tedavide ilk yapılması gereken yanlış inanç ve davranışların düzeltilmesi olmalıdır.

Vajinismusun psikoloji ve organik nedenleri

Vajinismus organik ve psikolojik nedenlenler dolayı yaşanan bir cinsel problemdir. Kalın ve sert kızlık zarı, vajinadaki anormallikler, vajinanın olmaması, vajinal enfeksiyonlar gibi pekçok neden vajinismusun organik nedenleri arasında sıralanabilir. Tüm bu nedenler medikal ya da cerrahi müdahelelerle tedavi edilebilir ve sonrasında cinsel ilişki rahatlıkla başarılabilir. Aslında bu durum vajinismus olarak kabul edilmez.

Vajinismusun psikolojik nedenleri arasında ise arasında aşırı dinsel tutuculuk, geçmişte yaşanan cinsel taciz öyküsü, tecavüz gibi ağır cinsel travmalar,şiddete maruz kalma, ilk cinsel birliktelik ile ilgili yanlış ve abartılı bilgiler, kızlık zarının bozulduğunda aşırı kanama yaşama korkusu yani kısacası cinsellikle ilgili yanlış inanç ve ön yargılar sayılabilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı eşler arasında cinsel ilişki bir türlü gerçekleşemez ve bu durum gerçek vajinismus halidir.

Vajinismusun tedavisi

Vajinismusun nedeni ister organik ister psikolojik olsun tedavisi mümkün olan bir cinsel problemdir.

Vajinismus tedavisinde en önemli faktör çiftin birbirlerine karşı anlayışlı, sabırlı davranmaları ve uyumlu ve birbirlerine saygılı olmalarıdır.
Vajinismus tedavisi için yanında rahat olacağınız ve her duygunuzu rahatlıkla paylaşacağınız bir cinsel terapisten yardım almalısınız.
Tedavinin ilk aşamasında hastanın detaylı öyküsü alınır ve ilk görüşmede cinsel organlar ile ilgili bilgilendirme yapılır. Daha sonraki aşamalarda aşama aşama egzersizlere geçilir. Uzmanın öngördüğü sürede ve istenilen düzeye gelindiğinde yine aşama aşama cinsel ilişki alıştırmalarına başlanır.

Vajinismus, çaresi olan bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinismus problemi yaşıyorsanız bu sorunun üstesinden gelmek için mutlaka bir uzman yardımı almanız gerekir.

False