GeriSağlık Vajinal smear testi ne kadar önemli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vajinal smear testi ne kadar önemli?

Vajinal smear testi ne kadar önemli?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Aksoy, hayat kurtaran vajinal smear testinin önemi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Smear testi başta rahim ağzı (serviks) kanseri olmak üzere, rahim ağzındaki hücresel düzenlikleri kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan bir tarama testidir. Rahim ağzı bölgesindeki kanser öncüsü lezyonlar rahim ağzı kanserine dönüşmeden yıllar önce tespit edilip hasta tedavi edilebilir. Ayrıca rahim iç zarından ve serviks kanalından dökülecek kanser veya kanser öncüsü hücreleri de ortaya koyacağı için kanseri daha oluşmadan önleme olanağı sağlar. Smear testi bir tarama testidir. Tıpta oldukça az test bu kategoriye girer. Yani kanseri daha oluşma aşamasında iken tespit etme imkanı verir. Smear testi alınması son derece kolaydır, ağrısızdır. Rutin bir jinekolojik muayene esnasında yapılabilir. Vajinaya spekulum denilen rahim ağzını görünür hale getiren jinekolojik bir aparat yardımı ile rahim ağzı, kanalı ve çevre dokulardan alınan sürüntü patolog doktor tarafından mikroskop altında incelenir ve kanser ya da kanser öncüsü hücrelerin olup olmadığı araştırılır. Rahim ağzı kanserinin erken tanısında smear testi son derece önemlidir.

SMEAR TESTİ HAYAT KURTARIYOR

Smear testi hayat kurtarıcıdır. Güncel tıpta kadınlarda yaşam sürecini uzatıcı ve hayat kurtarıcı, bilimsel olarak da yararlılığı kanıtlanmış 2 testten biridir. Diğeri ise mamografidir. Kadın üreme sistemine ait kanserler arasında meme kanserinden sonra rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı fazladır. Erken dönemde yakalandığında tam iyileşme ile sonuçlanan bir durumdur.

Tüm kanserlerde olduğu gibi serviks kanseri de uzun yıllar süren gizli bir hastalık döneminden sonra ortaya çıkar. Şikayetler ortaya çıktıktan sonra da hastalık artıp yayılma aşamasına geçebilir.

İşte bu nedenlerle “Smear testi hayat kurtarır” diyoruz. Cinsel hayatın başlamasından önce HPV aşınızı yaptırıp sonrasında yılda 1 kez smear testine baktırılması kesinlikle ihmal edilmemelidir.

False