GeriKanuni Hak Ve Yasalar Telefondan gizlice alınan belgeler mahkemeye delil olarak sunulur mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Telefondan gizlice alınan belgeler mahkemeye delil olarak sunulur mu?

Telefondan gizlice alınan belgeler mahkemeye delil olarak sunulur mu?

Birçoğumuz artık dijital ortamın sunduğu olanaklara teslim olmuş durumdayız. Sosyal medya hesaplarımızın şifreleri, içinde milyarlar olan banka hesaplarımızın parolası, aile sırlarımız, sevdiklerimizle diyaloglarımız, özel hayatımıza dair her şey elimizin altındaki telefonlarda kayıtlı durumda. Dijital ortam hayatımızı genellikle kolaylaştırsa da, bazı durumlarda da çok kolay deşifre olmamıza neden oluyor. Telefonunuzdan gizlice bilgilerinizin çalınması an meselesi olabiliyor. Her şey tek bir tuş kilidinin koruması altında.

SİZDEN İZİNSİZ TELEFONUNUZDAKİ BİLGİ VE BELGELERİNİZE ULAŞMA DURUMU SÖZ KONUSU OLURSA, BUNU SİZİN ALEYHİNİZE KULLANILABİLİR Mİ? DELİL OLARAK SUNULABİLİR Mİ?

Öncelikle şahsınıza ait, kişisel eşyanız sayılan telefondan sizden izinsiz bilgi ve belgelere ulaşılırsa bu durum hukuka aykırılık oluşturur. Bu durum hem Anayasamızda hem Türk Ceza Kanunu’nda ve diğer ilgili kanunlarda koruma altına alınmıştır. Sizin izniniz olmadan ulaşılan bu bilgilerin kullanılması, karşınıza delil olarak getirilmesi, mahkemeye delil olarak sunulması, hukuka uygun olmayan eylemlerdendir.

Bir bilginin delil niteliği taşıması için en önemli hususlardan biri, delilin hukuka uygun yollardan elde edilmiş olmasıdır. Bu durumda böyle bir hukuka uygunluk söz konusu olmayacaktır. Çünkü aynı zamanda kişisel verilerin korunması, özel hayat gizliliğinin ihlali durumları meydana gelecektir.

Hukuka aykırı şekilde elde edilen belgeler her ne kadar suçu ispat şeklinde gözükse de mahkeme tarafından elde edilişi yasak şekillerde gerçekleştiği için inceleme altına dahi alınamayacaktır. Mahkeme bu belge ile soruşturma açamayacak veya bu belgeden yola çıkılarak işlem yapılamayacaktır.

Ayrıca bu belgelerin gizlice elde edilmesi dolayısıyla Türk Ceza Kanunu’na göre suç işlemiş sayılmıştır. Özel hayatın gizliliğinin ihlali niteliği taşıyan bu eylemle birlikte ceza alınması dahi gündeme gelecektir.

False