GeriSağlık Mevsimsel saç dökülmesi nedir, neden olur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mevsimsel saç dökülmesi nedir, neden olur?

Mevsimsel saç dökülmesi nedir, neden olur?

Saç dökülmesi sorunlarının arasında mevsimsel nedenlerin de önemli yer tuttuğunubelirten Saç Bilim Dalı Uzmanı Serap Öztürk Niya, mevsimlerin saç dökülmelerinin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Yaz sonunda ve sonbaharın başında saçların biraz daha fazla dökülmesi birçok kişinin kendisinde gözlemlediği bir durumdur. Güneş, deniz ve klorlu suya maruz kalma nedeniyle saçlar daha kırılgan olma eğiliminde olur. Bu durum, günlük normal şekillendirme sırasında bile saç tellerinizin kırılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, sonbaharda fırçanızda ya da tarağınızda daha fazla saç teli görmeniz aslında o kadar da endişe verici bir durum değildir.

Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıyla saç kurutma makinesi kullanımının artması saç dökülmesinin artmasının başka bir nedeni olarak kabul edilebilir. Isıtmalı saç şekillendirme ürünleri kullanırken ısı koruma özelliği olmasına dikkat etmelisiniz.

YAZ DİYETLERİNİN ETKİLERİ ÇIKIYOR OLABİLİR

Temmuz ve Ağustos aylarında tatil nedeniyle daha fit görünmek için yaz diyeti uyguladıysanız bunun sonuçları sonbaharda ortaya çıkabilir. Saç, beslenme alışkanlıklarına karşı inanılmaz derecede hassastır. Büyüme döngüsünün doğası gereği, saç dökülmesine neden olan sebebin sonuçları 6 ila 12 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle saç dökülmesinin tam sebebini anlamak için 2-3 ay öncesine bakılması gerekir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Araştırmalara göre saçlardaki dökülme artışı mevsimsel ısı değişikliklerinden başka şeylerle de bağlantılıdır. Bunlar arasında diyet, beslenme yetersizlikleri ya da değişiklikleri, stres düzeyleri, hastalık, hormonal dengesizlikler ve kafa derisi sağlığı gibi koşullar yer alabilir.
Ayrıca mevsim değişikliklerinde saçlarımızı, cildimizi ve genel olarak kendimizi yakından incelemeye başlıyoruz. Bu nedenle farkındalığımız artıyor.

SAÇ DÖKÜLMELERİ NASIL ÖNLENEBİLİR?

Saçınız hakkında tam olarak bilgi sahibi olur ve ihtiyacı olan özeni sürekli gösterirseniz, saç dökülme sorununu yaşanmaya başlamadan kontrol altına alabilirsiniz. Yani saç sağlığınızı korumak için saçınızın dökülme sinyali vermesini beklememelisiniz.

Saç bilim dalı uzmanından destek alarak bilgisayarlı saç analizi yapabilir, saçınızı tanıyabilir, ihtiyacı olanı öğrenebilir, en doğru saç koruma ve saç bakımı imkanına sahip olabilirsiniz. Saçınızla ilgilenmek için dökülmeye başlamasını beklememelisiniz. Saçınıza özel doğru bakım tekniklerini öğrenip saçınızın ihtiyacı olan desteği zamanında ve sürekli olarak sağlamaya özen göstermelisiniz.

False