GeriÇocuk Sağlığı Kekemelik sorunu olan çocukla yapılacak aktiviteler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kekemelik sorunu olan çocukla yapılacak aktiviteler

Kekemelik sorunu olan çocukla yapılacak aktiviteler

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Çağdaş Karsan kekemeliği olan okul çağı çocuklarıyla ailelerinin yapabileceği aktiviteleri anlatıyor.

KENDİ KENDİNE OLUMLU GERİ BİLDİRİMDE BULUNMA ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YAPIN

Örneğin, kendimi iyi ifade ettim, arkadaşlarımla konuşurken rahattım gibi. Olumlu kendi kendine konuşma negatif tepkileri azaltabilir, kendine güvenin kazanılmasında ve çaresizlik duygusunun yok edilmesinde olumlu rol oynayabilir.

NEGATİF DUYGU VE DÜŞÜNCELER ÜZERİNE FİKİR YÜRÜTÜN

Kekemelik hakkındaki iyi ve kötü düşünceleri tartışın. Günlük hayatta karşılaşılabilecek konuşma durumları üzerinden rol yapma oyunu oynayarak çocuğun negatif düşüncelerini dile getirmesini isteyin ve sonra bu negatif düşünceleri sesli biçimde pozitif düşüncelere dönüştürün.

BİR HAKLAR LİSTESİ OLUŞTURUN

Örneğin hata yapma hakkı, bir konudaki öfke ve kızgınlığı hissedip ifade etme hakkı, başkalarına ne düşündüğünü ve ne hissettiğini söyleme hakkı vb.

ÇOCUĞUN KENDİSİYLE İLGİLİ SEVDİĞİ VE SEVMEDİĞİ ŞEYLERİN BİR LİSTESİNİ OLUŞTURUN

Bunu yaparken çocuğun sağ ve sol elinin resmini çizerek kendiyle ilgili sevdiği şeyleri sol elinin parmaklarının üzerine ve sevmediği şeyleri sağ elinin parmakları üzerine yazabilirsiniz.

KEKEMELİĞİNİ SANATSAL OLARAK İFADE ETMESİNİ İSTEYİN

Örneğin bir çizim yoluyla aktarmak istediği duyguları ya da aklından çıkaramadığı ve onu etkileyen bir sahneyi daha rahat çözümleyebilir.

RAHAT BİR ORTAM YARATIN

Kekemeliğin rahat biçimde konuşulabileceği bir ortam inşa edin. Bu durum saklanacak ya da gizli olarak konuşulacak bir şey değil. Bunu anlamasına yardımcı olun.

BİRLİKTE ALAY EDİLMEYİ KONU ALAN BİR TİYATRO HAZIRLAYIN

Alay edilmenin nasıl hissettirdiği, neden insanların alay etme yoluna başvurdukları ve alay edilmeye nasıl tepki vermenin daha doğru olacağı ile ilgili konuşabilirsiniz. Sonrasında alay edilme durumlarını içeren rol yapma oyunları oynanabilir.

KEKEMELİK İLE İLGİLİ SUNUM HAZIRLAYIN

Sınıfta kekemelikle ilgili bir sunum yapması için çocuğunuzu teşvik edebilir ve onunla birlikte böyle bir sunum hazırlayabilirsiniz.

ÇOCUĞUNUZUN KONUŞMASINA AMACA YÖNELİK ŞEKİLDE TEPKİLER VERİN

Ona konuşasıyla ilgili nasıl hissettiğinizi söyleyin ve olumlu geribildirimlerde bulunun. Örneğin konuşmaya kendinden emin bir biçimde başlaman ve hikayeni sonuna kadar anlatman hoşuma gitti, konuşmanı yarıda kesmedin ve bitirdin.

ÇOCUĞUNUZU AKTİF BİÇİMDE DİNLEYİN

Onun konuşurken yaşamakta olduğu duyguları anladığınızı ona hissettirin ve olumsuz uygular hissettiği zaman bunun normal olduğunu ifade edin.

ÇOCUĞUN BEN’LE BAŞLAYAN CÜMLELER KURMASINI İSTEYİN

İletişim sırasında göz temasını koruması ve uygun beden duruşuna sahip olması için onu teşvik edin.

False