GeriEtkinlikler Kanser tedavisinin ciltteki yan etkileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kanser tedavisinin ciltteki yan etkileri

Kanser tedavisinin ciltteki yan etkileri

Hastalık sürecinde deri, saç ve tırnaklarda görülen yan etkilerle nasıl baş edilir?

Kanser tedavisinin deri, tırnak ve saçtaki olumsuz etkileri iyi bilinmektedir. Çok yararlı etkileri olan, geniş kapsamlı özel bakım ve dermokozmetik tedaviler sayesinde, bu olumsuz etkileri önlemek ve azaltmak mümkündür. Kanser tedavilerinin deri üzerindeki olumsuz etkileri yönetilebilir ve tedavinin bütünüyle etkili olmasını sağlayarak hastanın yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Avène Dermatoloji Laboratuvarları; One Smile Sosyal Sorumluluk Projesiyle kanser tedavilerinin cilt ve saç üzerindeki olumsuz etkilerine karşı tamamlayıcı bakım olarak dermokozmetik kullanımının yararlarını, 2. kez gerçekleştirilen Geleceğin E-Hali 2016 / En Büyük Eczacılık Buluşması’nda İstanbul Kongre Merkezi’nde Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’nin destekleriyle basın mensupları ve kanser hastalarına anlatıldı.

Pierre Fabre Dermokozmetik Türkiye Ülke Diraktörü Orhan Koçer, One Smile Onko Dermatoloji Sosyal Sorumluluk Projesi’nde Avène Dermatoloji Laboratuvarları’nın dermo-kozmetik bakım yöntemleriyle, onkoloji hastalarının yaşam kalitesinin iyileştirilmesini desteklemek için ortaya koyduğu bir girişim olduğunu, bu programın en temel felsefesi hastaların yaşam kalitesini ön planda tutmak olan Avène Dermatoloji Laboratuvarları’nı en iyi şekilde yansıtmakta olduğunu söyledi.

Eau Thermale Avène Ürün Müdürü Simge Ertuncay yaptığı sunumda; “Kanser tedavileri, sürekli ilerleme kaydetmektedir. Bir kanser teşhisi sonrasında artık, geleneksel cerrahi, radyocerrahi, endoskopik cerrahi, radyoterapi, konvansiyonel kemoterapi, hedefe yönelik tedavi (nokta atış) veya immünoterapi gibi, giderek etkili birçok tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bu tedaviler etkili olup iyi şartlarda geçirilen çok daha uzun remisyon dönemleri sağlarken, diğer yandan bazı yan etkileri olmaktadır. Bir yandan istenmeyen sonuçlarını azaltmak bir yandan da kanser tedavisinin tam etkisinden faydalanmaya devam etmek, bu yan etkileri bilmek ve kontrol altına almak, hem istenmeyen sonuçları azaltmak hem de kanser tedavisinden tam olarak faydalanabilmek adına hayati önem taşımaktadır. Kanser tedavisinin neden olduğu bütün bu yan etkiler içerisinde özellikle gözle görünür olduğu için deri, saç ve tırnaklar özellikle önemsenmektedir’’ dedi.

Kanser tedavisinin ciltteki yan etkileri

Dermatoloji ve Kozmetik Dermatoloji Prof. Dr. Sibel Alper “Kanser tedavisinin deri, tırnak ve saçtaki olumsuz etkileri iyi bilinmektedir. Çok yararlı etkileri olan, geniş kapsamlı özel bakım ve dermo-kozmetik tedaviler sayesinde, bu olumsuz etkileri önlemek ve azaltmak mümkündür. Kanser tedavilerinin deri üzerindeki olumsuz etkilerini yönetmek, tedavinin bütünüyle etkili olmasını sağlayarak hastanın yaşam kalitesini yükseltmeyi sağlar’ diyerek konukları bilgilendirdi.

Deri, saç ve tırnaklarda yan etkilerin en yaygın etkiler olduğunu ifade eden Alper; şiddetli ilaç reaksiyonlarında döküntüsüz kaşıntı, ürtiker (ısırganla temas edildiğinde oluşan döküntülere benzeyen kırmızı lekeler), tüm vücutta kırmızı döküntü ve güneşe karşı ani hassasiyet olabileceğini, aşırı şiddetli reaksiyonlarda ise yoğun kızarıklık, ateş, derinin ayrılması (kabarcıklar ve su toplaması (bül), gözlerde sızlama ve ağız ülserleri, kızarıklık ve püstüller oluştuğunu söyledi.

Saç dökülmesini, doktorlar “alopesi” olarak adlandırır, bazı kemoterapi formlarının tipik sonucudur. Bazı hedefe yönelik terapilerde de belirebilir. Bu durumlarda görülen alopesi genellikle kısmidir. Kemoterapiye bağlı alopesi başlangıçta hızlı ve şiddetlidir. Saçların tamamı veya tamamına yakın bir kısmı dökülür, ancak kafa derisi tamamen sağlıklı kalır. Kirpikler, kaşlar ve vücut tüyleri de etkilenir. Kemoterapi bitimini takip eden aylar içerisinde yeniden uzama gerçekleşir; genellikle saçın tamamı uzar. Yeni saç eski saçla aynı olabilir, ancak bazen daha az veya daha fazla kıvırcık, daha açık veya daha koyu renkli gibi farklı da olabilir.

Tırnaklarınızın rengi, kalınlığı, dokusu ve büyümesi önemli şekilde değişebilir. Tırnak kenarı enflamasyonu yüzünden canınız yanabilir. Bu durumda tırnaklarınıza bakım uygulamanız gerekmektedir.

Cilt çoğunlukla kepeklenir, pullanır ve sertleşir, yani kurur. Daha kuru bir cilt daha hassas olduğundan kaşıntı, gerilme ve cilt rahatsızlığı ona eşlik edebilir. Kuruluk veya kserozis, parmaklarda veya topuklardaki çatlaklar, çatlamış deri veya örneğin bacaklardaki çatlak deri ile belirgin hale gelebilir.

Kanser tedavisinin deri, tırnak ve saçtaki olumsuz etkilerini azaltmak için geniş kapsamlı özel bakım ve dermokozmetik tedaviler sayesinde, bu olumsuz etkileri önlemek ve azaltmak mümkündür.

Cilt kuruluğunu önleyecek nemlendirici kremler, tırnaklarda hassas cilde uyumlu kremler kullanılması önerilir. Güneşten korunmak için yüksek dereceli SPF (50+) güneş koruyucuları kullanılmalı, su ve terlemeye dayanıklı hipoalerjenik, kokusuz güneş koruyucularını tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

False