Kadınlarda kısırlığa neden olan 18 faktör

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda kısırlığa neden olan 18 faktör
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2016 09:21

Çok kilolu ya da aşırı zayıfsanız yumurtlama olmaz.

Haberin Devamı

32 yaşından sonra bir kadının yumurta sayısının ve kalitesinin azaldığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Ümit Özekici, kadınlarda kısırlığa neden olan 18 nedeni açıkladı…

1-YAŞ

32 yaşından sonra bir kadının yumurta sayısı ve kalitesi azalır. 30’lu yaşların ortasında yumurta kaybı artar.

Kadınlarda kısırlığa neden olan 18 faktör

2-FALLOP TÜPÜ HASARI YA DA TIKANIKLIĞI

Genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan klamidya enfeksiyonunun sebep olduğu fallop tüpü iltihabı en sık görülme nedenidir. Diğer nedenler geçirilmiş dış gebelik ya da daha önce geçirilmiş karın operasyonlarıdır.

3-ENDOMETRİOZİS

Bazı durumlarda rahmin içindeki endometriyal dokular normalde bulunmadıkları rahmin dışında büyüyebilirler. Bu durum endometriozis olarak adlandırılır ve sperm taşınmasını, yumurta kalitesini, yumurtalıklar ile fallop tüplerinin fonksiyonunu etkiler.

Kadınlarda kısırlığa neden olan 18 faktör

4-YUMURTLAMA BOZUKLUKLARI

Bazı durumlarda da yumurtalıklardan yumurta salınması olmayabilir. Altta yatan nedenler, yaralanma, tümörler, aşırı egzersiz ve açlık olabilir. Buna ek olarak bazı ilaçlar yumurtlama bozukluklarına sebep olabilir.

5-YÜKSEK PROLAKTİN SEVİYESİ (HİPERPROLAKTİNEMİ)

Prolaktin, süt üretimini uyaran hormondur. Yüksek seviyede olması yumurtlamayı etkileyebilir.

6-POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Ovulasyon problemine neden olan çok fazla miktarda androjen hormonu üretilir. PCOS ayrıca insülin direnci ve obezite ile de ilişkilidir.

7-ERKEN MENOPOZ

40 yaş öncesinde ovaryan folliküllerin erken tükenmesi sonucu adet kanamasının olmamasıdır. Nedeni genellikle bilinmemekle birlikte, belirli koşullar, bağışıklık sistemi hastalıkları, radyasyon veya kemoterapi tedavisi ve sigara dahil olmak üzere ERKEN MENOPOZ ile ilişkilidir.

Kadınlarda kısırlığa neden olan 18 faktör

8-MİYOMLAR

30’lu 40’lı yaşlardaki kadınlarda sık görülen rahim duvarındaki iyi huylu tümörlerdir. Nadiren fallop tüplerineki geçişi engelleyerek kısırlığa neden olabilir. Daha sıklıkla miyom döllenmiş yumurtanın doğru implantasyonuna müdahale eder.

9-PELVİK YAPIŞIKLIKLAR

Pelvik enfeksiyon, apandisit, karın ve pelvik cerrahisi sonrası organları bağlayan skar (yara) dokusu bantları olarak tanımlanır. Bu skar dokusu oluşumu doğurganlığı bozabilir.

10-İLAÇLAR

Bazı ilaçların kullanımı geçici olarak infertilite yapabilir. Çoğu durumda ilaç kullanımı durdurulduğunda infertilite geri dönmüştür.

Kadınlarda kısırlığa neden olan 18 faktör

11-TİROİD HASTALIKLARI

Tiroid bezi bozukluklarında çok fazla (hipertiroidi) ya da çok az (hipotiroidi) tiroid hormonu salgılanabilir, bu da adet görmeyi engelleyebilir ve infertiliteye neden olur

12-KANSER VE TEDAVİSİ

Belli kanserler özellikle de Kadın üreme sistemi kanserleri ciddi bir şekilde kadın infertilitesine zarar vermektedir. Radyasyon ve kemoterapi de kadının doğurganlığını etkiler. Kemoterapi kadın ve erkekte de üreme fonksiyonlarına zarar verebilmektedir.

13-SİGARA

Rahim ağzı ve tüplere zarar vermenin yanı sıra düşük ve dış gebelik riskini arttırır.

14-KİLO

Çok kilolu ya da aşırı zayıfsanız yumurtlama olmaz.

15-SEKSÜEL HİKAYE

Cinsel yolla bulaşan hastalık öykünüzün olması çocuk sahibi olmanızı zorlaştırır.

 

Kadınlarda kısırlığa neden olan 18 faktör
 

16-ALKOL

17-KAFEİN

Günde 6 fincan kahveye eşdeğer kafein tüketmeniz fertilite oranınızı azaltır.

18-DİĞER TIBBİ KOŞULLAR NEDENİYLE

Gecikmiş puberte ya da amenoreyle ilişkili tıbbi durumlar, Cushing hastalığı, orak hücre hastalığı, böbrek hastalığı ve diyabet kadın infertilitesini etkileyebilir.

Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ümit Özekici

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!