GeriSağlık İktiyozis ( balık derisi) hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İktiyozis ( balık derisi) hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

İktiyozis ( balık derisi) hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Balık derisi hastalığı olarak da bilinen iktiyozis, hem kalıtsal olarak gelişebilen hem de yetişkinlik çağından itibaren görülebilen bir cilt hastalığıdır. Peki, iktiyozis hastalığının tedavisi var mı? Nelere dikkat edilmeli? Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, tüm detaylarıyla anlattı.

İktiyozis yoğun kuruluk ve pullanma gibi şikayetlerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. İktiyozisin bir türü yoktur, birden fazla şekilde kendini gösterebilmektedir. Tüm vücutta olabileceği gibi kol ve bacaklar gibi belirli alanlarda da kendini gösterebilir.

NEDEN OLUŞUR? 

Kalıtsal olarak görülebilir yani anne ve babadan genler yoluyla aktarılabilir veya kalıtsal olmayan şekillerinde ise erişkinlikte bir dönemden sonra iktiyozis hastası olabilmektedir. Ailesel görüldüğü zaman çiftler mutlaka çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlık almalıdırlar. Bulaşıcı veya mikrobik bir hastalık değildir.                 

İKTİYOZİS HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ? 

Şampuan, duş jeli veya sabun olarak mutlaka cildiye uzmanlarının önerdikleri ürünler kullanılmalıdır. Zaten aşırı kuru ve hassas olan cilt yapısı özel ürünlerle zedelenmemiş olur. Olabildiğince az banyo yapılmalı, gerekirse terleme durumlarında ılık duşlar ve nemlendiriciler tercih edilmelidir. Kaşındırmayacak sıkmayan pamuklu giysiler giyilmelidir. Nemlendirme çok önemlidir. Her fırsatta cildiye doktorunun tavsiye ettiği nemlendiricilerin kullanılması kuruluğu ve pullanmayı azaltır. Kaşıntı ihtimalini düşürür. 

YAZ, GÜNEŞ VE İKTİYOZİS

İktiyozis hastaları yaz ve güneşten önlemlerle faydalanabilirler. Klor cildi kurutabildiği için deniz, havuza göre her zaman çok daha iyi bir seçenektir. Güneşin ve tuzlu suyun cildi kurutucu etkisi olduğundan denizde fazla kalmamak, deniz sonrası ılık bir duşla ciltteki tuzdan kurtulmak ve hemen cilt ıslakken nemlendirici kullanmak önemlidir. Hassas ve kuru ciltlere özel güneş koruyucular kullanmalı ve güneşin çok dik geldiği 11:00 - 16:00 saatlerinde kapalı ortamda bulunmaya özen gösterilmelidir. 

İKTİYOZİS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Maalesef iktiyozis tekrarlayıcı kronik bir deri hastalığıdır ama çok yoğun olduğu durumlarda cildiye uzmanları tarafından önerilen ilaçlarla yoğunluğu azaltılabilmektedir. Özellikle gen tedavisindeki gelişmeler umut vadetmekte yakın bir gelecekte bu hastalığın tamamen tedavi edilmesi için yoğun bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.
  

False