GeriHamilelikte Sağlık İkiz gebelik hakkında merak edilenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İkiz gebelik hakkında merak edilenler

İkiz gebelik hakkında merak edilenler

Çoğul gebeliklerde en sık rastlanan, ikiz gebeliklerdir. Peki, ikiz gebeliklerde hangi testler yapılmalıdır. İkiz gebeliklerde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Anne adaylarının merak ettiği detayları uzmanlardan öğrendik.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, ikiz gebelik durumunda yapılması gereken testler hakkında önemli bilgiler verdi.

İkiz gebelik durumunda bebeklerin genetik hastalıklara yatkınlığının belirlenebilmesi için gebeliğin belli aşamalarında yapılması gereken bazı testler mevcut. Down Sendromu Tarama Testleri ise bunların en başında gelen test konumunda bulunuyor.

Ense kalınlığı testini 11 ila 14. haftalar arasında yaptırın: Down Sendromu tarama testlerinden ilki NT, yani ense kalınlığı ölçümü testi. Ultrason eşliğinde yapılan bu test ile bebeklerde herhangi bir risk olup olmadığı tespit edilebiliyor. Yine aynı haftalarda yapılan kan testleri sayesinde, NT testi ile paralel 3. ay tarama testi de gerçekleştiriliyor.

Bebekten anneye geçen hücrelerin incelenmesi de mümkün: Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, fetustan yani anne karnında büyüyen bebekten annenin kanına geçen hücrelerin DNA’sının incelenmesinin de başka bir tarama testi türü olduğunu kaydediyor. 14. ve 18. haftalar arasında yapılan ve “Cell Free DNA” adı verilen bu test sayesinde Down Sendromu riskinde bir artış olup olmadığı belirlenebiliyor.

Ultrason incelemesi de devrede: İkiz gebeliklerde, gebeliğin ilerlemesiyle anne ve bebeklerin sağlığı için yapılan testlerin niteliğinin de değişebildiğini belirten Prof. Dr. Demir, hamileliğin 18. ve 23 haftaları arasında yapılan ultrasonografi incelemesi ile Down sendromu bulgularını değerlendirmenin mümkün olduğunu vurguluyor.

Risk artışı varsa: Bu testlerde risk artışı saptanırsa kesin tanı için fetusa amniyosentez uygulanması gerekiyor. Ancak amniyosentez uygulamasının örnekleme deneyimli perinatolog hekimler tarafından yapılması kritik. Eğer fetuslardan birinde Down Sendromu riski olduğu belirlenirse bebek sahibi olacak aile ve doktorun görüşmeleri ve ailenin nihai kararı sonrasında söz konusu fetusa ‘indirgeme’ (fetosid – hasta fetüs için gebeliğin sonlandırılması) işlemi uygulanabiliyor.

İkiz gebelik hakkında merak edilenler

NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, ikiz gebelik söz konusu olduğunda anne adaylarının dikkat etmesi gereken hususları sıraladı.

• İkiz gebeliklerde, doktor kontrolleri herhangi bir nedenle ihmal edilmemeli ve normalden sık yapılmalıdır. Çoğul başlayıp bir ya da birden fazla bebeğin kaybında, kalan bebeğin hayati tehlikesi olmaması adına, kontroller sıklaştırılmalıdır. Bu durum gebeliğin erken döneminde yaşanırsa risk azdır ancak ilerleyen dönemlerde yaşanırsa risk artar.

• İkiz gebeliklerde, bebeğin sağlığını belirlememizde kullanılan 11–14. hafta ve 16–18. hafta kan testleri doğru değerlendirme sağlamadığından önerilmez. 1. trimesterda ense kalınlığı, 2. trimesterda ayrıntılı ultrason taraması kanjenital anomali açısından doktorlara doğru bilgi verir.

• İkiz gebeliklerde beslenme biçimi kulaktan dolma değil, ihtiyaçlara yönelik olarak hekimle birlikte saptanmalı ve daima dikkat edilmelidir.

• Cinsel perhiz konusu mutlaka ciddiye alınmalı ve hekimin gerek gördüğü dönem itibariyle sadık kalınmalıdır.

• Alkol, sigara ve uyuşturucu madde tüketimi, anneye de bebeğe de zarar verdiğinden uzak durulmalıdır.

• Ağır iş yapmak, yük taşımak, zorlayıcı hareketlerde bulunmak, gebelerin kesinlikle kaçınması gereken şeylerdendir.

• İkiz gebeliklerde vitamin ve demir açısından gereken takviyeler yapılmalıdır.

• Mümkünse 28. hafta itibariyle çalışma hayatına ara verilmelidir.

• Gebeliği, riskleri bilen, ihtimalleri doğru değerlendiren ama hiçbir olasılığı aşırı kaygı ve korkuya dönüştürmeyen anne adaylarının kolay bir doğum yapabileceği unutulmamalıdır.

• İkiz gebelikte ve lohusalıkta gerek görülürse psikolog desteği ihmal edilmemelidir.

• Aile olma ve ailenin büyümesi hissine alışamayan anne adayları, eşleriyle diyaloglarını sıkı ve sıcak tutmalıdır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False