Hirsutizm nedir? Hirsutizm belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Hirsutizm nedir Hirsutizm belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2019 10:55

Bacak ve göğsünüzde kıllar kalınlaşmaya aynı şekilde sesiniz de farklılıklar ortaya çıkmaya başladıysa bunun sebebi epilasyon vb. sorunlar olamaz. Üzerine kilo artışı ve ciltte yağlanmayı da eklerseniz gerçekten ciddi bir değişim yaşamaktasınız.

Haberin Devamı

Kıllanma oldukça karmaşık bir sistemin ürünüdür. Örneğin hamilelikte, hormon bozukluklarında ve kortizon tedavileri sırasında veya bazı ilaçların yan etkisiyle vücutta tüylenme artabilir. Bu gibi geçici durumlarda hormonal dengesizliğin tedavi edilmesi, sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırabilir ve kalıcı epilasyona gereksinimi azaltabilir.

PEKİ BU TİP KILLANMANIN SEBEBİ NE OLABİLİR?

Bu tip kıllanmaya hirsutizm hastalığı neden olmaktadır. Tipik belirtileri; kıllanmanın yanı sıra cildin yağlanması, sivilcelerde artış, saçlarda azalma, memeden süt gelmesi, kilo alma eğilimidir. İleri safhalarda seste derinleşme, artan kas yapısı, klitorisin büyümesi ve göğüslerin küçülmesi gibi erkeksi belirtiler meydana çıkar. Yüzde, karında ve göğüste kıllar kalınlaşır. Bu hastalığın gerçek nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak kadınların %10’u üretken yaşlarında, bu sorunu yaşarlar. En iyi bildiğimiz nedenlerden biri “ polikistik over sendromu (PCOS)”dur. Aşırı kıllanma erkeklik hormonu androjenlerin (genellikle testosteron) artmasına bağlıdır. Bazen ağırlıklı olarak kırmızı et ile beslenme hormon dengesini erkeklik hormonu lehine bozabilir.

Haberin Devamı

AŞIRI KILLANMAYA HANGİ SORUNLAR SEBEP OLABİLİR?

- Adet düzensizlikleri,
- Polikistik over sendromu,
- Kıllanma birdenbire ve çok hızlı gelişirse tümörden kuşku duyulur. Bazı tümörler DHEA veya Kortizol salgılayarak kılların artmasına neden olurlar.
- Proaktin düzeyinin yüksek olması,
- Doğum kontrol ilaçlarının bazıları,
- Hamilelik sırasında kıllanma,
- Aşırı kilo hormon dengelerini bozarak kıllanmaya neden olabilir.

KILLANMADA GENETİK FAKTÖRLERİN ROLÜ VAR MIDIR?

Genetik faktörler, ırk ve etnik özelliklere bağlı olarak kıllanmada değişik özellikler gösterir. Akdenizli kadınlarda kıllar daha uzundur. Öte yandan Amerikan yerlileri ve Asya’da yaşayan kadınlarda ve genel olarak sarışınlarda kıllanma daha azdır. Ailenin geçmişi, önceki nesillerin ne kadar kıllı olduğu da belirleyici bir etkendir.

Kılların bir anda artması da, azalması da sıradan olaylar değildir. Saç dökülmesi bir yana, kıllarının azalmasından kimse şikayet etmez. Ama kıllar artıp kalınlaşıyorsa, işler değişir. Mutlaka kozmetiğin ötesinde üzerine gidilmesi, bir dizi araştırma yapılması, nedenlerinin bulunup ortaya çıkarılması gerekir.

BAKMADAN GEÇME!