Hamilelikte Göğüs Ağrısı Olur Mu, Neden Ve Ne Zaman Olur? Gebelikte Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Olur Mu, Neden Ve Ne Zaman Olur Gebelikte Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 12:45

Hamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Hamilelikte göğüs ağrısının başlıca nedeni genellikle büyüyen fetüsün baskısı, asit reflüsü veya diğer nispeten zararsız sorunlardır.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Olur mu?

Hamilelik sırasında göğüs ağrısı çoğu kadın için yaygındır. Ancak genellikle "periyodik ve hafif" olsa da hamileliğin, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde, spesifik olmayan göğüs ağrısı can yakıcı olabilir. Vücudunuzun değişmesi hormonlarınızın değişmesi anlamına gelir. Bu da vücudunuzda beklenmedik bölgelerin ağrımasına sebebiyet verebilir. Yani bir anlamda göğüs ağrısını hamilelik belirtisi olarak düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, hamilelik sırasında şiddetli göğüs ağrısının normal olmadığını ve hemen tıbbi müdahale gerektirdiğini unutmamak gerekiyor.

Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur?

Birçok kadın hamilelik sırasında ağrı veya rahatsızlık hisseder ve bu hislerden bazıları kalp rahatsızlıklarının semptomlarını yansıtabilir. Bu sorunlar;

Göğüs ağrısı,

Kalp çarpıntısı,

Nefes darlığı,

Bayılma,

Tükenmişlik,

Haberin Devamı

Uyurken nefes almada zorluk çekmektir.

Bunlar endişe verici olabilir, ancak çoğu zaman ciddi bir sağlık probleminden kaynaklanmazlar. Bir kişi yemek yediğinde, yemek borusu ile mide arasındaki bir valf, yiyeceğin mideye girmesine izin vermek için açılır. Bu kapağa özofagus sfinkteri denir. özofagus sfinkteri normalde kısmen sindirilmiş gıdaların ve mide asidinin yemek borusuna yükselmesini durdurmak için kapanır.

Bu meydana gelirse, soruna asit reflü tanısı konur. Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun yükselen seviyeleri yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olarak asit reflü riskini artırır. Asit reflü mide ekşimesine, özellikle kişi yemekten sonra yatarken, yemekten sonra boğazda veya ağızda yanma hissine neden olabilir.

Fetus ve rahim büyüdükçe, akciğerler ve mide de dahil olmak üzere çevredeki organlar üzerindeki baskı artar. Bu basınç, tipik olarak ikinci ve üçüncü trimesterlerde göğüste rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir.

Göğüs Ağrısının Daha Ciddi Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik sırasında göğüs ağrısının nedeni preeklampsi, kalp krizi veya başka bir kalp rahatsızlığı gibi ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Preeklampsinin yaygın belirtileri;

Yüksek kan basıncı,

Kalıcı bir baş ağrısı,

Haberin Devamı

Yaşam tarzı değişiklikleri veya antasit ilaçlarla düzelmeyen mide ekşimesi,

Üst karında, sağ tarafta veya kaburgaların altında ağrı,

Ellerde ve yüzde şişlik,

Ani kilo alımı,

Görsel rahatsızlıklar,

İdrardaki renk değişiklikleridir.

Preeklampsi genellikle bebek doğduktan sonra geçer. Ancak bazı kadınlarda preeklampsi hamilelikten sonra da devam eder veya doğumdan sonra başlar. Preeklampsili kadınlar, eklampsi veya kırmızı kan hücrelerinin yırtılmasını, düşük trombosit sayısını ve yaygın olarak HELLP sendromu olarak adlandırılan yüksek karaciğer enzimlerini içeren bir sendrom gibi ilgili komplikasyonlar yaşayabilir. Bir kadın, preeklampsi veya ilgili komplikasyonları olduğunu bilmeyebilir. Düzenli sağlık kontrolleri ve testler, doktorların bu sorunları tanımlamasına yardımcı olur.

Hamilelik sırasında vücuttaki kan hacmi, büyüyen fetüse uyum sağlamak için artar. Fazla kanı verimli bir şekilde pompalamak için kadının nabzı artar ve bu ek zorlama daha yüksek bir kalp krizi riskine yol açar. Kalp hastalığı veya önceden var olan diğer kalp rahatsızlıkları olan kadınların hamilelik sırasında kalp krizi geçirme riski daha yüksektir.

Çoğu durumda, göğüs ağrısı ve rahatsızlık nispeten zararsız sorunlardan kaynaklanır. Bununla birlikte, bir kadın kendi sağlığı veya fetüsün sağlığı hakkında herhangi bir endişesi varsa bir doktora görünmelidir.

Gebelikte Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik sırasında göğüs ağrınıza neden olan şey, ne zaman oluştuğuna bağlı olabilir. Erken gebelikte göğüs ağrısı genellikle mide ekşimesi ile ilişkilidir. Bunun nedeni, midenin içeriğini bağırsaklara boşaltmak için daha zor bir zaman geçirmesi ve midede daha uzun süre asit kalmasıdır. Mide ekşimesini tedavi etmek için Tums gibi antasitler almayı, baharatlı yiyecekler ve narenciye gibi mide ekşimesi yapan yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca düzenli diyet, düzenli egzersiz ve düzenli uyku oldukça önemlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!