GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte 28. hafta
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte 28. hafta

Hamilelikte 28. hafta

Bebeğiniz kendini dış dünyaya hazırlamak için kilo almaya başlar...

Hamileliğinizin 28. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz yaklaşık olarak 1000 gram

Bu hafta bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak 1000 gram, boyu ise 36 cm civarındadır. Gözlerini kırpabilir, böylece kirpiklerini hareket ettirir. Görme gelişimiyle birlikte rahime doğru gelen ışığı görebilir. Beyninde milyarlarca sinir hücreleri oluşur ve kendini dış dünyaya hazırlamak için kilo almaya başlar.

Bu hafta bebeğinizin nasıl göründüğüne bakınız(Ya da çift yumurta ikizlerinin nasıl göründüğüne bakınız).

Not: Her bebek rahimde bile biraz farklı gelişir. Bizim amacımız size bebeğinizin gelişimine dair genel bilgi vermektir.

Kontrolleriniz sıklaşmaya başlıyor

Üçüncü ve son trimester (üç aylık dönem) bu hafta başlar. Siz de diğer hamile bayanlara benziyorsanız bu trimesterde yaklaşık 5 kilo alırsınız.

Bu noktada, doktorunuzu ya da ebenizi iki haftada bir ziyaret edebilirsiniz. Bebeğiniz 36 haftalıkken bu ziyaretler her hafta gerçekleşmeye başlar. Risk faktörlerine bağlı olarak pratisyeniniz, durumunuzdan emin olmak için, doğumdan önce, sizden klamidya ve gonore yani bel soğukluğu testlerinin yanısıra sifilis ve HIV için de kan testi isteyebilir. Aynı zamanda, glukoz tarama testi sonucunuz yüksek çıkmışsa ve muayeneyi sürdürüyorsanız, size yakın zamanda 3 saatlik glukoz tolerans testi verilir. İlk doğum öncesi ziyaretinizde kanınızın Rh negatif olduğu ortaya çıkarsa, vücudunuzda bebeğinizin kanını etkileyecek antikorların oluşmasını önlemek için Rh immunoglobülin aşısı olursunuz( Eğer bebeğiniz Rh pozitifse, doğumdan sonra bir daha Rh immunoglobülin aşısı olursunuz. 

Bu dönemde, bazı bayanların alt bacakları uyuşup rahatsız edici bir hal alır ve dinlenmeye ya da uyumaya çalışırken sizi ayağa kalkmaya zorlar. Eğer bu his, hareket ettiğinizde geçtiyse buna huzursuz bacak sendromu adı verilir (RLS). Huzursuz bacak sendromuna neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmez fakat anne adayları arasında sıklıkla görülen bir durumdur. Bacaklarınıza masaj yapmaya çalışın ve semptomları daha da kötüleştiren kafeini azaltın. Huzursuz bacak sendromunu geçiren demir takviyesi alıp almamanız konusunda doktorunuza danışınız.

HAMİLELİĞİN 28. HAFTASINDA NELER YAŞANIR?

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False