GeriSağlık Güneşle ilişkili üç cilt hastalığına dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneşle ilişkili üç cilt hastalığına dikkat!

Güneşle ilişkili üç cilt hastalığına dikkat!

Güneşli havaların tadını çıkarmayan çok azdır. Deniz ve güneş büyük keyif veriyor, ancak güneşle ilişkili deri hastalıkları bu keyfi yarıda bırakabiliyor. “Güneşten faydalanırken korunmayı da ihmal etmemeli ” diyen Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. İkbal Esen Aydıngöz, güneşle ilişkili 3 cilt hastalığını anlattı, bazı önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Güneş ürtikeri: Nadir rastlanan bir hastalık olan güneş ürtikeri genç erişkinlerde ve kadınlarda daha sık görülüyor. Güneş temasından sonra hastada tipik kurdeşen kabartıları ortaya çıkıyor. Bu kabartılar, güneş temasından 1-2 dakika sonra ortaya çıkabileceği gibi, evdeyken birkaç saat sonra da oluşabiliyor. Bunun nedeni salt ultraviyole ışınları olabiliyor, bazı hastalarda ise antibiyotiklerin, psikiyatrik ilaçların veya doğum kontrol haplarının güneş ürtikerini tetikleyebildiği biliniyor.

Işık duyarlılığına bağlı ilaç alerjisi: İlaçlı kremler ve haplar kimi zaman güneş ışığıyla etkileşerek güneşe açık alanlarda döküntüye neden olabiliyor. Işık duyarlılığına bağlı ilaç alerjisi yaşayan hastada ya toplu iğne ucu gibi su dolu kabarcıklarla egzama benzeri bir tablo ya da yanma batma ve kaşıntının eşlik ettiği güneş yanığı görünümü gelişiyor. Bu tip reaksiyonların ana sorumlusu, derinin daha derin katmanlarına inebilmesi nedeniyle Ultraviyole A ışınları. Bu etkileşime girebilen ilaçlar ise çok çeşitlidir. Antibiyotikler, ağrı kesiciler, idrar söktürücüler, psikiyatrik ilaçlar, kalp ve şeker hastalığında kullanılan ilaçlar olmak üzere uzun bir listenin yanı sıra bazı güneş koruyucular da bu listede kendine yer buluyor.

Polimorf ışık erüpsiyonu: Bu hastalık güneş alerjileri içinde en sık görüleni. Tüm ırklarda ve deri tiplerinde, kadınlarda ve 20 ila 30’lu yaşlarda ortaya çıkıyor. Hastalık, yoğun güneş temasından birkaç saat veya birkaç gün sonra sadece kızarıklık, deri rengi kabarcıklar veya su dolu kabarcıklar şeklinde farklı şekillerde kendini gösteriyor. Hatta bazı hastalarda deri bulgusu olmaksızın sadece şiddetli kaşıntı oluyor ve hastaya ciddi rahatsızlık veriyor.

TEDAVİDE İLK ADIM: GÜNEŞTEN KORUNMAK

Güneşten kaynaklı hastalıkların tedavisinde ilk ve en önemli adım güneşten korunmak. Öyle ki hastalık tablosu ortaya çıkmadan önce koruyucu tedbir alınmasını “önleyici tedavi” olarak adlandırdıklarını belirten Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. İkbal Esen Aydıngöz, bu tedbirleri şöyle sıralıyor:

• Güneşten koruyucu ürünleri özenle seçin: Hem ultraviyole A hem de ultraviyole B ışınlarına karşı etkili bir güneş koruyucu losyon ya da krem kullanın.

• UVA pencere camından geçiyor: Bazı hastalarda iç mekanda da korunma gerekiyor

• Floresan lambalar az da olsa UVA yayıyor: Tedaviye dirençli durumlarda floresan kullanımından vazgeçmek iyi olur.

• Hastalığa karşı direncinizi arttırın: İlkbahar ve yaz mevsiminin başında dört hafta süreyle haftada 2 ya da 3 kez kısa süreli güneşlenin.

• İlaç alerjisi varsa ilacı kesin: Eğer güneş ürtikeri ya da ışık duyarlılığına bağlı ilaç alerjisi söz konusu ise durumdan sorumlu ilacın kesilmesi, tedavinin temel şartı. Ancak çeşitli nedenlerle ilacın kesilmesi mümkün olamıyorsa güneşten koruyucu kremler ve giysiler konusunda çok titiz olun.

• D Vitamini eksikliği varsa tedavi alın. Şiddetli güneş alerjisi nedeniyle güneşten korunma yapılması durumunda D vitamini eksikliği ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yıllık D vitamini taraması yaptırın ve eksiklerinizi tamamlayın.  

False